[ BPP 2.7 179 KM] Jaki olej do Audi 2.7 TDI 2007 rok
Jak ktoś znający języki i przede wszystkim umiejący czytać ze zrozumieniem a nie oglądać tylko obrazki
to można spojrzeć tutaj
http://moi-nissan.ru/castrol_oil.html#castrol-oil
i trochę teoretyki
http://www.synpsg.com/Oil_Sludge_Problem.html
Na warsztacie miałem ostatnio P407 2.0HDI który latał na Castrolu, a przede wszystkim na oleju bez odpowiedniej normy który można by zalać do poloneza, po zdjęciu kolektora ssącego była warstwa centymetrowego szlamu, klient się dziwił, że EGR czyści na okrągło
Bardzo istotna jest norma/klasa olejowa podana przez producenta silnika i następnie interwały wymian oleju również przez producenta silnika a nie te na butelce; bo można se zalać LL i wymieniać co 60tys.km bo tak jest na butelce
ale to nie tędy droga. Dlatego chodzi o zrozumienie tego co się czyta, bo rynek jest ogromny , produktów jeszcze więcej, wielu też sprzedawców nie wie na czym polega różnica w oleju między jednym 5W40 a innym 5W40 i takie tam...
Pozdrawiam.
Waldemar

http://moi-nissan.ru/castrol_oil.html#castrol-oil
i trochę teoretyki
http://www.synpsg.com/Oil_Sludge_Problem.html
Na warsztacie miałem ostatnio P407 2.0HDI który latał na Castrolu, a przede wszystkim na oleju bez odpowiedniej normy który można by zalać do poloneza, po zdjęciu kolektora ssącego była warstwa centymetrowego szlamu, klient się dziwił, że EGR czyści na okrągło

Bardzo istotna jest norma/klasa olejowa podana przez producenta silnika i następnie interwały wymian oleju również przez producenta silnika a nie te na butelce; bo można se zalać LL i wymieniać co 60tys.km bo tak jest na butelce

Pozdrawiam.
Waldemar
hehe...każdy co innego...On sam wybierze
dokona wyboru.
Ja nie odradzam castrola/tylko pewne ale co się tyczy wszystkich olei/podobnie Mobil/ są pewne produkty tych marek naprawdę warte zalania - nie wszędzie i nie do wszystkiego z racji "tylko" danej grupy produktowej.
Motul jakby nie było, jest droższy i będzie droższy
choćby z polityki produkcji - ale nie w tym jest rzecz i wcale nikogo nie namawiam
Wymiana co 10tys.km / nie 15tys.km i proszę nie pytać o "dlaczego" każdy niech se robi co chce to jego silnik i portfel
nikos
Audi też nie jest tanie w zakupie, zawsze można było kupić francuza i zostało by w portfelu / mam dalej mówić / coś za coś / to jak z jedzeniem
piciem
nakarm swego konia a odwdzięczy się posłuszeństwem

Ja nie odradzam castrola/tylko pewne ale co się tyczy wszystkich olei/podobnie Mobil/ są pewne produkty tych marek naprawdę warte zalania - nie wszędzie i nie do wszystkiego z racji "tylko" danej grupy produktowej.
Motul jakby nie było, jest droższy i będzie droższy

Wymiana co 10tys.km / nie 15tys.km i proszę nie pytać o "dlaczego" każdy niech se robi co chce to jego silnik i portfel

nikos
Audi też nie jest tanie w zakupie, zawsze można było kupić francuza i zostało by w portfelu / mam dalej mówić / coś za coś / to jak z jedzeniem

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbyszek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Uważam że nadgorliwość czasami też jest nie wskazana.Co ma zrobić właściciel autka co lata miesięcznie 7-8 tys kilometrów wymieniać co miesiąc?
Wymiana zależy od eksplatacji, ale uważam że rozsądna wymiana tj 12-15 tys km.
Są i tacy co sugerują co 30 tys km i wcale nie uważam że jest to nie możliwe. Ktoś jeżdzi rozsądnie nie żyłuje silnika i na dodrym oleju to czemu nie.
pozdr

Są i tacy co sugerują co 30 tys km i wcale nie uważam że jest to nie możliwe. Ktoś jeżdzi rozsądnie nie żyłuje silnika i na dodrym oleju to czemu nie.

pozdr

Na aucie nie oszczedzam, ale nie lubie wydawac zbednie kasy,Lee76 pisze:hehe...każdy co innego...On sam wybierzedokona wyboru.
Motul jakby nie było, jest droższy i będzie droższychoćby z polityki produkcji - ale nie w tym jest rzecz i wcale nikogo nie namawiam
Wymiana co 10tys.km / nie 15tys.km i proszę nie pytać o "dlaczego" każdy niech se robi co chce to jego silnik i portfel![]()
nikos
Audi też nie jest tanie w zakupie, zawsze można było kupić francuza i zostało by w portfelu / mam dalej mówić / coś za coś / to jak z jedzeniempiciem
nakarm swego konia a odwdzięczy się posłuszeństwem
Domniemam kolego iż prawdopodobieństwo że jesteś w błędzie jest bliższe rzeczywistości niż myślisz... nie tędy drogaAuris1986 pisze:Uważam że nadgorliwość czasami też jest nie wskazana.Co ma zrobić właściciel autka co lata miesięcznie 7-8 tys kilometrów wymieniać co miesiąc?![]()
Są i tacy co sugerują co 30 tys km i wcale nie uważam że jest to nie możliwe. Ktoś jeżdzi rozsądnie nie żyłuje silnika i na dodrym oleju to czemu nie.![]()
pozdr

możesz doszukiwać się niuansów na forach Subaru, Honda, Toyota i innych driftach gdzie stosują Motulowe Specyfic'y

Jak kiedyś poznasz konsystencje Castrola - że raz dostanie w pi...e ( w obroty ) szczególnie latem - to póÂźniej na miarce masz wodę a nie olej - ale to oczywiście kwestia gustu i użyteczności bo jak ktoś goni auto do 3500rpm i maks. 5km dziennie to sorki...... mówimy o realiach ... jakich ?

BądÂźmy Panowie realistami - na olejach esterowych dla przykładu nie zrobimy przebiegu

Ale coś za coś

Więc czego chcemy >?
Dobrego smarowania w trosce o jednostkę silnika ? Czy może ZNANY MARKOWY olej który podaje na etykiecie co 15.000km czy też LongLife co 30, 60.000 km ....i co ? tak jest dobrze ?
Panowie,,,,,, wake up / troszkę zrozumienia panowie między marketingiem a silnikiem i jego producentem
Pozdrowionka
Waldemar
-
- Forum Audi A6 / A7
- radzik81
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Rocznik: 2007
- Nadwozie: Avant
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Witam forumowiczow a wiec niedawno zetknolem sie z pewna teoria pewnego magika ktory stwierdzil ze niejest dobre dla silnika wymiana oleju na lepszy niz byz uzywany do tej pory.Nierozumie dlaczego tak mysli skoro uzyjesz innego oleju tej samej specyfikacji wydaje mi sie ze wszystko powinno byc ok.Wiec jezeli auto latalo caly czas na Castrolu Edge 5w30 i wymiana np na Mobil 1 ESP 5w30 nie powinna miec duzego znaczenia.
Moze ktos z forumowiczow sie wypowie?
Moze ktos z forumowiczow sie wypowie?
- pama
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Tomasz
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Panowie,
skaczcie te madrosci.
Kolejny temat o tym, co bylo peirwsze: jajo czy kura. Albo jakie opony sa dobre badz nie.
Jaki jest problem w kontynuowaniu napelniania silnika tym samym olejem co do tej pory?
Nie rozumiem. Same teorie. Sami najlepiej wiedzacy. Ktos slyszal, ktos pierdnal, ktos poczul.
Odechciewa sie
skaczcie te madrosci.
Kolejny temat o tym, co bylo peirwsze: jajo czy kura. Albo jakie opony sa dobre badz nie.

Jaki jest problem w kontynuowaniu napelniania silnika tym samym olejem co do tej pory?

Nie rozumiem. Same teorie. Sami najlepiej wiedzacy. Ktos slyszal, ktos pierdnal, ktos poczul.
Odechciewa sie