Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] s6 problem z tiptronicem

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
boostertd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] s6 problem z tiptronicem

Post autor: boostertd » 05 lip 2013, 14:44

Wiem, że temat wałkowany miliony razy na forum ale potrzebuje kilku informacji

Mam s6 z przebiegiem 210tys i problem z tiptronicem przy wlaczeniu na D auto ledwo ledwo sie toczy potem szarpniecie przechodzi w serwis i sobie tam pomalu jedzie na R nie ma zadnych problemow, przy przelaczaniu z D n R jest male szarpniecie i teraz moje pytanie bo zakładam że opcja samej wymiany oleju nic nie da?? wina sterownika to pewnie tez nie jest skoro auto ma problemy z ruszeniem i teraz najważniejsze pyatnie bo gdzies kiedyś widziałem że ktos sam regenrował skrzynie ale nie moge znaleÂźć tego tematu, jakie części muszę wymienić żeby uratować tą skrzynie jakieś pojecie o mechanice mam więc musze to zrobić sam bo przebywam w szwajcarii a tu opcja regenarcji nie wchodzi w gre najlepiej pojechac do salonu i kupic nowa skrzynie wg mechanikow albo auto na zlom :) może jest ktoś w stanie mi pomoc co bedzie mi potrzebne do rozdłubania tego grata chodzi mi oczywiscie o części do wymiany

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 05 lip 2013, 14:53

Nie ma możliwości kolego samemu wyremontowac skrzyni automatycznej. <szok> Może czytałeś temat o przekładce z automata na manual, (owszem to było), ale na pewno nie o remoncie w garażu.
Podepnij Vaga, zczytaj błędy i wrzuc tu na forum, może byc w ten temat, wtedy będziemy myślec co dalej.

Pozdrawiam
Warsztat, naprawy Audi A6.

boostertd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boostertd » 05 lip 2013, 17:55

a dlaczego nie ma co to jakies magiczne urzadzenie?? czytalem wlasnie o tym jak ktos regenerowal skrzynie na wlasna reke i napewno tu na forum tylko nie pamietam czy to byl osobny temat czy wypowiedz w jakims innym temacie

manfredjg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: manfredjg » 05 lip 2013, 20:20

boostertd pisze:a dlaczego nie ma co to jakies magiczne urzadzenie?? czytalem wlasnie o tym jak ktos regenerowal skrzynie na wlasna reke i napewno tu na forum tylko nie pamietam czy to byl osobny temat czy wypowiedz w jakims innym temacie
Podoba mi się takie podejscie ;) Są dostępne numery katalogowe cześci ,wiec pewnie by zamówił .
Teraz temat naprawy automatów w RP wyglada tak samo jak w PRL -> lot na ksieżyc .

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 05 lip 2013, 20:32

boostertd pisze:a dlaczego nie ma co to jakies magiczne urzadzenie?? czytalem wlasnie o tym jak ktos regenerowal skrzynie na wlasna reke i napewno tu na forum tylko nie pamietam czy to byl osobny temat czy wypowiedz w jakims innym temacie
Kolego, piszesz że ogarniasz mechanikę. Przepraszam Cię, naprawdę nie chcę Cię urazic, ale... Poszukaj schematów, i poczytaj trochę o skrzyniach automatycznych. <okok> Nie ma technicznej możliwości, tak jak pisałem Ci wyżej. No chyba że masz dostęp do sprzętu potrzebnego do takich napraw w co wątpię, mimo że mieszkasz w pięknej Szwajcarii. Nawet specjalistyczne warsztaty nieraz potrafią spartolic remont automata, a tu jeszcze masz tip <glupek>

Jeśli jednak udała by Ci się taka "operacja" to na pewno zdobędziesz szacunek nie tylko na tym forum ;)

Pozdrawiam
Robert
Warsztat, naprawy Audi A6.

manfredjg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: manfredjg » 05 lip 2013, 20:54

Ale najpierw błedy bo to moze być tylko :( konwerter regenerowane

boostertd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boostertd » 06 lip 2013, 00:29

bledy zczytam jutro i kolego nie pisze tu o jakiesj kompletnej regeneracji skrzyni tylko wlasnie może to jest jakas drobnostka o ile mozna rzec tak w tym temaci ktora bede sam w stanie wymienic i nie bede musial wywalic za to kwoty ktora przekracza wartosc mojego auta

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 06 lip 2013, 07:20

boostertd pisze:bledy zczytam jutro i kolego nie pisze tu o jakiesj kompletnej regeneracji skrzyni tylko wlasnie może to jest jakas drobnostka o ile mozna rzec tak w tym temaci ktora bede sam w stanie wymienic i nie bede musial wywalic za to kwoty ktora przekracza wartosc mojego auta
Jeśli na R jedzie normalnie, to na ja konwerter bym nie liczył, raczej poleciał kosz forward - biegi do jazdy do przodu.
Oczywiście podstawową obsługę już wykonałeś mam nadzieję - czyli stan oleju.
Możesz też zlać olej (do jakiejś bańki, żeby go zalać ponownie), odkręcić miskę i sprawdzić co na magnesach.
Sam remont skrzyni jak najbardziej możesz ogarnąć, graty zamówić możesz z Samko, albo Midparts, a wątek o samodzielnej naprawie tipa był chyba na AKP.

boostertd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boostertd » 06 lip 2013, 10:56

no niestety nie zrobilem jeszcze nic bo z tego co wyczytalem na forum olej powinien miec ok 30-35stopni do prawidlowego sprawdzenia??? a ja zamowilem VAGa i niestety przyszedl uszkodzony 2 tydzien czekam na wymiane wiec pojechalem do warsztatu a tam mechnicy zlapali sie za glowe i koniec swiata (tu auto z takim przebiegiem to juz zlom, szrot i wogle juz dawno piwinien byc w Polsce albo jakiejs innej afryce) wiec na zczytanie bledow podjade dzisiaj do kolegi ale olej moge sprawdzic dopiero jak przyjdzie moj, ogolnie tak jak napisalem na R auto jedzie normalnie jak na swoje 340km ale do przodu nic tylko szarpniecie przejscie w serwis no i jedzie ale non stop na jednym biegu z moca chyba 34km

No i po vagu nic nie wyszlo jedyny blad jaki pokazuje to:
P0730 kontrolka stopnia/przełożenia
BÂŁęDNY POMIAR PRZEKÂŁADNI
Błąd stały

i tyle za tydzień będe miał dostęp do podnosnika spuszcze olej i zobaczymy, chyba że ma ktoś jakiś pomysł

[ Dodano: 2013-07-08, 14:10 ]
jest ktos w stani mi cos podpowiedziec po tym bledzie??

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja