Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Wkłady lusterek

Nadwozie
Awatar użytkownika
pastaldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janusz
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: pastaldo » 19 cze 2013, 08:38

A nie masz przypadkiem przyciemnianych automatycznie z lusterkiem środkowym? Bo to będa przewody chyba od tego

prezes5447
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

[ A6 C5] Wkłady lusterek

Post autor: prezes5447 » 19 cze 2013, 08:47

Powiem szczerze że nie wiem może i tak bo były wcześniej takie brązowe jak pozostałości tego płynu
Ale jak patrzyłem to takich nie kupie no chyba że wiecie gdzie takie wkłady mozna kupić
No i czy jak kupie zwykłe ogrzewane to czy można pominąć te kabelki
A jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy wewn ętrzne lusterko sie przyciemnia
Pozdrawiam i dzieki za szybką odpowiedÂź

[ Dodano: 2013-06-19, 09:12 ]
Właśnie sprawdziłem i jest fotochromatyczne tylko gdzie to kupić jakoś tanio

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 21 cze 2013, 00:54

prezes5447 pisze:Powiem szczerze że nie wiem może i tak bo były wcześniej takie brązowe jak pozostałości tego płynu
Ale jak patrzyłem to takich nie kupie no chyba że wiecie gdzie takie wkłady mozna kupić
Masz zdecydowanie wkłady fotochromowe. Brązowy kolor, to już niestety ostatnie stadium żywotności fotochromu (nie wiem czemu się tak dzieje - może to objaw wypalenia się płynu który odpowiada za zmianę koloru).
Gdzie można kupić - jak kupiłem na allegro, niestety przygotuj się na kwotę od 150-250zł za sztukę. Możesz patrzeć również w kompletach z lusterkiem - czasem bardziej się opłaca kupić kpl, a później sprzedać samo lustro :-)
prezes5447 pisze:No i czy jak kupie zwykłe ogrzewane to czy można pominąć te kabelki
Spoko te kabelki mają za zadanie przekazać napięcie polaryzujące płyn więc przy normalnym wkładzie po prostu nigdzie ich nie podłączysz :-) Dodam, że fotochrom można sprawdzić baterią 1.5V AA (powinien się przyciemnić jak jej bieguny podłączysz do wtyczki wkładu :-) )
prezes5447 pisze:A jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy wewn ętrzne lusterko sie przyciemnia
Przekręcasz zapłon, upewniasz się że nie masz włączonego biegu wstecznego. Zakrywasz palcem czujnik światła znajdujący się od strony przedniej szyby. Jeżeli zrobisz to w ciągu dnia, to lusterko się przyciemni. Jeżeli taki test zrobisz wieczorem to istnieje możliwość że będziesz musiał poświecić dodatkowo latarką w czujnik światła od strony tylnej szyby (pod wkładem lusterka środkowego). Po wrzuceniu biegu wstecznego powinno się w kilka-kilkanaście sekund całkowicie rozjaśnić

Awatar użytkownika
The_Gie
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: The_Gie » 23 wrz 2013, 12:45

Czy mógł bym poprosić adres do sprawdzonego sprzedawcy wkładów. Interesuje mnie prawy (od pasażera) wkład, dymiony do 2003r. Moje lusterko przestało grzać :) Linki wygasły, a nazwa sprzedawcy z allegro nie padła.

mariog
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mariog » 05 lis 2013, 19:21

Jeśli można to ja również prosiłbym o adres sprawdzonego sprzedawcy wkładów.

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: xoslox » 13 mar 2014, 17:07

I u mnie nadszedł czas na wymianę lusterek. Ori już pordzewiały po obwódkach. Zakupiłem zamienniki za 53 zł komplet. Wyczepiłem stare i porównywałem odbicie z nowymi. Zamiennik lewy (duże lusterko) mniej powiększa, czyli daje bardziej rzeczywisty obraz. Grzeją bardzo dobrze. Wczepiłem je z łatwością.

Dla potomnych, jak szukacie dla A6 C5 przed liftem (czyli małe lusterko po prawej) to do nas pasują lusterka od A6 C4...

Ja kupiłem u tego sprzedawcy: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... ms-9311220

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Silnik: 1.8T APU 150KM
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 18 mar 2014, 17:12

a moze ktos szukajac na allegro natknal sie na przedliftem niebieski grzane asferyczne i z termikiem?

p.S

a od C4 pasuja idealnie czy troche cos im dolega?
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: xoslox » 20 mar 2014, 14:21

Przed liftem nie było z termoelementem, możesz ewentualnie kupić lewe od polifta (z termostatem) a prawe małe dać normalne.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 20 mar 2014, 18:15

xoslox pisze:Dla potomnych, jak szukacie dla A6 C5 przed liftem (czyli małe lusterko po prawej) to do nas pasują lusterka od A6 C4...
Dziś sprzątałem garaż i znalazłem wkład kupiony kiedyś do prawego lusterka. Z tego co pamiętam kupiłem najtańszy :-) ... i pasował rzekomo do wersji C4 i C5 ... znalazłem też lusterko prawe, które wymieniłem wcześniej na poliftowe. Korzystając z okazji zmierzyłem wkłady - okazuje się, że różnią się ...
Te 'moje' w narożniku jest bardziej spiczaste

Tak wygląda moje lustro:
Obrazek

A tak wygląda lustro od C4:
Obrazek

Jak sami widzicie różnią się od siebie. Nie wiem w którym roku wyszła ta zmiana - może tzw półlifty miały coś takiego <mysli>

zarzyk, jak nie możesz znaleźć lustra to poszukaj całego lustra z polifta <okok> ja tak zrobiłem, bo wyszło mnie taniej jak kupno wkładu z ASO :-), a do poliftów jest pełno wkładów z termostatami <okok>

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 20 mar 2014, 21:29

wlasnie chyba tak zrobie kupie jaki kolwiek caly kpl po liftowy z termostatami :) tzn w jakim kolwiek kolorze i przemaluje :) Wtyczki pasuja P&P?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 20 mar 2014, 22:17

Ta wtyczki pasują bez problemu ... Jak już chcesz kupować całe lusterka to zmierz przekątna wkładu (lewego) to powiem Ci czy przypadkiem nie wystarczy kupić tylko prawa strone :)

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 26 mar 2014, 19:21

pzekatne lusterek to:

lewa kierowcy 20 na 15

i prawa pasazera 16,5 na 11,5

jakis milimetr w lewo prawo moze byc bo to zeykla miarka mierzone było.

Awatar użytkownika
pastaldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janusz
Silnik: 2.5TDI 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: pastaldo » 27 mar 2014, 08:43

A ja zaptytam o coś innego.
Lusterka zwykle a dokładnie mówiąc wkłady każdy wie jak wyglądają "jak zwykłe lusterko"
Miałem uszkodzone lusterko wiec kupiłem od gościa kompletne lusterko w kolor i zaskoczenie moje było wielkie bo wkład był taki jakby delikatnie przyciemniony, delikatna poświata brązowego koloru w szkle. Nie sądze by było ono w jakiś sposób uszkodzone ani zepsuty fotochrom bo dodatkowych przewodów do tego w lusterku nie było a wkład jest niemal idealny.

Pytam bo bardzo mi się spodobało takie lusterko. Mniesze oślepianie przez samochody z tyłu i w ogóle jakoś tak ciekawie wygląda wszystko za samochodem.

Czy wychodziły oryginalnie jakies takie szkła w lusterkach? Pytam bo nie wiem czy musze molestować gościa od którego kupiłem żeby mi sprzedał sam wkład by mieć teraz 2 takie same czy może znajdę takie w ogólnej sprzedarzy? Jak będe miał samochód pod ręką to zrobie fotki to się może co niektórym rozjaśni co mam na mysli.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 28 mar 2014, 16:37

zarzyk pisze:pzekatne lusterek to:
lewa kierowcy 20 na 15
i prawa pasazera 16,5 na 11,5
jakis milimetr w lewo prawo moze byc bo to zeykla miarka mierzone było.
U siebie w samochodzie mam fotochrom (zmierzę go dzisiaj), natomiast zwykłe szkło mam w pracy, ale z uwagi na urlop mogę Ci to zmierzyć dopiero w pn (chyba że ktoś z forumowiczów ogarnie szybciej <okok>
pastaldo pisze:wkład był taki jakby delikatnie przyciemniony, delikatna poświata brązowego koloru w szkle. Nie sądze by było ono w jakiś sposób uszkodzone ani zepsuty fotochrom bo dodatkowych przewodów do tego w lusterku nie było a wkład jest niemal idealny.
Czy lusterko ma taką czarną obwódkę w około wkładu?
Obrazek
Jeżeli tak to jest to wypalony wkład fotochromatyczny, a przewody, cóż zawsze można odlutować, lub po prostu uciąć :-)

Możliwe jest też że zaszło ono wodą, w niebieskich wkładach dostaje się ona przy krawędziach i w tych miejscach robi się takie rdzawe, tylko w takim wypadku kolor jest raczej niejednorodny <okok>

W ori były tylko białe, niebieskie i forochromy <okok>

[ Dodano: 2014-03-28, 16:37 ]
zarzyk, wkład lewy polifcie i półlifcie ma wymiary 21x15,5mm (+/-1mm), wkład prawy półlift ma wymiary: 16,5x11,mm (+/- 1mm), prawy wkład polifcie ma wymiary 21x15,5mm (+/- 1mm) - czyli taki sam jak prawy. Wymiarów z przedlifta to nie wiem, bo prawy przedlift wydałem a lewego nigdy nie miałem :-)

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 29 mar 2014, 02:18

oki doki a tak zapytam wszystkie mialy mocowanie pinow/konektorow od grzania w tym samym miejscu? ja mam w lewym na skrajnie lewej stronie na dole a w prawym jeszcze nie zagladalem :) czyli smialo kupowac listerka po lifcie i jedna obudowe poliftowa :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja