Cichy parktronik
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazimierz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Cichy parktronik
Jest możliwość pogłośnienia sygnału z parktronika? Irytuje mnie, że jak chcę z niego skorzystać muszę wyłączyć radio.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Re: Cichy parktronik
Kolego, jeżeli masz interfejs diagnostyczny, to jesteś w stanie sprawdzić jaki jest poziom głośności buzzera, i zmienić go wedle potrzeby. Swego czasu 'podgłaszałem' i zmieniałem modulację sygnału ostrzeżenia w moim systemie.kazio234 pisze:Jest możliwość pogłośnienia sygnału z parktronika? Irytuje mnie, że jak chcę z niego skorzystać muszę wyłączyć radio.
Niestety jak już wspomniał było to jakiś czas temu, i nie pamiętam dokładnie procedury. Jeżeli nikt inny Ci nie odpowie, postaram się w weekend podłączyć Vaga do samochodu i ustalić co trzeba zmienić

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Włączenie radia - pojęcie względne - jak ktoś słucha fajnego kawałka to niezależnie jak głośny byłby sygnał i tak go nie usłyszy.lgorek pisze:powinno dość dobrze dawać, ja mam avant ale przy włączonym radiu słychać jak pika, a pisk już słychać bardzo dobrze.
Ja rozumiem uwagi Kolegi kazio234 bo wielokrotnie zdarzało mi się ściszać radio aby przypadkiem czegoś nie zahaczyć.
Co można by na to zaradzić - może udałoby się podłączyć sygnał wyciszenia radia jak włącza się wsteczny (tak jak przy zestawach telefonicznych). Innym pomysłem jest wstawienie wzmacniacza i większego głośnika (miejsca z tyłu jest sporo). Kolejnym jest przeniesienie buzzera z tyłu samochodu do przodu w okolice kierownicy.
Jednakże moim zdaniem należałoby się zastanowić, czy warto coś grzebać - wszak jak często zachodzi potrzeba ściszenia radia aby nie przeszkadzało nam bezpiecznie poruszać się na biegu wstecznym.