Witam serdecznie i proszę o pomoc.Mam problem z moją audiczką troszkę odwrotny niż koledzy a mianowicie całkowity brak mocy od 0 do 2800 obr.Po ciężkich staraniach,jak już osiągnę tę granicę to następuje odpał i nagle idzie jak złoto i to bez znaczenia czy się zatrzymam czy zwalniam poniżej tej granicy obrotów byle tylko nie wyłączyć silnika .Po wyłączeniu zabawa od nowa.Czyściłem turbinkę ,zaworki i nic.Pozdrawiam i proszę o wskazówki .
[ Dodano: 2013-03-29, 06:54 ]
Szkoda że jest brak wiedzy na ten temat muszę radzić sobiesam
ding.chavez2.0, dzięki za sugestie jest to prawdopodobne i jeszcze jedno czasami ten odpał jest gdy trafiam w dziurę no ale już mi szkoda zawieszenia bo sporo koszty.Będę szedł tropem przepływki.Dzięki dam znać jak już znajdę przyczynę
http://obrazki.elektroda.pl/4593924900_1301826894.jpg zacznij od sprawdzenie wg tego zdjęcia podciśnienia w aucie. Potem zobacz jakie masz wskazania MAF sensora. Na vagu są podane dwie wartości, jedna to pożądana a druga zadana. Blok pomiarowy 003 MAF specyfied -żądanie potem MAF actual - dostano. Jeśli wyjdzie że dostał więcej jak potrzebował to bardzo dobrze i nie ma się czym martwić, i znaczy że przepływka żyje. Do tego będą Ci potrzebne logi dynamiczne czyli: rozgrzewasz auto do 90 stopni ustawiasz się na prostym odcinku trasy, i od 2tyś do ok 4tyś pedał podłoga na trzecim biegu. Po osiągnięciu tych obrotów zatrzymujesz logi i sprawdzasz wartości jakie wyszły przy jakich obrotach. Przykładowo :http://vaglog.rtnet.pl/zuru124_77554.html
[ Dodano: 2013-03-30, 13:59 ]
Pisałeś że czyszczona turbina. SprawdÂź zachowanie czujnika sterowania turbiną: czyli odpal auto i zobacz czy sztanga pociąga sterowaniem vnt (gruszka do której jest podpięte podciśnienie pociąga ramię w kierunku gruszki) ÂŁopatki ustalają się na maksymalne doładowanie. W miarę wzrastania obrotów ramie wychodzi z gruszki i turbina zmiejsza ciśnienie doładowania (tak działa zmienna geo) takie sprawdzenie weryfikuje z miejsca czy masz jakieś problemy w sterowaniu turbo. tutaj zrobiłem wyjaśnienie jak to działa. Niestety przemyślawszy wszystko na spokojnie zobaczyłem katastrofalny błąd swojej wypowiedzi który sprostowałem pod filmikiem.
Panowie! Wszystkim duże podziękowania za zainteresowanie i podpowiedzi.Zaraz po świętach biorę się kro po kroku za sprawdzenie wszystkiego.Myślę że nareszcie coś znajdę bo walczę z tym od dłuższego czasu a i paru mechaników się poddał.Pozdrawiam Wesołych ÂŚwiąt i odezwę się po sprawdzeniach.