[ A6 C5] Wkłady lusterek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
[ A6 C5] Wkłady lusterek
Powiem szczerze że nie wiem może i tak bo były wcześniej takie brązowe jak pozostałości tego płynu
Ale jak patrzyłem to takich nie kupie no chyba że wiecie gdzie takie wkłady mozna kupić
No i czy jak kupie zwykłe ogrzewane to czy można pominąć te kabelki
A jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy wewn ętrzne lusterko sie przyciemnia
Pozdrawiam i dzieki za szybką odpowiedÂź
[ Dodano: 2013-06-19, 09:12 ]
Właśnie sprawdziłem i jest fotochromatyczne tylko gdzie to kupić jakoś tanio
Ale jak patrzyłem to takich nie kupie no chyba że wiecie gdzie takie wkłady mozna kupić
No i czy jak kupie zwykłe ogrzewane to czy można pominąć te kabelki
A jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy wewn ętrzne lusterko sie przyciemnia
Pozdrawiam i dzieki za szybką odpowiedÂź
[ Dodano: 2013-06-19, 09:12 ]
Właśnie sprawdziłem i jest fotochromatyczne tylko gdzie to kupić jakoś tanio
Moja niunia:
s6-42-quattro-avant-moja-czarna-strzala-vt10994.htm
s6-42-quattro-avant-moja-czarna-strzala-vt10994.htm
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Masz zdecydowanie wkłady fotochromowe. Brązowy kolor, to już niestety ostatnie stadium żywotności fotochromu (nie wiem czemu się tak dzieje - może to objaw wypalenia się płynu który odpowiada za zmianę koloru).prezes5447 pisze:Powiem szczerze że nie wiem może i tak bo były wcześniej takie brązowe jak pozostałości tego płynu
Gdzie można kupić - jak kupiłem na allegro, niestety przygotuj się na kwotę od 150-250zł za sztukę. Możesz patrzeć również w kompletach z lusterkiem - czasem bardziej się opłaca kupić kpl, a później sprzedać samo lustro

Spoko te kabelki mają za zadanie przekazać napięcie polaryzujące płyn więc przy normalnym wkładzie po prostu nigdzie ich nie podłączyszprezes5447 pisze:No i czy jak kupie zwykłe ogrzewane to czy można pominąć te kabelki

Przekręcasz zapłon, upewniasz się że nie masz włączonego biegu wstecznego. Zakrywasz palcem czujnik światła znajdujący się od strony przedniej szyby. Jeżeli zrobisz to w ciągu dnia, to lusterko się przyciemni. Jeżeli taki test zrobisz wieczorem to istnieje możliwość że będziesz musiał poświecić dodatkowo latarką w czujnik światła od strony tylnej szyby (pod wkładem lusterka środkowego). Po wrzuceniu biegu wstecznego powinno się w kilka-kilkanaście sekund całkowicie rozjaśnićprezes5447 pisze:A jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy wewn ętrzne lusterko sie przyciemnia
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
I u mnie nadszedł czas na wymianę lusterek. Ori już pordzewiały po obwódkach. Zakupiłem zamienniki za 53 zł komplet. Wyczepiłem stare i porównywałem odbicie z nowymi. Zamiennik lewy (duże lusterko) mniej powiększa, czyli daje bardziej rzeczywisty obraz. Grzeją bardzo dobrze. Wczepiłem je z łatwością.
Dla potomnych, jak szukacie dla A6 C5 przed liftem (czyli małe lusterko po prawej) to do nas pasują lusterka od A6 C4...
Ja kupiłem u tego sprzedawcy: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... ms-9311220
Dla potomnych, jak szukacie dla A6 C5 przed liftem (czyli małe lusterko po prawej) to do nas pasują lusterka od A6 C4...
Ja kupiłem u tego sprzedawcy: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... ms-9311220
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Dziś sprzątałem garaż i znalazłem wkład kupiony kiedyś do prawego lusterka. Z tego co pamiętam kupiłem najtańszyxoslox pisze:Dla potomnych, jak szukacie dla A6 C5 przed liftem (czyli małe lusterko po prawej) to do nas pasują lusterka od A6 C4...

Te 'moje' w narożniku jest bardziej spiczaste
Tak wygląda moje lustro:
A tak wygląda lustro od C4:
Jak sami widzicie różnią się od siebie. Nie wiem w którym roku wyszła ta zmiana - może tzw półlifty miały coś takiego

zarzyk, jak nie możesz znaleźć lustra to poszukaj całego lustra z polifta

- pastaldo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.5TDI 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
A ja zaptytam o coś innego.
Lusterka zwykle a dokładnie mówiąc wkłady każdy wie jak wyglądają "jak zwykłe lusterko"
Miałem uszkodzone lusterko wiec kupiłem od gościa kompletne lusterko w kolor i zaskoczenie moje było wielkie bo wkład był taki jakby delikatnie przyciemniony, delikatna poświata brązowego koloru w szkle. Nie sądze by było ono w jakiś sposób uszkodzone ani zepsuty fotochrom bo dodatkowych przewodów do tego w lusterku nie było a wkład jest niemal idealny.
Pytam bo bardzo mi się spodobało takie lusterko. Mniesze oślepianie przez samochody z tyłu i w ogóle jakoś tak ciekawie wygląda wszystko za samochodem.
Czy wychodziły oryginalnie jakies takie szkła w lusterkach? Pytam bo nie wiem czy musze molestować gościa od którego kupiłem żeby mi sprzedał sam wkład by mieć teraz 2 takie same czy może znajdę takie w ogólnej sprzedarzy? Jak będe miał samochód pod ręką to zrobie fotki to się może co niektórym rozjaśni co mam na mysli.
Lusterka zwykle a dokładnie mówiąc wkłady każdy wie jak wyglądają "jak zwykłe lusterko"
Miałem uszkodzone lusterko wiec kupiłem od gościa kompletne lusterko w kolor i zaskoczenie moje było wielkie bo wkład był taki jakby delikatnie przyciemniony, delikatna poświata brązowego koloru w szkle. Nie sądze by było ono w jakiś sposób uszkodzone ani zepsuty fotochrom bo dodatkowych przewodów do tego w lusterku nie było a wkład jest niemal idealny.
Pytam bo bardzo mi się spodobało takie lusterko. Mniesze oślepianie przez samochody z tyłu i w ogóle jakoś tak ciekawie wygląda wszystko za samochodem.
Czy wychodziły oryginalnie jakies takie szkła w lusterkach? Pytam bo nie wiem czy musze molestować gościa od którego kupiłem żeby mi sprzedał sam wkład by mieć teraz 2 takie same czy może znajdę takie w ogólnej sprzedarzy? Jak będe miał samochód pod ręką to zrobie fotki to się może co niektórym rozjaśni co mam na mysli.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
U siebie w samochodzie mam fotochrom (zmierzę go dzisiaj), natomiast zwykłe szkło mam w pracy, ale z uwagi na urlop mogę Ci to zmierzyć dopiero w pn (chyba że ktoś z forumowiczów ogarnie szybciejzarzyk pisze:pzekatne lusterek to:
lewa kierowcy 20 na 15
i prawa pasazera 16,5 na 11,5
jakis milimetr w lewo prawo moze byc bo to zeykla miarka mierzone było.

Czy lusterko ma taką czarną obwódkę w około wkładu?pastaldo pisze:wkład był taki jakby delikatnie przyciemniony, delikatna poświata brązowego koloru w szkle. Nie sądze by było ono w jakiś sposób uszkodzone ani zepsuty fotochrom bo dodatkowych przewodów do tego w lusterku nie było a wkład jest niemal idealny.
Jeżeli tak to jest to wypalony wkład fotochromatyczny, a przewody, cóż zawsze można odlutować, lub po prostu uciąć

Możliwe jest też że zaszło ono wodą, w niebieskich wkładach dostaje się ona przy krawędziach i w tych miejscach robi się takie rdzawe, tylko w takim wypadku kolor jest raczej niejednorodny

W ori były tylko białe, niebieskie i forochromy

[ Dodano: 2014-03-28, 16:37 ]
zarzyk, wkład lewy polifcie i półlifcie ma wymiary 21x15,5mm (+/-1mm), wkład prawy półlift ma wymiary: 16,5x11,mm (+/- 1mm), prawy wkład polifcie ma wymiary 21x15,5mm (+/- 1mm) - czyli taki sam jak prawy. Wymiarów z przedlifta to nie wiem, bo prawy przedlift wydałem a lewego nigdy nie miałem

- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Kontakt:
oki doki a tak zapytam wszystkie mialy mocowanie pinow/konektorow od grzania w tym samym miejscu? ja mam w lewym na skrajnie lewej stronie na dole a w prawym jeszcze nie zagladalem
czyli smialo kupowac listerka po lifcie i jedna obudowe poliftowa 

Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a