Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Jaki akumulator?

Elektryka
ODPOWIEDZ
Karla251
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Jaki akumulator?

Post autor: Karla251 » 27 mar 2013, 15:15

Witam,
potrzebuję zakupić akumulator do audi A6 AVANT, rocznik 2000, silnik ARH, 92 kW. Czy ktoś może mi coś doradzić, mam na myśli moc i producenta.

Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mariusz-MN » 28 mar 2013, 21:32

Droga Karolino, najlepiej montować to co producent przewidział, w bagazniku masz wlepke z kodami i tam jeden z nich opisuje jaka pojemnosc powinien miec aku w Twojej wersji silnikowej. Z racji ze jest to benzynka to bedzie to pewnie cos okolo 70/80Ah. Jeśli masz podgrzewane fotele, pelna elektryke itp (Audi A6 naprawde potzreuje dobrej elektrowni:)) lepiej zalozyc cos wiekszego ale fabryka wie co dała. A co do producenta to ostatnio dosc populary jest Bosch Silver (ma 3 lata gwarancji), dobry jest Exide, Centra, Warta. Oczywiście ile osób tyle opinii, dlatego nic nie narzucam, a prawda jest niestety strzaszna ze dzisiejsze aku to nie to samo co jeszcze kilka lat temu. Teraz akumulator wytrzymuje gwarancje i dziala bez zarzutu tak kolo 4 lat, kiedys bylo lepiej sam miałem Koreanski daewoo i wytrzymał 7 lat, chociaz znam kierowce ciezarowego Kamaza ktory mowil ze mial aku 12 lat ale taki ciezki byl ze recznie go nie dalo rady podniesc.
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Jaki akumulator?

Post autor: kot919 » 28 mar 2013, 22:59

Karla251 pisze:Witam,
potrzebuję zakupić akumulator do audi A6 AVANT, rocznik 2000, silnik ARH, 92 kW. Czy ktoś może mi coś doradzić, mam na myśli moc i producenta.

Z góry dziękuje za pomoc.
Podejrzewam, że ile osób tyle opinni na temat akumulatorów - jedni kupują akumulatory od osób trudniących się ich handlem inni w marketach.
Moja rada - kup markowy akumulator Warta, Bosh, Centra koniecznie w sklepie, gdzie takie akumulatory 'schodzą'. Wiem, że będzie on droższy niż marketowy, ale masz pewność że dostajesz nowy egzemplarz, a nie zleżały przez nie wiadomo przez jaki czas w magazynie. Dlaczego markowy - jest mniejsze prawdopodobieństwo trafienia 'wadliwego' egzemplarza, cena jest wyższa od konkurencji, jednakże pamiętaj że akumulator kupujesz na lata, a nie na sezon.

Jeżeli chodzi o moc. Przykładowo katalog Bosch (nie sugeruj się marką - każdy producent ma podobny katalog) dopasował 3 wartości pojemności dla Twojego samochodu - patrz załącznik. Który wybrać - po pierwsze akumulator powinien być dobrany do wyposażenia elektrycznego samochodu - tzn im więcej prądożernego ustrojstwa tym mocniejszy aku (np podgrzewane siedzenia, webasto, system bose, bądÂź inna tuba w bagażniku). Po drugie powinieneś zwrócić uwagę jaki masz zainstalowany alternator (sprawdÂź w kodach wyposażenia samochodu) - jednakże z doświadczenia wiem, że alternator zawsze doładuje akumulator - kwestia jak często i jak długo poruszasz się samochodem :-).

Ja przy wyborze aku wziąłem największy dostępny dla mojego samochodu, firmy Warta - którą personalnie mogę polecić - 100Ah. Jeżdżę głównie po mieście, na krótkich odcinkach, zimą za każdym razem jak mam możliwość korzystam z Webasto więc byłbym hipokrytom pisząc że nie muszę ładować co jakiś czas aku prostownikiem. Jednakże w cały sezon letni akumulator nie potrzebuje takich zabiegów. Mam go 2 sezon i póki co jestem zdecydowany na ponowny zakup tego modelu :-)

Owocnego dobierania :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Karla251
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Karla251 » 31 mar 2013, 20:27

Mariusz-MN , kot919 - bardzo dziękuję za cenne rady :) - webasto nie posiadam, za to podgrzewane siedzenia owszem, zakupię na pewno w sklepie wg Waszych rad, pozdrawiam :)

[ Dodano: 2013-03-31, 20:36 ]
Mariusz-MN pisze:Droga Karolino, najlepiej montować to co producent przewidział, w bagazniku masz wlepke z kodami i tam jeden z nich opisuje jaka pojemnosc powinien miec aku w Twojej wersji silnikowej. Z racji ze jest to benzynka to bedzie to pewnie cos okolo 70/80Ah. Jeśli masz podgrzewane fotele, pelna elektryke itp (Audi A6 naprawde potzreuje dobrej elektrowni:)) lepiej zalozyc cos wiekszego ale fabryka wie co dała. A co do producenta to ostatnio dosc populary jest Bosch Silver (ma 3 lata gwarancji), dobry jest Exide, Centra, Warta. Oczywiście ile osób tyle opinii, dlatego nic nie narzucam, a prawda jest niestety strzaszna ze dzisiejsze aku to nie to samo co jeszcze kilka lat temu. Teraz akumulator wytrzymuje gwarancje i dziala bez zarzutu tak kolo 4 lat, kiedys bylo lepiej sam miałem Koreanski daewoo i wytrzymał 7 lat, chociaz znam kierowce ciezarowego Kamaza ktory mowil ze mial aku 12 lat ale taki ciezki byl ze recznie go nie dalo rady podniesc.
Możesz mi przybliżyć, w którym miejscu w bagażniku jest wlepka z kodami?? Przypadkiem nie w kole zapasowym?? (bo mam w nim zbiornik z gazem) :/

Z góry dziękuję za odpowiedÂź i pozdrawiam.
Karolina

Awatar użytkownika
maciejjernas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maciejjernas » 31 mar 2013, 20:46

Wlepka z kodami jest własnie w kole zapasowym. Co do akumulatora to koledzy Mariusz-MN , kot919 mają rację, sam kupiłem aku w sklepie i jestem szczęścliwy z jego używania.

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 01 kwie 2013, 15:05

Karla251 pisze:Możesz mi przybliżyć, w którym miejscu w bagażniku jest wlepka z kodami?? Przypadkiem nie w kole zapasowym?? (bo mam w nim zbiornik z gazem) :/
wlepka też jest w książce serwisowej
a w miejscu na koło jest na bocznej ścianie od tyłu, więc ją spokojnie widać (przynajmniej u mnie )

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja