Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[Audi A6 C6] demontaz podsufitki

Wnętrze
ODPOWIEDZ
mundial_82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Audi A6 C6] demontaz podsufitki

Post autor: mundial_82 » 25 sty 2013, 17:05

panowie mam do wymiany podsufitke i wszystkie supki w audi a6 c6 combi ale nie wiem jak sie do tego zabrac od czego zaczac moze kots demontowal juz to bede wdzieczny za kazda pomoc <mysli>
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, 14:38 przez mundial_82, łącznie zmieniany 1 raz.
Audi a6 c6 allroad 3.0 tdi quattro

Awatar użytkownika
Wyrwiząb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radosław
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Re: demontaz podsufitki

Post autor: Wyrwiząb » 25 sty 2013, 17:32

mundial_82 pisze:panowie mam do wymiany podsufitke i wszystkie supki w audi a6 c6 combi ale nie wiem jak sie do tego zabrac od czego zaczac moze kots demontowal juz to bede wdzieczny za kazda pomoc <mysli>
Jest to dramatyczny temat i szczęście, że masz avanta. Po pierwsze gdy swoją wyciągałem z C4, to robiłem to w lecie bo jest przyklejnona do dachu i można ją połamać szarpiąc na zimno. W nagrzanym aucie ten klej jakoś słabo trzyma i nawet to odchodzi. Najpierw poodkręcałem uchwyty przy głowach i lampki, potem osłony przeciwsłoneczne, lampkę centralną ze sterownikiem dachu, poodpinałem boczki słupków i tyle. W C6 pewnie będzie podobnie i podsufitkę wytargasz przez bagażnik. Pytanie czy chesz ją dać to tapicera do naprawy i zależy na jej uratowaniu, jak tak to chyba tylko w lecie da się to zrobić bezpiecznie. Jeżeli masz drugą, to śmiało targaj :) Miałem tylko problem z poskładaniem potem otwieranego dachu do kupy, ale pół dnia przekleństw i wszystko działało potem ok

mundial_82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mundial_82 » 25 sty 2013, 22:23

hehe dzieki kolego ta chce wyciagnac a wymienic na inna juz zakupiona wiec mowisz ze jest przyklejona tez tak to przy montazu na <mysli> stepnej musze tez ja raczej przykleic a czy to jakis specjalny klej do podsufitki jest??

Awatar użytkownika
Wyrwiząb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wyrwiząb » 26 sty 2013, 00:31

mundial_82 pisze:hehe dzieki kolego ta chce wyciagnac a wymienic na inna juz zakupiona wiec mowisz ze jest przyklejona tez tak to przy montazu na <mysli> stepnej musze tez ja raczej przykleic a czy to jakis specjalny klej do podsufitki jest??
Nie wiem do czego to porównać. To jakaś baaardzo gęsta substancja kleista która troszkę się uplastycznia w nagrzanym od słońca aucie. Myślałem przez chwilę jakbym to robił w Twoim przypadku i chyba najlepszym sposobem będzie użycie dwustronnej taśmy klejącej. Na mojej podsufitce zostało dużo tej substancji i troszkę na dachu więc problemu nie było, ale u Ciebie nie wiem jak jest. No i u mnie klej był tylko ZA otwieranym dachem, czyli nad głowami pasażerów z tyłu i nad bagażnikiem. Jak odklejałem ją, to pomagałem sobie wciskając w szczelinę od strony bagażnika blachę. Taką dużą szpachelkę miałem i między podsufitkę i dach.
Zrób może jakieś fotostory i do działu warsztat daj dla potomnych. Sam z ciekawości zerknę na C6 z podsufitką wydartą.

mundial_82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mundial_82 » 26 sty 2013, 09:18

ok nie ma sprawy dzieki za wskazowki postaram sie dobrze udokumentowac to na zdjeciach moj demontaz hehe na weekend nastepny zjezdzam do pl to sie za to zajme jeszcze raz dzieki <okok>

Awatar użytkownika
Wyrwiząb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wyrwiząb » 28 sty 2013, 08:22

mundial_82 pisze:ok nie ma sprawy dzieki za wskazowki postaram sie dobrze udokumentowac to na zdjeciach moj demontaz hehe na weekend nastepny zjezdzam do pl to sie za to zajme jeszcze raz dzieki <okok>
No problemo, jak pomogłęm to kliknij "pomógł" i pamiętaj o fotkach. A tak z ciekawości, co się stało z aktualną podsufitką?

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 28 sty 2013, 10:15

nie ten dzial.
po drugie nie porównuj c4 z ktora i ja mailem do czynienia z c6 gdzie masz chyba kurtyny i inne ustrojstwa w okolicy podsufitki slupkow itp.
co do klejenia to niekoniecznei musi byc przyklejona.
napewno fotele won z auta.napewnow szystkie slupki plastiki zaczynasz dokrecac od dolu bo sa na zakladke.najnizszy przykrywa sruby wyzszego itp.

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 28 sty 2013, 10:22

Pnaie moder jak juz przenosiles to trzeba bylo i taga zrobic.

Club RS6

Post autor: Club RS6 » 28 sty 2013, 13:21

2 tygodnie temu sciagalem podsufitke i nic nie jest na klej... wszelkie slupki bardzo ladnie odchodza i nie trzeba wyjmować foteli :) jedyny jaki mialem problem to z przednimi slupkami ale po prostu ich nie ruszalem

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 28 sty 2013, 13:49

wojoo dlatego pisalem zeby nie dramatyzowac.
nie wiem jak jest w c6 wiem jak jest w c4.moze nie trzeba wywalac foteli w avanturze masz racje..

Damyk

Post autor: Damyk » 28 sty 2013, 14:27

wojoo pisze:2 tygodnie temu sciagalem podsufitke i nic nie jest na klej... wszelkie slupki bardzo ladnie odchodza i nie trzeba wyjmować foteli :) jedyny jaki mialem problem to z przednimi slupkami ale po prostu ich nie ruszalem
Tapicerkę z przednich słupków ściąga się na 2 razy: najpierw trzeba ją wyszarpać z zaczepów, będzie się ruszać, ale jeszcze nie odejdzie, a potem pociągnąć ją do góry i dopiero wtedy odejdzie.

mundial_82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mundial_82 » 28 sty 2013, 15:57

Damyk, jak to wyszarpac po odkreceniu wszystkich slupkow talicerke szarpnac w strone tylnej klapy i pozniej do gory ja szarpnac tak dobrze zrozumialem dzieki wam wszystkim za pomoc na weekend bede z tym walczyl w ngarazu wymieniam podsufitke iz mialem biala a zakupilem sobie z s-lin eczarna by pasowala dop wnetrza i dlatego wymieniam stara w b dobrym stanie wraz zs slupkami lusterkiem i lampka przednia i uchwytami nad glowa ;p moge komus odsprzedac

Damyk

Post autor: Damyk » 28 sty 2013, 21:14

Nie, nie, ja pisałem o tapicerce na przednich słupkach.

mundial_82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mundial_82 » 28 sty 2013, 23:02

ok dzieki zle zrozumialem hehe

ruby
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ruby » 26 cze 2013, 11:11

orientujecie sie jaki koszt wymiany podsufitki w aso ? Sama robota, części swoje mam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl