Witam,
potrzebuję zakupić akumulator do audi A6 AVANT, rocznik 2000, silnik ARH, 92 kW. Czy ktoś może mi coś doradzić, mam na myśli moc i producenta.
Z góry dziękuje za pomoc.
Jaki akumulator?
- Mariusz-MN
- Forum Audi A6 / A7
Droga Karolino, najlepiej montować to co producent przewidział, w bagazniku masz wlepke z kodami i tam jeden z nich opisuje jaka pojemnosc powinien miec aku w Twojej wersji silnikowej. Z racji ze jest to benzynka to bedzie to pewnie cos okolo 70/80Ah. Jeśli masz podgrzewane fotele, pelna elektryke itp (Audi A6 naprawde potzreuje dobrej elektrowni:)) lepiej zalozyc cos wiekszego ale fabryka wie co dała. A co do producenta to ostatnio dosc populary jest Bosch Silver (ma 3 lata gwarancji), dobry jest Exide, Centra, Warta. Oczywiście ile osób tyle opinii, dlatego nic nie narzucam, a prawda jest niestety strzaszna ze dzisiejsze aku to nie to samo co jeszcze kilka lat temu. Teraz akumulator wytrzymuje gwarancje i dziala bez zarzutu tak kolo 4 lat, kiedys bylo lepiej sam miałem Koreanski daewoo i wytrzymał 7 lat, chociaz znam kierowce ciezarowego Kamaza ktory mowil ze mial aku 12 lat ale taki ciezki byl ze recznie go nie dalo rady podniesc.
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Jaki akumulator?
Podejrzewam, że ile osób tyle opinni na temat akumulatorów - jedni kupują akumulatory od osób trudniących się ich handlem inni w marketach.Karla251 pisze:Witam,
potrzebuję zakupić akumulator do audi A6 AVANT, rocznik 2000, silnik ARH, 92 kW. Czy ktoś może mi coś doradzić, mam na myśli moc i producenta.
Z góry dziękuje za pomoc.
Moja rada - kup markowy akumulator Warta, Bosh, Centra koniecznie w sklepie, gdzie takie akumulatory 'schodzą'. Wiem, że będzie on droższy niż marketowy, ale masz pewność że dostajesz nowy egzemplarz, a nie zleżały przez nie wiadomo przez jaki czas w magazynie. Dlaczego markowy - jest mniejsze prawdopodobieństwo trafienia 'wadliwego' egzemplarza, cena jest wyższa od konkurencji, jednakże pamiętaj że akumulator kupujesz na lata, a nie na sezon.
Jeżeli chodzi o moc. Przykładowo katalog Bosch (nie sugeruj się marką - każdy producent ma podobny katalog) dopasował 3 wartości pojemności dla Twojego samochodu - patrz załącznik. Który wybrać - po pierwsze akumulator powinien być dobrany do wyposażenia elektrycznego samochodu - tzn im więcej prądożernego ustrojstwa tym mocniejszy aku (np podgrzewane siedzenia, webasto, system bose, bądÂź inna tuba w bagażniku). Po drugie powinieneś zwrócić uwagę jaki masz zainstalowany alternator (sprawdÂź w kodach wyposażenia samochodu) - jednakże z doświadczenia wiem, że alternator zawsze doładuje akumulator - kwestia jak często i jak długo poruszasz się samochodem

Ja przy wyborze aku wziąłem największy dostępny dla mojego samochodu, firmy Warta - którą personalnie mogę polecić - 100Ah. Jeżdżę głównie po mieście, na krótkich odcinkach, zimą za każdym razem jak mam możliwość korzystam z Webasto więc byłbym hipokrytom pisząc że nie muszę ładować co jakiś czas aku prostownikiem. Jednakże w cały sezon letni akumulator nie potrzebuje takich zabiegów. Mam go 2 sezon i póki co jestem zdecydowany na ponowny zakup tego modelu

Owocnego dobierania

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mariusz-MN , kot919 - bardzo dziękuję za cenne rady
- webasto nie posiadam, za to podgrzewane siedzenia owszem, zakupię na pewno w sklepie wg Waszych rad, pozdrawiam
[ Dodano: 2013-03-31, 20:36 ]
Z góry dziękuję za odpowiedÂź i pozdrawiam.
Karolina

[ Dodano: 2013-03-31, 20:36 ]
Możesz mi przybliżyć, w którym miejscu w bagażniku jest wlepka z kodami?? Przypadkiem nie w kole zapasowym?? (bo mam w nim zbiornik z gazem)Mariusz-MN pisze:Droga Karolino, najlepiej montować to co producent przewidział, w bagazniku masz wlepke z kodami i tam jeden z nich opisuje jaka pojemnosc powinien miec aku w Twojej wersji silnikowej. Z racji ze jest to benzynka to bedzie to pewnie cos okolo 70/80Ah. Jeśli masz podgrzewane fotele, pelna elektryke itp (Audi A6 naprawde potzreuje dobrej elektrowni:)) lepiej zalozyc cos wiekszego ale fabryka wie co dała. A co do producenta to ostatnio dosc populary jest Bosch Silver (ma 3 lata gwarancji), dobry jest Exide, Centra, Warta. Oczywiście ile osób tyle opinii, dlatego nic nie narzucam, a prawda jest niestety strzaszna ze dzisiejsze aku to nie to samo co jeszcze kilka lat temu. Teraz akumulator wytrzymuje gwarancje i dziala bez zarzutu tak kolo 4 lat, kiedys bylo lepiej sam miałem Koreanski daewoo i wytrzymał 7 lat, chociaz znam kierowce ciezarowego Kamaza ktory mowil ze mial aku 12 lat ale taki ciezki byl ze recznie go nie dalo rady podniesc.

Z góry dziękuję za odpowiedÂź i pozdrawiam.
Karolina
- maciejjernas
- Forum Audi A6 / A7