Witam!Mam problem z centralnym zamkiem w samochodzie.Chodzi o to że gdy otwieram pilota samochód(co dzieje się bez problemu )po chwili słyszę drugi dźwięk samoistny zamka centralnego ,po czym opuszczają się wszystkie szyby(domykanie szyb z kluczyka).Dzieje się tak prawie za każdym razem podczas otwierania samochodu,natomiast podczas jazdy miga oświetlenie przedniej zamek potrafi "strzelać"kilkadziesiąt razy nawet.Na szczęście nie otwierają się wtedy szyby i gdy jest zamknięte auto również mam spokój.Jednak jest to strasznie dokuczliwe.Po przeskanowaniu samochodu vagiem jest błąd :
1557 Mikrowyłącznik zamka centralnego (kluczyk) lewy przód - zamykanie
zwarcie do masy - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
36 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do masy - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
Po każdym jego skasowaniu wraca z powrotem.I tu moje pytanie.Czy to na pewno jest zamek drzwi kierowcy(chyba mikrowyłącznik ale jak tak to wymienię zamek)?Czy da się odłączyć jakąś kostkę żeby szyby się same nie opusczały(chyba coś w module komfortu,jednak czy później będę mógł zamknąć samochód)?Czy ten zamek byłby dobry?http://allegro.pl/zamek-drzwi-przod-lew ... 68322.html
Patrzę na ilość kupionych sztuk,ta aukcja ma najwięcej.Ile kosztuje oryginalny zamek i czy opłaca się w taki zainwestować?Wszelkie porady mile widziane.
[A6 C5] Wymiana zamka?
[A6 C5] Wymiana zamka?
Audi for ever
!!!!

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kolego, sugeruję wyciągnąć zamek i sprawdzić działanie mikroprzełączników w nim zainstalowanych (wyczyść w nich styki jeżeli będzie to niezbędne). Ponadto sprawdź czy na płytce drukowanej zamka nie ma 'zimnych' lutów. Możesz również odsłonić przewody idące w harmonice drzwi przednich (często ulegają one uszkodzeniu w tym elemencie).
Wydaje mi się, że jeżeli zrobisz to co napisałeś, to Twój problem zniknie bez konieczności wymiany zamka.
Wydaje mi się, że jeżeli zrobisz to co napisałeś, to Twój problem zniknie bez konieczności wymiany zamka.
- Mariusz-MN
- Forum Audi A6 / A7
A wlacza ci sie czerwona lampka w drzwiach po otwarciu i oswietlenie wnetrza.
Zimne luty to zazwyczaj objawy sa takie ze cos nie dziala a tu dziala az za duzo. Bledy mowia same za siebie, jest zwarcie i bledu nie da sie skasowac dlatego. proponuje wyjecie zamka i sprawdzenie co jest nie tak.

A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
To akurat nie ma znacznia - za tę funcję odpowiada mikroprzełącznik umieszczony na zewnątrz zamka, natomiast za bęben zamka mikroprzełaczniki z jego wnętrza.Mariusz-MN pisze:A wlacza ci sie czerwona lampka w drzwiach po otwarciu i oswietlenie wnetrza....
W tym przypadku Kolega może mieć racjęMariusz-MN pisze:Zimne luty to zazwyczaj objawy sa takie ze cos nie dziala a tu dziala az za duzo.

Z tym stwierdzeniem nie sposób się nie zgodzićMariusz-MN pisze:Bledy mowia same za siebie, jest zwarcie i bledu nie da sie skasowac dlatego. proponuje wyjecie zamka i sprawdzenie co jest nie tak.