Klimatyzacja vs sterownik pompy ABS
Klimatyzacja vs sterownik pompy ABS
otóż w mojej a6 c5 mam uszkodzony sterownik pompy ABS. Objaw jest taki, że nie działa obrotomierz, ABS a na liczniku świecą się kontorli ASR, ABS, (!) i oleju. Proszę o informację, czy w danym momencie również nie działa klimatyzacja? Byłem kilka dni temu na uzupełnieniu gazu w klimatyzacji, po czym okazało się, że ona się w ogóle nie załącza. Od mechanika uzyskałem info, że pewnie dlatego, że jest uszkodzony sterownik. Czy ktoś z Was miał taki przypadek?
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
kris0802, Nikt tutaj nie jest jasnowidzem i słowem się nie odezwie... Jedyne zaś co każdy podpowie to - należy podłączyć VAG i sprawdzić błędy, zorientować się co jest zdiagnozowane przez auto. To co Tobie wydaje, się że ma coś ze sobą wspólnego to są zupełnie inne moduły - ABS to jedno a moduł licznika drugie...
Gdybać można godzinami ale bez odczytania błędów to będzie tylko gdybanie, nie prowadzące do niczego...
Gdybać można godzinami ale bez odczytania błędów to będzie tylko gdybanie, nie prowadzące do niczego...
Może komuś się przyda...
dzisiaj auto-elektryk podłączył mi autko pod kompa i stwierdził, że walnięty jest sterownik pompy ABS.
objawy: nie działa klima (w ogóle się nie załączała), nie działa obrotomierz, nie działa tempomat (nie wiem czy ma to związek-ale jak się dowiem to napiszę, ponieważ auto niedawno kupiłem i od początku nie działał), świecą się kontrolki ABS, Oleju, (!).
To chyba wszystko.
Koszt naprawy 300zł - wraz z podłączeniem pod kompa.
Jak odbiorę auto napiszę czy wszystko OK:)
dzisiaj auto-elektryk podłączył mi autko pod kompa i stwierdził, że walnięty jest sterownik pompy ABS.
objawy: nie działa klima (w ogóle się nie załączała), nie działa obrotomierz, nie działa tempomat (nie wiem czy ma to związek-ale jak się dowiem to napiszę, ponieważ auto niedawno kupiłem i od początku nie działał), świecą się kontrolki ABS, Oleju, (!).
To chyba wszystko.
Koszt naprawy 300zł - wraz z podłączeniem pod kompa.
Jak odbiorę auto napiszę czy wszystko OK:)
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
kris0802, oświeć nas, a raczej niech zrobi to Twój mechanik - po czym proponuję byś dla dobra własnego (finansowego) i dobra auta już go nie odwiedzał - jaki wpływ ma uszkodzony sterownik na klimatyzację, obrotomierz i kontrolkę (zdaje się ciśnienia) oleju, oraz tempomat
Dodam, a potwierdzi to każdy kto miał lub posiada A6C5, że odłączenie sterownika ABS ani na ćwierć sekundy nie zakłóci powyższych urządzeń.
Więc, albo masz szereg różnych problemów w tym samym czasie, albo wspólny mianownik jest gdzie indziej - jak na przykład uszkodzona wiązka przewodów.
Wymiana / naprawa sterownika ABS i po tym nagłe "ożywienie" pozostałych rzeczy były by tutaj precedensem

Więc, albo masz szereg różnych problemów w tym samym czasie, albo wspólny mianownik jest gdzie indziej - jak na przykład uszkodzona wiązka przewodów.
Wymiana / naprawa sterownika ABS i po tym nagłe "ożywienie" pozostałych rzeczy były by tutaj precedensem

wczoraj wieczorem odebrałem autko.
Klimatyzacja działa, natomiast tempomat nie;/ chyba, że jeszcze nie potrafię go uruchomić.
Jak oddałem auto do elektryka, po jakimś czasie zadzwonił do mnie i powiedział, że na komputerze miał błąd związany z pompą ABSu i po odłączeniu (nie do końca wiem czego, czy sterownika, czy jeszcze czegoś innego) klimatyzacja ruszyła.
Ostatecznie powiedział, że wlutował jakiś gruby nowy drut w sterownik pompy ABSu, zapłaciłem 270zł i powiedział, że gdyby cokolwiek się działo, to mam walić do niego z reklamacją jak w dym:)
Wspomniał jeszcze, że ten sterownik robił zwarcie i dlatego nie działała klimatyzacja. Ja się na tym nie znam, więc albo rzeczywiście tak było, albo nakręcił mnie na większą kasę.
Klimatyzacja działa, natomiast tempomat nie;/ chyba, że jeszcze nie potrafię go uruchomić.
Jak oddałem auto do elektryka, po jakimś czasie zadzwonił do mnie i powiedział, że na komputerze miał błąd związany z pompą ABSu i po odłączeniu (nie do końca wiem czego, czy sterownika, czy jeszcze czegoś innego) klimatyzacja ruszyła.
Ostatecznie powiedział, że wlutował jakiś gruby nowy drut w sterownik pompy ABSu, zapłaciłem 270zł i powiedział, że gdyby cokolwiek się działo, to mam walić do niego z reklamacją jak w dym:)
Wspomniał jeszcze, że ten sterownik robił zwarcie i dlatego nie działała klimatyzacja. Ja się na tym nie znam, więc albo rzeczywiście tak było, albo nakręcił mnie na większą kasę.
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
na to by wychodziło 
dzisiaj jadę w ramach gwarancji na weryfikację klimatyzacji... ponieważ co jakiś czas przestaje chłodzić - wyłącza się kompresor ale wiatrak cały czas działa. Po kilku minutach/sekundach klimatyzacja sama zaczyna działać prawidłowo i chłodzić. Po podłączeniu do kompa jest błąd z ciśnieniem klimatyzacji (jakoś tak to się nazywało).
Jak będę znał szczegóły to dam znać, może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem...

dzisiaj jadę w ramach gwarancji na weryfikację klimatyzacji... ponieważ co jakiś czas przestaje chłodzić - wyłącza się kompresor ale wiatrak cały czas działa. Po kilku minutach/sekundach klimatyzacja sama zaczyna działać prawidłowo i chłodzić. Po podłączeniu do kompa jest błąd z ciśnieniem klimatyzacji (jakoś tak to się nazywało).
Jak będę znał szczegóły to dam znać, może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem...
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt: