[Audi A6 C6] demontaz podsufitki
-
- Forum Audi A6 / A7
[Audi A6 C6] demontaz podsufitki
panowie mam do wymiany podsufitke i wszystkie supki w audi a6 c6 combi ale nie wiem jak sie do tego zabrac od czego zaczac moze kots demontowal juz to bede wdzieczny za kazda pomoc 

Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, 14:38 przez mundial_82, łącznie zmieniany 1 raz.
Audi a6 c6 allroad 3.0 tdi quattro
- Wyrwiząb
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radosław
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Re: demontaz podsufitki
Jest to dramatyczny temat i szczęście, że masz avanta. Po pierwsze gdy swoją wyciągałem z C4, to robiłem to w lecie bo jest przyklejnona do dachu i można ją połamać szarpiąc na zimno. W nagrzanym aucie ten klej jakoś słabo trzyma i nawet to odchodzi. Najpierw poodkręcałem uchwyty przy głowach i lampki, potem osłony przeciwsłoneczne, lampkę centralną ze sterownikiem dachu, poodpinałem boczki słupków i tyle. W C6 pewnie będzie podobnie i podsufitkę wytargasz przez bagażnik. Pytanie czy chesz ją dać to tapicera do naprawy i zależy na jej uratowaniu, jak tak to chyba tylko w lecie da się to zrobić bezpiecznie. Jeżeli masz drugą, to śmiało targajmundial_82 pisze:panowie mam do wymiany podsufitke i wszystkie supki w audi a6 c6 combi ale nie wiem jak sie do tego zabrac od czego zaczac moze kots demontowal juz to bede wdzieczny za kazda pomoc

-
- Forum Audi A6 / A7
- Wyrwiząb
- Forum Audi A6 / A7
Nie wiem do czego to porównać. To jakaś baaardzo gęsta substancja kleista która troszkę się uplastycznia w nagrzanym od słońca aucie. Myślałem przez chwilę jakbym to robił w Twoim przypadku i chyba najlepszym sposobem będzie użycie dwustronnej taśmy klejącej. Na mojej podsufitce zostało dużo tej substancji i troszkę na dachu więc problemu nie było, ale u Ciebie nie wiem jak jest. No i u mnie klej był tylko ZA otwieranym dachem, czyli nad głowami pasażerów z tyłu i nad bagażnikiem. Jak odklejałem ją, to pomagałem sobie wciskając w szczelinę od strony bagażnika blachę. Taką dużą szpachelkę miałem i między podsufitkę i dach.mundial_82 pisze:hehe dzieki kolego ta chce wyciagnac a wymienic na inna juz zakupiona wiec mowisz ze jest przyklejona tez tak to przy montazu nastepnej musze tez ja raczej przykleic a czy to jakis specjalny klej do podsufitki jest??
Zrób może jakieś fotostory i do działu warsztat daj dla potomnych. Sam z ciekawości zerknę na C6 z podsufitką wydartą.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Wyrwiząb
- Forum Audi A6 / A7
No problemo, jak pomogłęm to kliknij "pomógł" i pamiętaj o fotkach. A tak z ciekawości, co się stało z aktualną podsufitką?mundial_82 pisze:ok nie ma sprawy dzieki za wskazowki postaram sie dobrze udokumentowac to na zdjeciach moj demontaz hehe na weekend nastepny zjezdzam do pl to sie za to zajme jeszcze raz dzieki
nie ten dzial.
po drugie nie porównuj c4 z ktora i ja mailem do czynienia z c6 gdzie masz chyba kurtyny i inne ustrojstwa w okolicy podsufitki slupkow itp.
co do klejenia to niekoniecznei musi byc przyklejona.
napewno fotele won z auta.napewnow szystkie slupki plastiki zaczynasz dokrecac od dolu bo sa na zakladke.najnizszy przykrywa sruby wyzszego itp.
po drugie nie porównuj c4 z ktora i ja mailem do czynienia z c6 gdzie masz chyba kurtyny i inne ustrojstwa w okolicy podsufitki slupkow itp.
co do klejenia to niekoniecznei musi byc przyklejona.
napewno fotele won z auta.napewnow szystkie slupki plastiki zaczynasz dokrecac od dolu bo sa na zakladke.najnizszy przykrywa sruby wyzszego itp.
Tapicerkę z przednich słupków ściąga się na 2 razy: najpierw trzeba ją wyszarpać z zaczepów, będzie się ruszać, ale jeszcze nie odejdzie, a potem pociągnąć ją do góry i dopiero wtedy odejdzie.wojoo pisze:2 tygodnie temu sciagalem podsufitke i nic nie jest na klej... wszelkie slupki bardzo ladnie odchodza i nie trzeba wyjmować fotelijedyny jaki mialem problem to z przednimi slupkami ale po prostu ich nie ruszalem
-
- Forum Audi A6 / A7
Damyk, jak to wyszarpac po odkreceniu wszystkich slupkow talicerke szarpnac w strone tylnej klapy i pozniej do gory ja szarpnac tak dobrze zrozumialem dzieki wam wszystkim za pomoc na weekend bede z tym walczyl w ngarazu wymieniam podsufitke iz mialem biala a zakupilem sobie z s-lin eczarna by pasowala dop wnetrza i dlatego wymieniam stara w b dobrym stanie wraz zs slupkami lusterkiem i lampka przednia i uchwytami nad glowa
moge komus odsprzedac

Audi a6 c6 allroad 3.0 tdi quattro
-
- Forum Audi A6 / A7