Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP] skrzynia automat , brak tip tronik

Układ napędowy i skrzynie biegów
Awatar użytkownika
MFJemilo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MFJemilo » 22 lip 2013, 12:33

Rafii_lodz pisze:oki napisze co wiem:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... msXegQ4ryg
w pdf na stronie 6 jest "Przełacznik trybu Tiptronic -F189-" to odpowiada za przełaczenie auta w tryb Tiptronic. u mnie brakuje tam scalaków :/
wymontowałem ostatni jaki był niestety jest na nim tylko symbol A42E który nic nie mówi :/
przy okazji znalazłem tam poklejony magnes który sobie leżał gdzieś z boku (zastanawiam sie czy oryginalnie nie był przyklejony do lewarka pod osłona gdyż czujnik hala działa właśnie na zmianę pola magnetycznego )

możesz sprawdzić jak to u ciebie wygląda czy masz tam na płytce wszystkie scalaki (płytka jest w pionie przyczepiona do tej która lerzy pod cała osłona).
zastanawiam sie też czy to u siebie np. nie będzie brak magnesu o ile on jest tam konieczny . czytałem na którymś forum że ktoś też miał taka przygodę i w Niemczech w serwisie naprawili mu w 5 min i nie zwieli pieniędzy za to co może sugerować prosta naprawę (np przyklejenie magnesu na piankę )

Moja skrzynia poza brakiem trip zachoruje sie całkiem normalnie nie zaważyłem żadnego problemu brak jakichkolwiek błędów w komputerze.

jak byś miał problem z rozebraniem to pisz może coś podpowiem :)
Witam! podepne sie do tematu.. mam taki sam problem z tym tip +, -. Podpinałem auto pod VAGa i nie pokazywał żadnych błedów w skrzyni.. wszystko cacy.. No ale od początku kiedy kupiłem auto nie działa + i - . Dodatkowo jak kupowałem auto skrzynia nie miała tej osłony na lewarek (ta cała srebrna obudowa, płytka w środku itd.. była tak jak na foto nizej). Poprzedni właściciel powiedział ze osłona była zniszczona i wymontował zeby kupić nową no ale nie zdążył kupić przed sprzedarzą i dlatego nie działa tez + i - bo bedzie dopiero działało po podłączeniu z tą płytką.. Kupiłem sam osłonę z płytką na allegro i wszytsko sam sobie podłączyłem.. niby wszystko dobrze działa, podświetla itd ale + i - dalej nie działa.. ponadto był tam też taki magnesik mały wielkości powiedzmy zapałki, może mniejszy.. do czego on służy i gdzie on powinien być? Wyczytałem gdzieś na forum że powodem nie działania + i - może być brudny styk gdzieś pod osłoną, więc rozebrałem wszystko od nowa, wyczyściłem wszystko co sie dało pod tą osłoną wraz z podłączeniem osłony, choć była czysta, i złożyłem z powrotem ale ten magnesik został bo juz nie wiedziałem gdzie on był a nigdzie nie pasował.. nie było zadnego odznaczenia po magnesie.. Może to jest u mnie powodem ze nie zmienia + i -.. Jest ktoś kto ma pojęcie o tym? co możecie zasugerować zanim pojade do jakiegoś magika? pozdrawiam..

Obrazek
emilos

Rafii_lodz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rafii_lodz » 22 lip 2013, 21:24

MFJemilo
pewien na 100% nie jestem (jeszcze nie miałem czasu przetestować ...) ale z tego co doczytałem i wypatrzyłem to na płytce są 3 czujniki hall -a one działają po któtce na "magnes ". pytanie czy u ciebie w ogóle sie przełącza w tryb triptronic ? tzn czy jak dasz lewarek w prawo zmienia si sie napis na FIS z (prnd432) na (12345) ? jak nie to spróbuj przymocować magnes na prawej stroni lewarka (strona gdzie masz + i - ) tuż pod osłoną i sprawdź czy wtedy działa. i daj znać jaki był rezultat
mam jeszcze jedno pytanie jak zdoiłeś górną cześć by założyć płytkę z osłoną ?

Pozdro
Rafii

Awatar użytkownika
MFJemilo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MFJemilo » 23 lip 2013, 21:55

kurcze.. Rafi_lodz.. dzieki za podpowiedz.. naprawde przydała się.. dobrałem sie z powrotem do tej osłony i dogrzebałem do środka.. magnes jest ale chyba brakuje (w zamowionej jakis czas temu) jednej rzeczy, mianowicie takiego plastiku zeby ten magnes sie trzymał.. :( Znalazłem na forum zdjecia jak ten magnes ma byc zamontowany i niestety ja nie moge go za cholere zamocowac bo brakuje jednego plastiku. Mam tych plastikow 4 szt a chyba powinna być jeszcze jedna.. Myśle że to napewno to że nie działa mi ten + i - bo od poczatku tego nie mialem.. zamowilem tą osłone ale nie zwrociłem uwagi na wszytskie elementy tego. (niewiem co zrobic. Serwis miałby takie cześci? bo na szrocie raczej nie beda chcieli mi tego pogonić)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a31 ... 0b1cf.html tutaj jest ten magnes długi zamontowany w tej osłonie której niemam

Co do Twojego pytania to już odpowiadam.. zrobiłem dzisiaj pare fotek przy demontarzu. Dokładnie niewiem o którą górną części Ci chodzi wiec opisze wszytsko..: Obrazek na początku sciągamy srebrną osłone w dół
Obrazek póÂźniej energicznie dwoma rękami ciągniemy uchwyt zmieny biegów do góry, spokojnie zejdzie, nic nie połamiesz..
Obrazek przesówamy lewarek na środek i podnosimy rękami lub jak idzie cieżko to czymś sobie pomóc tą drewnianą osłonę
Obrazek zeby zdjąć tą osłonę to jest na 4 zaczepach, widocznych.., trzeba uważać bo tam jest podłaczenie do płytki.. też lekko schodzi ale delikatnie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mam jeszcze dalsze zdjęcia jak zdjąć ten dalszy plastik..

a część której mi brakuje lub jak powinno to wyglądać to tu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a31 ... 0b1cf.html

a tak wygląda u mnie i tak wyglądają plastiki: Obrazek Obrazek
emilos

Rafii_lodz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rafii_lodz » 24 lip 2013, 06:16

MFJemilo dzięki za instrukcję tak naprawdę to miałem problem z krokiem 1 :P bo mi sie ta osłona nie chce w dół ruszyć ale teraz jak wiem że to na pewno musi sie ruszyć to jakoś sobie poradzę :) wielkie dzięki za podpowiedz :)

Awatar użytkownika
MFJemilo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MFJemilo » 24 lip 2013, 13:03

Rafi_lodz ona idzie u mnie bez żadnego problemu.. jest chyba na wcisk.. pozdro

[ Dodano: 2013-07-24, 20:38 ]
Rafi_lodz, jeszcze jedno chciałem sie dowiedzieć.. Czy ten magnes wiekszy ma być zamocowany w jednym z plasticzków tych? U mnie od początku nie było tego magnesu bo kupiłem auto bez osłony, bez wybieraka. Teraz juz wszystko mam ale magnesu nie zamocuje (jeśli tam jego miejsce) bo polamany mam plasticzek.. Jak wezme w prawo na fis nic sie nie zmienia, jest caly czas PRND432. A może Âźle myślę i miejsce magnesu jest gdzie indziej.. Daj znać. Dzieki, pozdrawiam a tym czasem bede szukał plasticzkow, szrot albo serwis..

[ Dodano: 2013-11-12, 12:43 ]
bizon1971 pisze:po przełożeniu wajchy na +/- nic się nie dzieje, a na wyświetlaczu nadal jest PRND432 , i jedzie , przelancza tak samo biegi jak na D, co jest przyczyną
na początku bym rozebrał osłonę przy drążku zmiany biegów! u mnie tez nie przełacza a przyczyną jest to że tam w listwie ( jak na foto) sa plastiki w których siedzą dwa magnesy.. u mnie (kupilem juz takie auto) odpowiadający za zmiane tip + - , plastik z magnesem polamany był i magnes nie trzyma sie.. probowalem zrobic to jakoś prowizorycznie itp (bo w aso taka listwa z plastikami ok 150zł, a na szrotach w pobilżu u mnie niema) i po przerzuceniu w prawo na wyświetlaczu zmienia sie z PRND432 na 12345 ale nie zmienia.. a powód jest taki że magnes ten kiepsko sie trzyma na mojej prowizorycznej robocie.. (musze wymislić cos innego lub kupić te plastiki.. przy okazji pytam może ktos z Was Koledzy jest w stanie takie plastiki zalatwić?
emilos

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja