Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6C5] 2,8 TIP problem z kontrola trakcji ASR

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
adrianboberek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6C5] 2,8 TIP problem z kontrola trakcji ASR

Post autor: adrianboberek » 15 maja 2013, 01:32

Witam.Problem pojawił się po zmianie kół na wymarzone 4 osiemnastki. Trochę drastyczna zmiana bo poszedłem 3 cale w górę..Objawy są takie: podczas pokonywania zakrętów przy prędkościach do 100km/h (przy wyższych nie zauważyłem)kiedy próbuje przyspieszyć,nawet nieznacznie,pojawia się "wyhamywująca" reakcja typowa dla poślizgu.
Mówię tutaj o pokonywaniu zakrętów z prędkościami na 50% możliwości,w sensie że można by pokonać je spokojnie dwa razy szybciej.Mam pewne podejżenie...koła maja rózne rozmiary opon:
-na przedniej osi-225/45/18
-na tylnej osi-245/40/18
Rozmiar "kompletnie ubranych" kół róznii się nieznacznie,dodam że koła były w takim zestawie zamontowane w A6 C6 i nie było problemów.Dodam że felgi mają ET bardziej wysunięte na zewnątrz(dzięki temu koła wogóle sie mieszczą).
Problem z różna prędkością obrotową między osiami wynikający z róznych rozmiarów kół?
Problem z niewłąściwa pracą mechanizmu różnicowego bądż samego sterownika ASR wynikający z poszerzenia rozstawu przedniej osi???
Dzięki z góry :)

Zmieniłem tagi tytułu aby dostosować do obowiązujacych, na przyszłość prosze stosuj je właściwie, RomanS
Ostatnio zmieniony 25 maja 2013, 10:49 przez adrianboberek, łącznie zmieniany 1 raz.
boberek

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 15 maja 2013, 09:21

1. Opony w q mają mieć takie same rozmiary !!! - chcesz się pozbyć kilku tysięcy, to tak jeÂździj, ale wykończysz torsena :(
2. Ta mieszanka co założyłeś, przy 100km/h na przedniej osi, tylna ma 99km/h - na pewno widzi to sterownik ABS/ESP :( więc robi swoją robotę.
Moja rada - wywal to co masz i dokup komplet nowych (4 takie same, ten sam model i rozmiar) opon.

EDIT
Generalnie odradzam też kupowanie uzywek, i na pewno takich z róznym stanem bieżnika, chyba że trafisz równy komplet.

adrianboberek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adrianboberek » 16 maja 2013, 00:43

Dzięki za wyczerpującą odpowiedÂź:)
Dziwne że żaden z wulkanizatorów nie widział problemu w różnych rozmiarach...,ani ten u którego dokupiłem parę ani ten u którego zakładałem.A wszystko zaczęło się od tego że pewien du..k sprzedał mi super komplet ze skrzywiona felą i uszkodzona oponą ale to długa historia....tak z ciekawości zapytam:nie idzie jakoś wprowadzić wielkości kół tak aby sterownik ASR uwzględniał różnicę rozmiarów między osiami a co za tym idzie różnice prędkości obrotowych z czujników ? Wiem że moja Audiczka to nie bolid ale tak se myślę że np w Porsche jakoś to rozwiązują bo tam z tyłu laczki dwa razy większe niż z przodu...pozdro,dzięki z góry za komentarze:)
boberek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja