Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C6] Problem z układem wentylacji - sterowanie nawiewem

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
Kazbi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kazbi » 17 gru 2012, 23:33

audi...awa-vt42865.htm

[ Dodano: 2012-12-17, 23:35 ]
ja źle tego szukałem zamiast od razu pod hasłem dmuchawa to błądziłem gdzieś po ogrzewaniach :)

[ Dodano: 2012-12-19, 22:18 ]
i jak dmuchawa wymieniona??????

KRISSB
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KRISSB » 20 gru 2012, 10:21

Witam,
w moim przypadku dmuchawa pracuje bez zarzutu, ale mam wrazenie, ze po osiagnieciu zadanej temepratury w kabinie zamyka sie nawiew do kabiny we wszystkich kierunkach i wowczas nie mozna tego otworzyc. Temperatura w kabinie spada, obroty wentylatora sie zwiekszaja, ale powietrze do kabiny praktycznie nie leci. Regulowanie nawiewami, przejscie na manual, nawiew na przednia szybe, nic nie zmienia. Dopiero prawdopodobnie po wystygnieciu silnika wszystko zaczyna dzialac przez jakis czas normalnie.
Ostatnio na trasie do Niemiec ustawilem temp w kabinie na 26 stopni i recznie zmienilem nawiew na 3 kreski, na nogi, tak aby nie byla osiagnieta zadana temperatura i przez kilka godzin nawiew byl. Podejrzewam, ze w moim przypadku jest problem z elektronika klimatyzacji. Przepustnice nawiewu pracuja prawidlowo i nie daja alarmu....

wilkumpk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wilkumpk » 22 gru 2012, 22:47

no witam sorry za zamulke ale jest tak iz dmuchawe wymieniali mi caly dzien(piatek) a dzis musialem uciekac do zakopanego, ale po drodze nie bylo problemu z dmuchawa wszystko dziala i sie kreci od startu silnika tylko ze ta miala inny numer niz moja stara ale jest git ciekawe ile wytrzyma
KRISSB ja mialem poroblem podobny tylkko ze wialo nie wiem gdzie ale z jednej strony zinme a od strony pasazera cieple pomoglo czyszczenie cylinderkow ale co to znaczy za bardzo nie wiem ale pomoglo

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 22 gru 2012, 23:18

wilkumpk pisze:czyszczenie cylinderkow ale co to znaczy za bardzo nie wiem ale pomoglo
Czyszczenie/polerowanie zaworków, które odpowiedzialne są za rozdział temperatury pomiędzy strefami (prawą i lewą stroną) <okok>

wilkumpk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wilkumpk » 07 sty 2013, 19:47

no dobra jest takze, moja nowa dmuchawa nie wytrzymala ogolnie dziala ale sie zacina tylko zadziej niz stara narazie 3 razy sie zaciela ale mam maly sposob na nia otwieram maske i wale z piesci w podszybie i wtedy rusza, wiec totalnie nie wiem o co chodzi.... stara rozkrecilem i bylem u mechanika z samym silnikiem i on mowi ze dziala dobrze bo go na sucho podlaczyl i sie krecil wiec obstawiam na uwalony gdzies kabelek chociaz wtedy czemu wieje jak jej przywale:( legotechnik sie zaczyna..

Kazbi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kazbi » 11 sty 2013, 10:44

ja w moją jak walnę z pięści też zaczyna pracować

a powiedz jaki był stan szczotek i komutatora w dmuchawie zdemontowanej przez Ciebie?

wilkumpk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wilkumpk » 13 sty 2013, 16:27

w sumie z tymi szczotkami i komu... to nie wiem bylem w servisie bosh'a i typ go odpalil i mowil ze zle nie wyglada ale jak sie pytalem czy szczotki wymienic trzeba to mowil ze nie ale nie wiem czy ze wzgledu na to ze nie mial takich czy nie wiedzial jak, bo mowil ze mu ludzie wiertarki przywoza a nie limuzyny.....znalazlem temat na forum i kolega tam pisze ze sie da niby za 200zl je wymienic ale moj mechanik powiedzial ze najpierw poszuka takiego nowego bo byl tam numer bosha i tez chyba audi a on ma tam jakies swoje tajne dojscia i zobaczymy jak to bedzie cena

Nowy wiatrak kosztuje ponad 800ziko i ciezko go dostac wiec stary swoj rozebralem i tak...szczotek byla polowa wiec nie ruszalem (nawet nie wiem gdzie kupic nowe) ale komutator byl strasznie czarny wiec go papierem sciernym wyczyscilem i wrzystko to wlozylem 2ga dmuchawe no i tez nie dzialalo.... co sie okazało byla wtyczka do wymiany ta ktora doprowadza napiecie do dmuchawy ogolnie wyszlo to na kompie przy pierwszej diagnozie ale jakos w inny sposob poszedlem no ale mam nadzieje ze bedzie juz spokuj pozdro...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja