Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] 2.8 ALG

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
snoopi21
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] 2.8 ALG

Post autor: snoopi21 » 21 maja 2013, 22:01

Witam

Mam problem z takimi charakterystycznymi stukami podczas jazdy. Gdy się rozpędzam i gwałtownie odejmę gazu to słychać taki charakterystyczny stuk. Tak samo jest przy wbijaniu R i D, poza tym odczuwam wibracje między 60 a 70 km/h. Z racji tego pojechałem dzisiaj na kanał aby obejrzeć wał.

Pierwsze pytanie dotyczy luzu w osi wału jaki ma być. Zrobiłem sobie kreskę na wale i obudowie dyfra, i kręcąc wałem przesuwa się on ok 1 cm od punktu. Wydaje mi się trochę sporo, i że to może być przyczyna owego stuku.

Pytanie drugie dotyczy podpory. Wal w łożysku nie ma luzu ale guma, która go otacza jest bardzo miękka i wał bez problemu mogę unieść w dowolną stronę. Domyślam się, podpora do wymiany :| ??

Dzięki za wszelkie informacje.

[ Dodano: 2013-05-30, 11:14 ]
Witam Ponownie. Znalazłem przyczynę stuku, jest nią wał a dokładnie spory luz na wyjściu skrzyni (Torsten). Wiem, że można zlikwidować ten luz za pomocą specjalnych podkładek ale do tego jest też potrzebna wiedza o ile ma być zmniejszony ten luz. Poszukuje w związku z tym warsztatu na dolnym śląsku, który ogarnoł by ten temat. Może ktoś pomoże???? :|

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja