Pozwolę się dołączyć, ale samochód (Audi A6 C6 2.0 TDI BRE) mam ok. roku i dopiero teraz spalanie mi dało do myślenia, po dowiedzeniu się, że znajomi mają średnio po 7-8L.
Mój pali w mieście ok. 11L a na trasie (auostrada a4) z 8L (przy 120km/h) i niżej nie chce zejść, dopiero przy jeździe 100km/h jest spalanie w miarę normalne 5,5-6,5, ale średnia i tak wychodzi pod 9.
Dodam, że mam auto po chipie ale z tą mocą też mi coś nie gra - zwłaszcza na pierwszym i drugim biegu, jak czasami zarzucę wyższy bieg to mocy prawie nie ma dopóki nie wkręci się na ponad 2 tys. obrotów.
Wtryski mam sprawdzone i są ok, wszystkie filtry/oleje/rozrządy robione nawet przed wymaganymi terminami, wałek rozrządu również odpowiednio ułożony.
Czego to może być wina? Miał ktoś podobną sytuację?
Spalanie 2.0TDI 140KM za dużo?
Kolego podlaczam sie - jesli chodzi o spalanie to wiecej niz pewen ze cos jest nie tak. U mnie spalanie na trasie 100 -130 km /h to zwykle 50 mil na galonie a nawet do 53 dochodzi w miescie bez korkow to mam jakies 35 mil/galon . Przy dynamicznej jezdzie ok 30 mil na galonie. Na poczatku mialem problem ze spalaniem jak kupilem auto ale mialem problem ze swiatelkiem na panelu - check engine- byl to zawor EGR! sprowadzilem z Polski chyba za 600 zl - z allegro (jak cos to podpowiem od kogo) . Przejechalem 8000 mil na tym EGR ze i jest ok.