Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Wymiana zamka?

Elektryka
ODPOWIEDZ
arturo99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Wymiana zamka?

Post autor: arturo99 » 11 sty 2013, 20:48

Witam!Mam problem z centralnym zamkiem w samochodzie.Chodzi o to że gdy otwieram pilota samochód(co dzieje się bez problemu )po chwili słyszę drugi dźwięk samoistny zamka centralnego ,po czym opuszczają się wszystkie szyby(domykanie szyb z kluczyka).Dzieje się tak prawie za każdym razem podczas otwierania samochodu,natomiast podczas jazdy miga oświetlenie przedniej zamek potrafi "strzelać"kilkadziesiąt razy nawet.Na szczęście nie otwierają się wtedy szyby i gdy jest zamknięte auto również mam spokój.Jednak jest to strasznie dokuczliwe.Po przeskanowaniu samochodu vagiem jest błąd :
1557 Mikrowyłącznik zamka centralnego (kluczyk) lewy przód - zamykanie
zwarcie do masy - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
36 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do masy - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY

Po każdym jego skasowaniu wraca z powrotem.I tu moje pytanie.Czy to na pewno jest zamek drzwi kierowcy(chyba mikrowyłącznik ale jak tak to wymienię zamek)?Czy da się odłączyć jakąś kostkę żeby szyby się same nie opusczały(chyba coś w module komfortu,jednak czy później będę mógł zamknąć samochód)?Czy ten zamek byłby dobry?http://allegro.pl/zamek-drzwi-przod-lew ... 68322.html
Patrzę na ilość kupionych sztuk,ta aukcja ma najwięcej.Ile kosztuje oryginalny zamek i czy opłaca się w taki zainwestować?Wszelkie porady mile widziane.
Audi for ever !!!!!!

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 11 sty 2013, 21:42

Kolego, sugeruję wyciągnąć zamek i sprawdzić działanie mikroprzełączników w nim zainstalowanych (wyczyść w nich styki jeżeli będzie to niezbędne). Ponadto sprawdź czy na płytce drukowanej zamka nie ma 'zimnych' lutów. Możesz również odsłonić przewody idące w harmonice drzwi przednich (często ulegają one uszkodzeniu w tym elemencie).

Wydaje mi się, że jeżeli zrobisz to co napisałeś, to Twój problem zniknie bez konieczności wymiany zamka.

Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mariusz-MN » 12 sty 2013, 00:17

A wlacza ci sie czerwona lampka w drzwiach po otwarciu i oswietlenie wnetrza.?? Zimne luty to zazwyczaj objawy sa takie ze cos nie dziala a tu dziala az za duzo. Bledy mowia same za siebie, jest zwarcie i bledu nie da sie skasowac dlatego. proponuje wyjecie zamka i sprawdzenie co jest nie tak.
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 12 sty 2013, 00:49

Mariusz-MN pisze:A wlacza ci sie czerwona lampka w drzwiach po otwarciu i oswietlenie wnetrza.?? ...
To akurat nie ma znacznia - za tę funcję odpowiada mikroprzełącznik umieszczony na zewnątrz zamka, natomiast za bęben zamka mikroprzełaczniki z jego wnętrza.
Mariusz-MN pisze:Zimne luty to zazwyczaj objawy sa takie ze cos nie dziala a tu dziala az za duzo.
W tym przypadku Kolega może mieć rację <okok> , jednakże proponuję zapobiegawczo poprawić wszystkie lutowania (nasze pojazdy najnowsze już nie są, więc tego typu usterki są coraz częstsze - przy okazji można zabezpieczyć się na przyszłość)
Mariusz-MN pisze:Bledy mowia same za siebie, jest zwarcie i bledu nie da sie skasowac dlatego. proponuje wyjecie zamka i sprawdzenie co jest nie tak.
Z tym stwierdzeniem nie sposób się nie zgodzić :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja