daniel1997 Oleju jeszcze nie wymieniałem, dolałem tylko żeby przetestowac czy nic nie wywali znowu i miałem małe spotkanie z koszem betonowym i czekam na pieniążki chce płukanke kupic, olej valvoline max life i filtr oryginalny a własnie kupilem lampki led na tył
Frugo1 pisze:daniel1997 Oleju jeszcze nie wymieniałem, dolałem tylko żeby przetestowac czy nic nie wywali znowu i miałem małe spotkanie z koszem betonowym i czekam na pieniążki chce płukanke kupic, olej valvoline max life i filtr oryginalny a własnie kupilem lampki led na tył
Olej wymieniony wyczuscilem odmy i wlalem plukanke do silnika i zalalem maxlifa 5w40, oby chodzilo dobrze(zastanawia mnie tylko czemu synpower jest drozszy od maxlifa ) Dziekuje wszystkim za pomoc
Miałem dzisiaj taką przygodę, auto stało dwa dni (jak wiemy mamy temp. ujemne), dzisiaj chciałem pojechać do marketu i wszystko ładnie szło. Przy dojeździe do marketu poczułem smród spalenizny (dystans około 6-8km), po otworzeniu maski leciał dym z pod osłony przepływomierza, po jej zdjęciu widać było małe plamki oleju. Zostawiłem auto poszedłem na zakupy, w czasie powrotu spodziewałem się tego samego objawu ale wszystko było OK, pojeździłem nawet trochę dłużej i tez nic.
Czy winna mogla być przymarznięta odma czy też ezektor?
Pewnie coś przymarzło i olej wyciek. Jak poszedłeś do sklepu to od temperatury silnika rozmroziło się wszystko i wyciek mniejszy. Kiedy odmy i eżektor czyściłeś? uszczelki wymieniałeś na deklach?
jakubczyk_7 pisze:Kiedy odmy i eżektor czyściłeś? uszczelki wymieniałeś na deklach?
Ja odkąd jestem właścicielem (ponad rok), nie czyściłem tego w ogóle Teraz już jestem pewien ze to odma lub eżektor, pod korkiem wlewu oleju pojawiła się biała maź
Zacznę od czyszczenia odmy, tylko nie wiem czy dobrze kojarzę, odma to komponent z poniższego zdjęcia?
Czy może to?
Jak ją wyczyścić, wystarczy przepłukać czy trzeba to jakoś rozbierać?
Eżektor można czyścic czy trzeba wymieniać? Gdzieś w necie widziałem jakąś "chałupniczą metodę czyszczenia"
rafio83, Jeśli często robisz odcinki 1-1.5 km, zapalasz i gasisz to "masło" jest normą szczególnie w zimie, natomiast jeśli robisz długie odcinki i masz "masło" pod korkiem to uszczelka pod głowicą do ogarnięcia.
Masło pojawiło się teraz po tym jak auto stoi i jeżdżę na krótkich odcinkach, do tej pory nic takiego tam nie było (jeździłem do pracy po około 60km dziennie).
Co z tą odmą? Bo już sam zdurniałem co powinienem wyczyścić
Zdaje się ze tu jest filmik z wymiany odmy?
[ Dodano: 2015-01-02, 22:05 ]
czy ktoś wreszcie może mi wyjaśnić, który element mam zbadać chcąc wyczyścić odmę, bo czytam już milion artykułów i wciąż jestem głupi :shock:
rafio83 pisze:Co z tą odmą? Bo już sam zdurniałem co powinienem wyczyścić
Zdaje się ze tu jest filmik z wymiany odmy?
To na tym filmiku to tylko element calej instalacji, sa rowniez przewody plastikowe(te prazkowane) ktore odbiegaja od tego zaworu skrzyni korbowej i ida osobno do kazdej z pokrywy zaworow- to wszystko trzeba przeczyscic. W moim przypadku wszystko sie rozlecialo ze starosci, wiec zamowilem komplet za ok 400zl w ASO.
Zdjecia tylko pogladowe, zeby bylo dobrze widac o co chodzi, temat do ogarniecia. A jezeli chodzi o ezektor to chyba w ASN go nie ma, zastepuje go wlasnie ten zawor skrzyni korbowej- chyba ze sie myle to niech ktos mnie poprawi.