Wtam, mam taki problem z kontrolkami ABS i ESP, otóż zapalają się przeważnie przy wbijaniu biegu wstecz, a dziś nawet i bieg "do przodu" (Automat). Jak odpalam auto i zmieniam bieg trzymając pedał hamulca, to po włożeniu biegu i puszczeniu hamulca czasem zaświecają się obie kontrolki ABS i ESP, po ponownym odpaleniu auta działa (a czasem nie). Jak kiedyś podpiąłem auto pod kompa u kolegi to nie pokazał żadnych błędów na żadnym bloku (a chyba błędy zapamiętuje, prawda?). Jak ktoś miał podobny przypadek i wie jak go rozwiązać to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
błędy ABS i ESP
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: błędy ABS i ESP
Dziwna sprawa, bo zapalenie się obu kontrolek jest dla kierowcy sygnalizacją usterki systemu ESP, i w module ABS, module ECU silnika, module skrzyni biegów pokazać jakieś błędy. Być może interfejs Twojego kolegi nie był w stanie ich przeanalizować. Ostatnio byłem świadkiem, jak Kolega podłączył swój interfejs do alhambry, za pośrednictwiem jakiegoś 'polskiego' programu (nie pamiętam nazwy) i w takiej konfiguracji nie pokazał mu żadnego błędu. Później ja podłączyłem się za pomocą 'niebieskiego' interfejsu z allegro za pośrednictwem vag-com w wersji 311 i błędy się znalazły.szumi pisze: Jak kiedyś podpiąłem auto pod kompa u kolegi to nie pokazał żadnych błędów na żadnym bloku (a chyba błędy zapamiętuje, prawda?). Jak ktoś miał podobny przypadek i wie jak go rozwiązać to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Reasumując podłącz się raz jeszcze do komputera, bo takie zachowanie się kontrolek wskazuje na błąd w systemie, który powinien zostać zarejestrowany.
Jeżeli Kolega lukwoj21 ma rację, to czujnik ten znajdziesz nad pedałem hamulca, jak ściągniesz osłonę deski rozdzielczej pod kierownicą.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Zapalenie się tych kontrolek sygnalizuje też uszkodzony(lub odpięty)MAF(przepływomierz).U mnie tak było.Wymieniłem i po kłopocie,ale komputer też pokazywał błąd a u ciebie dziwne że nic nie pokazuje.
Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
witam
Mam podobny problem z zapalajacymi sie kontrolkami ABS ESP od czasu do czasu.Wymienilem na poczatek czujnik pod pedalem hamulca i nic to nie dalo.Mialem blad G201 .nastepnie wymienilem czujnik w pompie ABS i tez dupa. Pojawil sie nowy blad 5715, jade jutro na wymiane drugiej czesci pompy ABS z sterownikiem. czy problemy znikna nie wiem , ale mam nadzieje ze bedzie dobrze. Co Wy myslicie o tym??

Mam podobny problem z zapalajacymi sie kontrolkami ABS ESP od czasu do czasu.Wymienilem na poczatek czujnik pod pedalem hamulca i nic to nie dalo.Mialem blad G201 .nastepnie wymienilem czujnik w pompie ABS i tez dupa. Pojawil sie nowy blad 5715, jade jutro na wymiane drugiej czesci pompy ABS z sterownikiem. czy problemy znikna nie wiem , ale mam nadzieje ze bedzie dobrze. Co Wy myslicie o tym??