Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Luźna soczewka

Nadwozie
ODPOWIEDZ
diabeelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

[ A6 C5] Luźna soczewka

Post autor: diabeelek » 10 sty 2013, 20:09

Witam,po zderzeniu z sarna swiatlo od strony kierowcy swieci dosc nisko. Po otworzeniu dekielka od lampy zauwazylem ze soczewka jest luzna i reka mozna ja swobodnie poruszac gora-dol. Myslalem moze ze sie wypiela z silniczka regulacji ale podczas regulowania silniczkiem wysokosci swiatel soczewka podnosi sie. Czy ktos z Was ktory rozbieral lampe zauwazyl cos co moze trzymac ta soczewke sztywno, czy jest tam jakis element z ktorego mogla sie wypiac?

birdman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: birdman » 11 sty 2013, 18:43

Ale sama soczewka jest luźna czy też klosz od długich też? Sprawdź czy nie wypiął się żaden z bolców od regulacji. Możesz wkręcić te bolce na maksa (kręć pokrętłami w prawo) i może same wskoczą w mocowania w kloszu i problem się rozwiąże.

diabeelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diabeelek » 12 sty 2013, 12:21

Dzisiaj sprawdziłem to wszystko jest luźne - ruszal sie caly odblysnik wraz z soczewka ale jak pokrecilem troche regulacja to wszystko sie usztywnilo, tylko ze jak znowu zaczalem krecic w druga strone aby podniesc snop swiatla to znowu wszystko zaczelo latac. Zaczekam do wieczora i sprobuje wyregulowac to swiatlo i dam znac co i jak

birdman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: birdman » 12 sty 2013, 13:36

No to musisz dokręcić obie regulacje do końca, aż usłyszysz odgłos "zatrzaskiwania się". Będzie to oznaczać że zaczep złapał. Gdy złapią ci oba to dopiero wtedy wyreguluj lampę. I pamiętaj że jak za bardzo wykręcisz regulacje to zaczep może wyskoczyć.

diabeelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diabeelek » 12 sty 2013, 14:22

Jakie dwie regulacje? Krecilem ta odpowiadajaca za goradol az do momentu takiego jakby przeskoczenia sruby.

Dobra regulacja dziala. Teraz tylko pytanie czy jeden polamany uchwyt od reflektora da sie skleic czy konieczna wymiana na nowy. Jesli mozna skleic to jaki to jest mniej wiecej koszt

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 12 sty 2013, 17:10

Sprobuj pociagnac zespol odblysnikow do tylu, moze zaczepy wskoczą. Mi kiedyś wypięły się po wjechaniu w studzienkę bez dekla, wiec jest to mozliwe. Z tym ze wtedy swiatlo swiecilo za wysoko, bo te zaczepy są na dole.

birdman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: birdman » 12 sty 2013, 18:34

diabeelek pisze:Jakie dwie regulacje? Krecilem ta odpowiadajaca za goradol az do momentu takiego jakby przeskoczenia sruby.
t
Masz dwa pokrętła: jedno widoczne od razu a drugie widoczne przez dziurę w nadkolu.

[ Dodano: 2013-01-12, 18:36 ]
mwx pisze:Sprobuj pociagnac zespol odblysnikow do tylu, moze zaczepy wskoczą. Mi kiedyś wypięły się po wjechaniu w studzienkę bez dekla, wiec jest to mozliwe. Z tym ze wtedy swiatlo swiecilo za wysoko, bo te zaczepy są na dole.
Na dole masz silniczek i faktycznie jak wyskoczy ci silniczek to lampa świeci w górę. W lampie jest mało miejsca i naciągniecie odbłysników na bolce jest ciężkie. O wiele łatwiej po prostu je wkręcić, tak jak pisałem.

martin_wml
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 290KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: martin_wml » 17 lut 2013, 13:46

Przy uderzeniu mógł Ci pęknąć któryś z uchwytów trzymających odbłyśnik w regulacjach,lub jeden z trzech które trzymają soczewkę.
Wtedy czeka Cię wymiana odbłyśnika.
Zdejmij tylny dekiel i zajrzy do lamy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja