witam,
mam pytanie: jakie będą najlepsze głośniki do radia o mocy wyjściowej 4x50w i mocy RMS 20W RMS razy 4 kanały przy 4 omach, nie więcej niż 1.0% THD+N. Dodam, że mam podłączony do tego radia wzmacniacz i skrzynie basową blaupunkt gtb 1200. Proszę o wyrozumiałość bo jestem zielony w tym temacie. Interesują mnie głośniki tył i przód.
[A6 C4] głośniki
-
- Forum Audi A6 / A7
mam 1000zł. Wzmacniacz mam blaupunkta 400w. auto mam po bracie i kilka lat temu zmieniał głośniki z tyłu na hipchonics czy jakoś tak. ale chce je wymienić i przód też. interesuje mnie głównie o jakiej mocy mogę kupić głośniki żeby ładnie grało no i żebym nie spalił radia . I tak jak powiedziałem na początku kompletnie się na tym nie rozumiem. Nie chce też bawić się w żadne wygłuszanie. Zwyczajnie chce trochę podnieść jakość dÂźwięku.
-
- Forum Audi A6 / A7
HiFonics pewnieSdoN1 pisze:mam 1000zł. Wzmacniacz mam blaupunkta 400w. auto mam po bracie i kilka lat temu zmieniał głośniki z tyłu na hipchonics czy jakoś tak. ale chce je wymienić i przód też. interesuje mnie głównie o jakiej mocy mogę kupić głośniki żeby ładnie grało no i żebym nie spalił radia . I tak jak powiedziałem na początku kompletnie się na tym nie rozumiem. Nie chce też bawić się w żadne wygłuszanie. Zwyczajnie chce trochę podnieść jakość dÂźwięku.
Jak nie chcesz wygłuszać to kup głosniki za 150zł i podepnij je pod radio, np Helixy, wygłuszenie to podstawa i na pewno sobie poradzisz z tym, pamiętaj że żeby zamontować głośniki 13cm (o 16cm nawet nie pisze) trzeba troche przerabiać panele, ew możesz je przykrecić do blachy w drzwiach po wywaleniu ori głosników... za reszte kasy jedz do MC, zatankuj do pełna i weÂź dziewczyne do kina bo inaczej wyrzucisz kase w błoto...
Głosniki z tyłu zostaw skoro są zmienione...
Jak byś chciał na poważnie to - wygłusz drzwi, zamontuj z przodu DLS RS6A są płytkie więc spokojnie wejdą, podłącz to pod radio, tył zostaw i dozbieraj do wzmacniacza z 400zł... bo blau... to g...
-
- Forum Audi A6 / A7
Odkopię trochę bo jestem w podobnej sytuacji. Fabryczne audio w mojej 6tce domaga się wymiany (szumy, trzaski gdy zrobi się ciutkę głośniej). Przy okazji zmiany radia ALPINE UTE-72BT albo coś innego do 400-500zł (otwarty na sugestie) chciałem zrobić głośniki chociażby na przodzie. Audiofilem nie jestem, odsłuch najczęściej z MP3, bass nie musi być ogromny oraz nie słucham muzyki tak głośno, że pół osiedla słyszy.
Powiedzmy, że chcę "odświeżyć" istniejące audio unikając dodatkowych wzmacniaczy, rozbierania połowy tapicerki i kładzenia nowych kabli. Aczkolwiek nie wiem jak się za to zabrać. Przy wyjściu z radia 4x50W gdzie średni głośnik np Hertz DSK 130 ma 120/60W (gdzieś przeczytałem, że wchodzą bez większych modyfikacji?) Spali mi przyszłe radio? W jakie konkretne produkty celować? Nie chcę żeby harczało czy wydawało inne dziwne dÂźwięki. Generalnie też powiedzmy do 1 tyś.
Powiedzmy, że chcę "odświeżyć" istniejące audio unikając dodatkowych wzmacniaczy, rozbierania połowy tapicerki i kładzenia nowych kabli. Aczkolwiek nie wiem jak się za to zabrać. Przy wyjściu z radia 4x50W gdzie średni głośnik np Hertz DSK 130 ma 120/60W (gdzieś przeczytałem, że wchodzą bez większych modyfikacji?) Spali mi przyszłe radio? W jakie konkretne produkty celować? Nie chcę żeby harczało czy wydawało inne dziwne dÂźwięki. Generalnie też powiedzmy do 1 tyś.
Witam
Panowie podlacze się pod temat bo w sumie naglosnienia dotyvz.
Czy ktoś próbował podpiąć inne glosniki w tylnych drzwiach w miejsce ori ale zostawiając wzmacniacz z tych ori głośników? Siedzi tam 10cm tak samo nak na przodzie, chce to wymienić ma 13cm. Łatwo noe będzie bo ori glosniki mają specjalne miejsca na przykrecenie maskownic i calego głośnika do boczku ale jak to mowiadla chcacego nic trudnego Ori wzmacniacze z tego co wyszukałem maja 25W mocy (kazdy na stronę) mam ori radio Concerta ktore tez ma 25W na kanał na przód. Czy moze ktoś uzywal kombinacji takiego radia o podobnej mocy bez wzmacniacza i bylo ok czy nie ma sie co bawić?
Myślę tutaj o 13cm głośnikach Hertz lub Helix ( odseparowanych z najtańszych modeli DSK 130 lub DB 52.1)
Nie potrzebuje niewiadomo jakiego łubu dubu mam zabudowany w boczku z tyłu sub, gra pięknie, potrzebuję tylko poprawić górę która teraz przy basie brzmi kiepsko z oryginalnych NOKIA 10cm.
Nie chcę się też bawić w wzmacniacze dodatkowe.
Całość tuneli przod chcę jeszcze wygluszyć a na tyle zrobic zabudowę calego głośnika bazując na tym wygluszeniu piankowym które się tam znajduje oryginalnie dookoła wzmacniacza. Bo myślę ze objętość drzwi jest za duża aby dobrze grał w nich 13cm głośnik.
Poproszę o podpowiedzi i opinie
Panowie podlacze się pod temat bo w sumie naglosnienia dotyvz.
Czy ktoś próbował podpiąć inne glosniki w tylnych drzwiach w miejsce ori ale zostawiając wzmacniacz z tych ori głośników? Siedzi tam 10cm tak samo nak na przodzie, chce to wymienić ma 13cm. Łatwo noe będzie bo ori glosniki mają specjalne miejsca na przykrecenie maskownic i calego głośnika do boczku ale jak to mowiadla chcacego nic trudnego Ori wzmacniacze z tego co wyszukałem maja 25W mocy (kazdy na stronę) mam ori radio Concerta ktore tez ma 25W na kanał na przód. Czy moze ktoś uzywal kombinacji takiego radia o podobnej mocy bez wzmacniacza i bylo ok czy nie ma sie co bawić?
Myślę tutaj o 13cm głośnikach Hertz lub Helix ( odseparowanych z najtańszych modeli DSK 130 lub DB 52.1)
Nie potrzebuje niewiadomo jakiego łubu dubu mam zabudowany w boczku z tyłu sub, gra pięknie, potrzebuję tylko poprawić górę która teraz przy basie brzmi kiepsko z oryginalnych NOKIA 10cm.
Nie chcę się też bawić w wzmacniacze dodatkowe.
Całość tuneli przod chcę jeszcze wygluszyć a na tyle zrobic zabudowę calego głośnika bazując na tym wygluszeniu piankowym które się tam znajduje oryginalnie dookoła wzmacniacza. Bo myślę ze objętość drzwi jest za duża aby dobrze grał w nich 13cm głośnik.
Poproszę o podpowiedzi i opinie