Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL] Problem ze sprzęgłem

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
przekliniak

[ MANUAL] Problem ze sprzęgłem

Post autor: przekliniak » 06 cze 2013, 22:51

Witam Forumowiczów!
Mam ogromny problem ze sprzęgłem w moim Audi a6 c5, 1,8 T. Raz działa, a raz nie. Pewnego razu podczas jazdy uciekło do połowy, a za chwilę do podłogi, biegi dało się jeszcze wrzucić. Po zatrzymaniu już żaden nie wchodził. Po kilku godzinach zaczęło działać normalnie. Aż do kolejnego razu. Wymieniłem wysprzęglik, sprawdziłem pompkę przy skrzyni biegów, odpowietrzyłem sprzęgło i wszystko działało przez 2 tygodnie bez zarzutu, aż do dziś. Podczas jazdy nagle przy wrzucaniu biegu sprzęgło uciekło do podłogi i już dalej nie zajechałem. Jednak po kilku godzinach sprzęgło znów zaczęło działać. Co może być przyczyną takiego zachowania? Czekam na sugestie i odpowiedzi. Pozdrawiam

fresh2002
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jacek
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: fresh2002 » 06 cze 2013, 23:48

cześć
jest już taki temat, czytałeś?
a6-c5-wpadajacy-pedal-vt29387.htm
CCCO marzenie zrealizowane - C6 by stinger

przekliniak

Post autor: przekliniak » 07 cze 2013, 09:09

Dzięki za linka, ale już czytałem ten post. Za pierwszym razem kiedy mi sprzęgło wpadło w podłogę. Właśnie tym się sugerowałem wymieniłem wysprzeglik, odpowietrzyłem sprzęgło. wydawało się być ok, a po ok 2 tygodniach problem powrócił. Może jednak jeszcze jakieś sugestie? pozdrawiam

Dodam, że podczas jazdy wszystko jest ok i w pewnym momencie od razu pedał wpada zupełnie w podłoge ( w innym poście ktoś pisał o podobnym problemie ale że powoli się zapadało). Nie wiem też czy to może mieć związek, ale zauważyłem że ten problem występuje kiedy samochód jest nagrzany (stał załóżmy pół dnia na słońcu).

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 07 cze 2013, 21:49

Pompa i wysprzęglik nowe?,
Może słabo odpowietrzony układ, dobrze przelać płynem.

Sta6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sta6 » 14 cze 2013, 11:52

Spróbuj odpowietrzyć:
Odpowietrzanie sprzęgła

przekliniak

Post autor: przekliniak » 17 cze 2013, 22:09

Witam chciałbym podziękować za wszelkie sugestie. Wymieniłem wysprzęglik na nowy ( wczęsniej wymieniany był na używany - moja glupota i chęć zaoszczędzenia) i poki co wszystko gra;) układ odpowietrzony. Na początku sprzęgło było dziwnie miękkie ale już się unormowało. Za 2 tyg wyjazd na wakacje - mam nadzieje ze bez żadnych niespodzianek. Dzięki

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja