[ MANUAL] Sprzęgło czy skrzynia biegów?
[ MANUAL] Sprzęgło czy skrzynia biegów?
Jechałem wczoraj z 80 km na 4 biegu, gdyż nagle po redukcji z 5 na 4 nie mogłem wrzucić żadnego biegu. Na siłę weszła mi ta 4, potem w mieście na światłach musiałem wrzucić na luz i już bieg nie wszedł. Pchałem auto na pobocze. Kiedy zgasiłem silnik na poboczu dwójka weszła i tak przez cały Lublin jechałem sobie na dwójce przed światłami zwalniając do maxa... ciekawa sprawa, bo samochód nie dał się zatrzymać cały czas go ciągnęło delikatnie do przodu.
Chyba to jest zapowietrzenie sprzęgła? Czy nie daj Boże skrzynia biegów?
A jeżeli tak, to ile to kosztuje i czy samemu można to wykonać, czy lepiej jako laik się nie bawić?
Audi A6 1.9tdi, 106 tys/km 2003r.
Z gory dzieki za odpowiedzi dzisiaj jestem od 8ej do 20ej w pracy, zatem jutro zajmę się tematem.
Pozdrawiam wszystkich, to mój pierwszy wpis na forum!
Chyba to jest zapowietrzenie sprzęgła? Czy nie daj Boże skrzynia biegów?
A jeżeli tak, to ile to kosztuje i czy samemu można to wykonać, czy lepiej jako laik się nie bawić?
Audi A6 1.9tdi, 106 tys/km 2003r.
Z gory dzieki za odpowiedzi dzisiaj jestem od 8ej do 20ej w pracy, zatem jutro zajmę się tematem.
Pozdrawiam wszystkich, to mój pierwszy wpis na forum!
Dzięki za szybką odpowiedÂź.
Tak myślałem, że sprzęgło. Tylko zastanawiam się czy możliwe jest zapowietrzenie? Jak podjadę do mechanika, to boję się, że mnie naciągnie lub coś...
Co o tym sądzicie?
[ Dodano: 2013-04-15, 19:11 ]
Aaa! i jeszcze jedno.
Wcześniej miałem przez jakieś 2 tygodnie taką dziwną sytuację z falującymi obrotami. Jadę sobie, rozpędzam auto i na biegu np. 4 przyspieszam, obroty idą do 3 tys. i spadają do 2, potem przyspieszam znowu i podobnie. Tak jakby biegi się przełączały samoistnie na wyższe...
Tak myślałem, że sprzęgło. Tylko zastanawiam się czy możliwe jest zapowietrzenie? Jak podjadę do mechanika, to boję się, że mnie naciągnie lub coś...
Co o tym sądzicie?
[ Dodano: 2013-04-15, 19:11 ]
Aaa! i jeszcze jedno.
Wcześniej miałem przez jakieś 2 tygodnie taką dziwną sytuację z falującymi obrotami. Jadę sobie, rozpędzam auto i na biegu np. 4 przyspieszam, obroty idą do 3 tys. i spadają do 2, potem przyspieszam znowu i podobnie. Tak jakby biegi się przełączały samoistnie na wyższe...
- 19Maaarcin89
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Nie był bym taki pewien ze to sprzegłó, gdyby sprzegło sie skonczyło to biego by sie wrzucało bez problemu tylko bys nie ruszył bo by sie tarcza slizgała.
Musisz napisac cos dokładniej jakie sa objawy. Czy pedał sprzegła jest twardy jak zawsze??
Ostatnio przez miesiac wyciagnełem 3 razy skrzynie bo tez mam problemy ze dwumasa i sprzegłem ale zupelnie cos innego.
Musisz napisac cos dokładniej jakie sa objawy. Czy pedał sprzegła jest twardy jak zawsze??
Ostatnio przez miesiac wyciagnełem 3 razy skrzynie bo tez mam problemy ze dwumasa i sprzegłem ale zupelnie cos innego.
Pedał jest taki jak zawsze był, tylko biegi na zapalonym silniku nie wchodzą, a wcześniej miałem to falowanie obrotów o którym pisałem wyżej.
Jak do tej pory nie udało mi się jeszcze dogadać z mechanikiem...
Naczytałem się w międzyczasie w necie o tym wszystkim i już zgłupiałem. Dobrze, że mam drugie auto, to mogę czekać na dobrego fachowca. Ciekaw jestem co to będzie. Jak sprawa się wyjaśni postaram się napisać, może przyda się innym ludziom w podobnej sytuacji do mojej?
Jak do tej pory nie udało mi się jeszcze dogadać z mechanikiem...
Naczytałem się w międzyczasie w necie o tym wszystkim i już zgłupiałem. Dobrze, że mam drugie auto, to mogę czekać na dobrego fachowca. Ciekaw jestem co to będzie. Jak sprawa się wyjaśni postaram się napisać, może przyda się innym ludziom w podobnej sytuacji do mojej?
witam,
podepne sie pod ten temat bo nie znalazlem innego w miare przyblizonego...
wiec dzis mialem problem ze sprzeglem. wsiadlem odpalilem dalej 1 bieg podjechalem do przodku, potem chcialem wsteczny zeby wyjechac i nic. pedal sprzegla zawiesil mi sie w polowie docisniecia i zostal w takiej pozycji. wciskalem go kilkakrotnie, biegi zadne tez nie wchodzily. dopiero znajomy jak wsiadl wcisnal kilka razy sprzeglo, to wrocilo do normalej pozycji. powiedzial ze mozliwe ze sie zapowietrzylo, bo on w innym swoim audi czasem tak miewal. nie jest mechanikiem wiec tez sie nie zna(ja jestem tez laikiem totalnym). plyny wszystkie sa w zbiorniczkach. co moze byc przyczyna takiej usterki? czy trzeba sie szykowac na jakas wieksza naprawe?
dzieki z gory za odpowiedzi
pozdrawiam
podepne sie pod ten temat bo nie znalazlem innego w miare przyblizonego...
wiec dzis mialem problem ze sprzeglem. wsiadlem odpalilem dalej 1 bieg podjechalem do przodku, potem chcialem wsteczny zeby wyjechac i nic. pedal sprzegla zawiesil mi sie w polowie docisniecia i zostal w takiej pozycji. wciskalem go kilkakrotnie, biegi zadne tez nie wchodzily. dopiero znajomy jak wsiadl wcisnal kilka razy sprzeglo, to wrocilo do normalej pozycji. powiedzial ze mozliwe ze sie zapowietrzylo, bo on w innym swoim audi czasem tak miewal. nie jest mechanikiem wiec tez sie nie zna(ja jestem tez laikiem totalnym). plyny wszystkie sa w zbiorniczkach. co moze byc przyczyna takiej usterki? czy trzeba sie szykowac na jakas wieksza naprawe?
dzieki z gory za odpowiedzi
pozdrawiam
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zenek
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.5TDI 163KM
- Skrzynia: Manual
Zmowa jakaś czy co? Dziś u siebie doświadczyłem tego samego - sprzęgło pracuje normalnie - pedał nie wpada i nic się nie zapowietrza. Sprawdzałem cały układ pod kątem wycieków, ruszyłem odpowietrznik i przy wduszonym pedale płyn poszedł... Więc pewnie coś wewnątrz (docisk?)
Stało się to nagle, zjechałem z trasy bez problemów a prawie pod domem przypał - nie mogę biegu wrzucić. Szczęście że potrafię biegi bez sprzęgła zmieniać odpowiednio dobierając obroty... dotoczyłem się pod dom, skrzynię trzeba wyrzucić i temat obadać.
Stało się to nagle, zjechałem z trasy bez problemów a prawie pod domem przypał - nie mogę biegu wrzucić. Szczęście że potrafię biegi bez sprzęgła zmieniać odpowiednio dobierając obroty... dotoczyłem się pod dom, skrzynię trzeba wyrzucić i temat obadać.