Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 2.5 TDI Avant] sprezyny monroe na przod - porazka?

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paveu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5 TDI Avant] sprezyny monroe na przod - porazka?

Post autor: paveu » 12 gru 2010, 13:36

Witajcie drodzy Fanatycy Audi,

jakis czas temu zdecydowalem sie na wymiane fabrycznego sportowego zawieszenia z juz mocno niesprawnymi amorkami na nowe. Amortyzatory kupilem Kayaby, gazowe i sa super. Ale co do sprezyn to dalem sie namowic na Monroe. I to chyba byl blad...

Kupilem komplet 4 sztuki. Tyl jest calkiem OK ale przod siadl mi straszliwie po zaledwie 3 miesiacach uzytkowania! Sprawdzalem i niby model tych sprezyn SP3245 nadaje sie do mojego 2.5 TDI ale cos jest zdecydowanie nie tak. Szoruje brzuchem po wszystkim. Kazdy kraweznik moj. Jak jade mocno zasniezona droga z koleinami to zawsze zbieram snieg ze srodka. No porazka na maksa... :-(

I tu pytanie do Was - czy mieliscie moze stycznosc ze sprezynami Monroe? Jakie macie o nich zdanie? Czy moje objawy nie wskazuja jednak na to, ze sprezyny sa za miekkie?? Az mi sie nie chce wierzyc zeby nowe sprezyny po 3 miesiacach mogly siasc grubo ponad 20mm... Jak stoje obok jakiejkolwiek innej A6tki C5 to mam wrazenie jakbym w gokarcie siedzial - wszystkie sa wyzsze...

A moze to kwestia calego zawieszenia? Czy to mozliwe zeby samo zawieszenie powodowalo ze ten samochod jest taki niski, bez wzgledu na to jakich bym tam nie wsadzil sprezyn czy amorkow??

Pozdrawiam z poziomu gleby,
i z gory dzieki za opinie i pomoc
Pawel
Specyfiki na poprawe pamieci maja jedna wade - trzeba pamietac zeby je zazywac...

Awatar użytkownika
paveu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paveu » 13 gru 2010, 00:15

No tak mi sie wydawalo, ze szczyt rewelacji to to nie jest... Wiem, ze amortyzatory Monroe nie ciesza sie dobra opinia. Ale myslalem, ze sprezyny to w sumie zadna filozofia - jak by to mozna schrzanic? A jednak...

A uzywanych zdecydowanie nie kupie. Nie wiadomo ile to mialo przejechanych kilometrow, po jakich drogach, czy bylo regenerowane. Z duze ryzyko. Znajac moje szczescie to by mi zaraz ktoras trzasnela ;-)

Zastanawiam sie tylko co zrobic z tymi sprezynami teraz. To nowki sztuki. Mam rachunek. Tylko czy ktokolwiek uzna mi reklamacje? W sumie sprezyny dzialaja, tak? A ze samochod "troche" siadl... Jezdzi, nie? W dodatku, nie mam dowodu na pismie na to, ze to ten koles ze sklepu mi wybral ten model. Tak moglbym na niego zrzucic wine. A tak - sam wybralem, to mam.

No ale musze na cos je wymienic. Czy jest jakas opcja poza Lesjofors i ori?

Pozdr.
P.
Specyfiki na poprawe pamieci maja jedna wade - trzeba pamietac zeby je zazywac...

maciek19900
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maciek19900 » 12 sie 2013, 22:46

witam, kolego poradziles sobie z tym problemem?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl