siemka, pisałem w innym temacie ale nikt tam chyba już nie zagląda, problem taki;
przy końcówce hamowania bardzo często załącza się abs, nie zawsze i nieraz częściej a ostatnio bardzo rzadko. po podpięciu vaga okazało się że prędkość obu przednich kół startuje przy ok 5-6 km/h, tylne koła ok. prędkości przy hamowaniu nie udało się sprawdzić bo abs aktywuje się powyżej 20km/h a powyżej tej prędkości rozłącza się vag i zanim się znowu połączy to można cholery dostać. po pół godziny prób odpuściłem.
czy to tylko wina czujników czy może być coś jeszcze?
załączający się abs
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
kolego grzałka, ja miałem taki problem podobny ale nie podłączałem vaga tylko przy okazji rozrządu mechanikowi dałem za zadanie wymienić ezektor i przy okazji zajrzał pod autko i na koronkach i czujnikach było mnóstwo smaru od przegubu, przeczyścił wszystko założył nową opaskę i ......abs-y nie włączają się bez powodu
nie wiem czy to ci pomoże ale sprawdÂź sobie
a nóż widelec może pomóc

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Ja z kolei miałem identyczny przypadek w C4. Nie raz przestraszyłem się że w coś puknę gdż w końcowej fazie hamowania włączał się mi ABS, nawet na asfalcie... Powodem była duża korozja koronek. Zrobił się na nich gruby nalot z rdzy, coś podobnego jak powstaje na krawędziach tarcz hamulcowych.
Warsztat, naprawy Audi A6.
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Kontakt:
mi natomiast ost na wyswietlaczu zaswiecily sie klocki, przy nst jezdzie sie nie palily, pozniej znow sie palily itd, mam zamiar wymienic je po majówce
ale wczoraj jadac normalnie zaswiecil sie na czerwono i migał taki oto znak - (!) - i nic wiecej sie nie palilo, po czym przy kolejnej jezdzie zaczal mrugac owy wykrzyknik i na pulpicie dodatkowo zaswiecil sie na zolto ABS
o co kaman??
ale wczoraj jadac normalnie zaswiecil sie na czerwono i migał taki oto znak - (!) - i nic wiecej sie nie palilo, po czym przy kolejnej jezdzie zaczal mrugac owy wykrzyknik i na pulpicie dodatkowo zaswiecil sie na zolto ABS
o co kaman??
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Kontakt:
mój problem na razie rozwiązany, przy wiosennym przeglądzie oczyszczone koronki sprawdzone czujniki i jest ok.
maga18, co do twojego problemu to pierwsze co sprawdÂź poziom płynu hamulcowego bo jeśli mało może się zapalać kontrolka na zakrętach czy dziurach, jeśli kończyły by się klocki to po zapaleniu raczej już by się zapalała przy każdym uruchomieniu samochodu. przynajmniej zawsze tak miałem. druga sprawa to podłączenie vag-a, bo nigdy nie zapalał mi się abs przy końcówce klocków.
maga18, co do twojego problemu to pierwsze co sprawdÂź poziom płynu hamulcowego bo jeśli mało może się zapalać kontrolka na zakrętach czy dziurach, jeśli kończyły by się klocki to po zapaleniu raczej już by się zapalała przy każdym uruchomieniu samochodu. przynajmniej zawsze tak miałem. druga sprawa to podłączenie vag-a, bo nigdy nie zapalał mi się abs przy końcówce klocków.