Spalanie 2.0TDI 140KM za dużo?
Spalanie 2.0TDI 140KM za dużo?
Spalanie w mieście to 11l/100km przy spokojnej jeÂździe. W trasie 9 tez przy spokojnej jeÂździe. Nie chcem sprawdzać ile bedzie palił przy energicznej jeÂździe bo chyba sie przeraże.
Poprzednik-passat 07r 2.0tdi sport 170km palił mi na mieście 8-8,5 a w trasie ok 6l gdzie moc silnika było dużo większa i bardzo odczuwalna.
Takie spalanie to normalne?patrzac na raporty to chyba nie.
Poprzednik-passat 07r 2.0tdi sport 170km palił mi na mieście 8-8,5 a w trasie ok 6l gdzie moc silnika było dużo większa i bardzo odczuwalna.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radosław
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.2 FSI 255KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
U mnie takie duże spalanie wynikało z prób cichego wypalania DPFa przez samochód.
Po wypaleniu na trasie na 4 biegu i 2500 obrotów problem zniknął.
Samochód przez 15 minut kopcił na biało tak mocno że bali się mnie ludzie wyprzedzać
. Na kolejny dzień wymusiłem wypalanie sam, i znowu biało przez 15 minut.
PO wypaleniu na trasie mam nawet poniżej 7 litrów, w mieście jako że to automat od 8,5 do 10 zależnie jak długo stoję w korku. A mieszkam w Wawie, więc czasem godzinna jazda w korku wchodzi w grę.
Jeżeli chcesz sprawdzić czy samochód jest w trybie cichego wypalania DPF ( dodam że wtedy samochód czasem na biegu jałowym zwieksza obroty do okolo 1000), korzystając z VCDS wchodzisz w grupę 70 i w pierwszym oknie masz informację.
To nie musi być przyczyną w twoim przypadku, ale warto sprawdzić.
POzdrawiam
Po wypaleniu na trasie na 4 biegu i 2500 obrotów problem zniknął.
Samochód przez 15 minut kopcił na biało tak mocno że bali się mnie ludzie wyprzedzać

PO wypaleniu na trasie mam nawet poniżej 7 litrów, w mieście jako że to automat od 8,5 do 10 zależnie jak długo stoję w korku. A mieszkam w Wawie, więc czasem godzinna jazda w korku wchodzi w grę.
Jeżeli chcesz sprawdzić czy samochód jest w trybie cichego wypalania DPF ( dodam że wtedy samochód czasem na biegu jałowym zwieksza obroty do okolo 1000), korzystając z VCDS wchodzisz w grupę 70 i w pierwszym oknie masz informację.
To nie musi być przyczyną w twoim przypadku, ale warto sprawdzić.
POzdrawiam
Re: Spalanie 2.0TDI 140KM za dużo?
Moim zdaniem za dużo - pali Ci to wiecej niz u mnie 3.0 TDI, i zdeeeeeeeeecydowanie wiecej, niz 2.0d (podobny silnik) od BMW w E60 (podobna buda) z automatem...majkelo3 pisze:Spalanie w mieście to 11l/100km przy spokojnej jeÂździe. W trasie 9 tez przy spokojnej jeÂździe. Nie chcem sprawdzać ile bedzie palił przy energicznej jeÂździe bo chyba sie przeraże.
V40->S60->S40->S60->WRX->E90->A6 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A4 B8
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
spalanie
Moje spalanie to: miasto 10-11 l/100 km trasa 7-8 l/100 km a codziennie Warszawa i korki........
camelll:
Są dwa sposoby odnoszenia sukcesów w życiu: albo dzięki własnej pracowitości, albo przez głupotę innych.
Są dwa sposoby odnoszenia sukcesów w życiu: albo dzięki własnej pracowitości, albo przez głupotę innych.