Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Zegary

Elektryka
ODPOWIEDZ
petko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Zegary

Post autor: petko » 15 mar 2013, 15:18

Witam

Mam pytanie odnosnie zegarów. Mianowicie od zakupu mego pojazdu szaleją mi wskazówki temp oraz poziomu paliwa. poprzedni właściciel mnie o tym informował i postanowiłem się tym zająć. Problem jest mianowicie taki, że po starcie silnika rano wskazówka wskazuje 90st juz po ok 2min, Po kolejnych 5min jest 120st, oczywiście komp informuje o przegrzanym silniku. Sprawdzałem temp silnika i wszystko jest w normie. Czasami jak przyłoże z liścia w deskę rozdzielczą wskazówka opada by po chwili wrócić do 120st. Natomiast wskazówka od poziomu paliwa wskazuje raz pół baku lub cały, innym razem podąża za wskazówką temp, a jeszcze innym razem skacze w rytm muzyki :)
Chciałbym sie od was dowiedzieć jakie są wasze opinie na ten temat, czy może ktoś miał podobną sytuacje? Jak można stwierdzić usterkę zegarów i czy da się je naprawić czy szukać zamiennika? Dodam jeszcze, że jest to anglik i poprzedni właściciel zmienił wskazania licznika z mil na km. Może coś popierdzielił przy zmianie - czy jest taka możliwość?
Dzięki
Pzdr

lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lgorek » 15 mar 2013, 22:08

1. co do temperatury silnika możesz mieć uszkodzony czujnik temperatury dlatego wywala błąd, ewentualnie licznik świruje. Podpinałeś auto pod komputer są jakieś błędy. Druga sprawa jak możesz odłacz na jakieś 10 min aku od samochodu i zobacz czy coś pomogło.

2. Wskazówka od stanu pali może świadczyć o uszkodzonym pływaku w baku, który sam nie wie ile jest paliwa. Czy wraz jak skaka wskazówka na fis zmienia się wartość zasięgu ?

petko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: petko » 15 mar 2013, 23:59

podpinałem oczywiście pod kompa i nie widzi błedów. temp w normie. jeśli chodzi o czujnik temp. wymieniany przed podpieciem do kompa - jest ok. dziwną rzeczą jest, że te wskazówki od ok 100st ida łeb w łeb. załączam fotkę...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lgorek » 16 mar 2013, 12:40

petko - a gdzie jest wskazówka gdy jest wyłaczony silnik czy jest na 0 czy np wskazuje 80*C ??

A jaka temperatura pokazana jest jak się podepniesz czy jset 90*C a wskazówka w tym samym momencie jest 120*C ? Jeżeli tak to masz licznik do naprawy.

petko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: petko » 16 mar 2013, 19:48

temp jest w normie 90st wg komp, a licznik pokazuje co mu sie podoba. tak myslałem, że to może byc wina licznika. lecę na ebay i allegro poszukać zamiennika.

dzięki
pzdr

lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lgorek » 17 mar 2013, 11:06

napraw ten co masz niż szukać zamiennika, jest dużo firm co naprawia liczniki, może to być głupia usterka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja