Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL] Sprzęgło czy skrzynia biegów?

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
yakov
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MANUAL] Sprzęgło czy skrzynia biegów?

Post autor: yakov » 15 kwie 2013, 07:20

Jechałem wczoraj z 80 km na 4 biegu, gdyż nagle po redukcji z 5 na 4 nie mogłem wrzucić żadnego biegu. Na siłę weszła mi ta 4, potem w mieście na światłach musiałem wrzucić na luz i już bieg nie wszedł. Pchałem auto na pobocze. Kiedy zgasiłem silnik na poboczu dwójka weszła i tak przez cały Lublin jechałem sobie na dwójce przed światłami zwalniając do maxa... ciekawa sprawa, bo samochód nie dał się zatrzymać cały czas go ciągnęło delikatnie do przodu.
Chyba to jest zapowietrzenie sprzęgła? Czy nie daj Boże skrzynia biegów?
A jeżeli tak, to ile to kosztuje i czy samemu można to wykonać, czy lepiej jako laik się nie bawić?
Audi A6 1.9tdi, 106 tys/km 2003r.
Z gory dzieki za odpowiedzi dzisiaj jestem od 8ej do 20ej w pracy, zatem jutro zajmę się tematem.
Pozdrawiam wszystkich, to mój pierwszy wpis na forum!

hubdaw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hubdaw » 15 kwie 2013, 07:53

Sprzeglo,i lepiej oddaj temo co sie na tym zna

yakov
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yakov » 15 kwie 2013, 08:24

Dzięki za szybką odpowiedÂź.
Tak myślałem, że sprzęgło. Tylko zastanawiam się czy możliwe jest zapowietrzenie? Jak podjadę do mechanika, to boję się, że mnie naciągnie lub coś...
Co o tym sądzicie?

[ Dodano: 2013-04-15, 19:11 ]
Aaa! i jeszcze jedno.
Wcześniej miałem przez jakieś 2 tygodnie taką dziwną sytuację z falującymi obrotami. Jadę sobie, rozpędzam auto i na biegu np. 4 przyspieszam, obroty idą do 3 tys. i spadają do 2, potem przyspieszam znowu i podobnie. Tak jakby biegi się przełączały samoistnie na wyższe...

Sta6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sta6 » 16 kwie 2013, 10:37

Sprzęgło na pewno.
Tylko sprawdÂź koniecznie dwumasę, bo z reguły warto wymienić w komplecie, żeby 2 razy tej samej roboty nie robić za jakiś czas...

yakov
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yakov » 16 kwie 2013, 19:50

No to ładnie zapłacę coś czuję...
dopiero w piątek mechanik ma czas.

Awatar użytkownika
19Maaarcin89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: 19Maaarcin89 » 20 kwie 2013, 10:20

Nie był bym taki pewien ze to sprzegłó, gdyby sprzegło sie skonczyło to biego by sie wrzucało bez problemu tylko bys nie ruszył bo by sie tarcza slizgała.

Musisz napisac cos dokładniej jakie sa objawy. Czy pedał sprzegła jest twardy jak zawsze??

Ostatnio przez miesiac wyciagnełem 3 razy skrzynie bo tez mam problemy ze dwumasa i sprzegłem ale zupelnie cos innego.

yakov
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yakov » 26 kwie 2013, 11:10

Pedał jest taki jak zawsze był, tylko biegi na zapalonym silniku nie wchodzą, a wcześniej miałem to falowanie obrotów o którym pisałem wyżej.

Jak do tej pory nie udało mi się jeszcze dogadać z mechanikiem...
Naczytałem się w międzyczasie w necie o tym wszystkim i już zgłupiałem. Dobrze, że mam drugie auto, to mogę czekać na dobrego fachowca. Ciekaw jestem co to będzie. Jak sprawa się wyjaśni postaram się napisać, może przyda się innym ludziom w podobnej sytuacji do mojej?

kubek30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kubek30 » 02 maja 2013, 12:21

witam,
podepne sie pod ten temat bo nie znalazlem innego w miare przyblizonego...
wiec dzis mialem problem ze sprzeglem. wsiadlem odpalilem dalej 1 bieg podjechalem do przodku, potem chcialem wsteczny zeby wyjechac i nic. pedal sprzegla zawiesil mi sie w polowie docisniecia i zostal w takiej pozycji. wciskalem go kilkakrotnie, biegi zadne tez nie wchodzily. dopiero znajomy jak wsiadl wcisnal kilka razy sprzeglo, to wrocilo do normalej pozycji. powiedzial ze mozliwe ze sie zapowietrzylo, bo on w innym swoim audi czasem tak miewal. nie jest mechanikiem wiec tez sie nie zna(ja jestem tez laikiem totalnym). plyny wszystkie sa w zbiorniczkach. co moze byc przyczyna takiej usterki? czy trzeba sie szykowac na jakas wieksza naprawe?

dzieki z gory za odpowiedzi
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 04 maja 2013, 16:56

kubek30, Znalazłeś problem? Według mnie może kończyć się docisk. Nie przesuwa się czasem do końca.
Warsztat, naprawy Audi A6.

kubek30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kubek30 » 04 maja 2013, 22:32

szalony poki co nic z tym nie robie, jesli problem bedzie sie powtarzal wtedy zaczne dzialac. pech trafil ze moje 2 auto czeka pilna naprawa i poki co w nie musze wlozyc pare groszy.
czy ewentualnie gdyby to byl docisk to koszt ksztaltuje sie w jakim przedziale $$$?

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 05 maja 2013, 10:54

Wymiana docisku nie będzie przerażająco droga, no oczywiscie pasowalo by przy okazji wymienić łożysko. Może faktycznie byl to jednorazowy wybryk ;) spowodowany przytkaniem hydrauliki albo śmieć w ukladzie... <mysli> Obserwuj co będzie się działo dalej.
Warsztat, naprawy Audi A6.

jakosek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zenek
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI 163KM
Skrzynia: Manual

Post autor: jakosek » 10 maja 2013, 23:44

Zmowa jakaś czy co? Dziś u siebie doświadczyłem tego samego - sprzęgło pracuje normalnie - pedał nie wpada i nic się nie zapowietrza. Sprawdzałem cały układ pod kątem wycieków, ruszyłem odpowietrznik i przy wduszonym pedale płyn poszedł... Więc pewnie coś wewnątrz (docisk?)

Stało się to nagle, zjechałem z trasy bez problemów a prawie pod domem przypał - nie mogę biegu wrzucić. Szczęście że potrafię biegi bez sprzęgła zmieniać odpowiednio dobierając obroty... dotoczyłem się pod dom, skrzynię trzeba wyrzucić i temat obadać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja