Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

lekko świecąca kontrolka akumulatora - ładowanie

Elektryka
ODPOWIEDZ
inspektor2011
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

lekko świecąca kontrolka akumulatora - ładowanie

Post autor: inspektor2011 » 03 kwie 2012, 23:18

Witam wszystkich mam mały problem <zalamka>
zaczęło się od tego że świeciła mi kontrolka od akumulatora i było bardzo słabe ładowanie, więc wymieniłem w dniu dzisiejszym szczotki wraz z regulatorem na alternatorze ( Valeo ) koszt 190 zł oryginał VALEO, przez pierwsze 40 km było ok, a później lekko podświetliła się kontrolka od ładowania, nie tak jak wcześniej bardzo czerwono ale takie słabe podświetlenie tej kontrolki ,( reszta kontrolek ma odpowiednie podświetlenie i świeci ok), zapiąłem VAG-a i wyskoczył mi błąd 00532 - napięcie zasilające sterownika za niskie > alternator , akumulator, przewody, ten błąd pokazał się w sterowniku ABS/ESP. po kolejnym odpaleniu silnika zauważyłem że wskaźnik ładowania stoi nieco więcej jak 12 z czymś V, a po zwiększeniu obrotów wskakuje na 13,85 V i w tym momencie zaczyna słabo świecić ta kontrolka od ładowania a ładowanie skacze między 13.85 V a 13.65 V. co to może być z kąt takie objawy czy to jakiś przewód nie łączy czy wirnik alternatora padł ???
na początku przed wymiana tego regulatora i szczotek podczas jazdy miałem takie skoki napięcia że skrzynia wchodziła w tryb awaryjny zaświecały się kontrolki od ABS, a po wyłączeniu silnika i załączeniu było ok tylko że ładowanie świeciło.

inspektor2011
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: inspektor2011 » 04 kwie 2012, 15:23

witam powiem szczerze że pomiar na pewno nie był robiony na naładowanym akumulatorze, sprawdzałem to po przejechanej trasie i nawet nie wpadłem na to żeby go naładować bo dobrze kręcił :) , dzisiaj sprawdziłem ładowanie na odpalonym aku jeszcze go nie ładując i wskaźnik pokazał mi jakieś dziwne 15V, zauważyłem jeszcze że jak przekręcam kluczyk to gdzieś w okolicy pompy ABS/ESP słuchać taki dźwięk jak by się kable zwierały i to tak przez sekundę potem jest cicho. A ten mostek prostowniczy to mógł paść przez to że dość długo tak jeździłem na tym niewymienionym regulatorze i te skoki napięcia były częste ?? a koszt takiej regeneracji ?? jutro po pracy zrobię pomiary i napiszę co zauważyłem. a jeszcze ten błąd z ABS-em może mieć związek z tym mostkiem prostowniczym ??

karol23091
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karol23091 » 20 sty 2013, 20:27

Witam kolegów pozwólcie że lekko odświężę:
Proszę o pomoc bo jak dziś wyłączylem silnik w mojej a6 to mi az serce zamarło.
Mianowicie na początku to po wyjęciu kluczyka lekko świeciła się kontrolka ładowania, było ciemno więc to zauważyłem. Zapaliłem jeszcze raz - niestyty sie to nie udało, wywaliło jakiś błąd o abs-ie, migała kontrolka immo, od poduszek i asr-u też. Niee działał pilot centralnego i to wszystko w jednej chwili. Ponadtto po wyjęciu kluczyka ze stacyjki po chwili zapaliły się zegary i wszyskie wskaźniki tak jak przy odpalaniu ale bez kluczyka. Poratujcie mnie koledzy bo już sam nie wiem co robić.

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 20 sty 2013, 21:59

karol23091,

Podpięcie pod vaga zapewne sporo by pomogło w diagnozie.

karol23091
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karol23091 » 27 sty 2013, 09:56

Witam kolegów, uporałem się z problemem.
Gdyby komuś sie przydażyło coś takiego co mi to rozwiązanie tkwi w licznikach. W moim przypadku pomogło przelutowanie wszystkich lutów w liczniku jeszcze raz- widocznie któryś był "zimny". Powodzenia

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja