Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MULTI] drgania na D na postoju, 2.5 AYM

Układ napędowy i skrzynie biegów
Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Kilt » 27 gru 2012, 22:23

Michałł pisze:Kilt, Rozumiem i dziękuję :) CHyba będę musiał napisać do Piotrusia ,zeby zajrzał do tematu i napisał co jak i gdzie i z czym to się je:)
Sam ciekawy jestem, co na przykład będzie działo się z biegiem czasu, kiedy auto będę użytkował na starym sofcie? Czy zaniechanie zmainy softu na nowszy może skutkować jakimś uszkodzeniem tipa?

U mnie tip chodzi jak marzenie (jeszcze ;) ), tylko ... no właśnie, te drgania na rozgrzanym silniku i to na dodatek nie zawsze (auto użytkuję od kilku lat i zdarzyło mi się coś podobnego może z 10 razy).

Zobaczymy, może jakiś mądrzejszy/bardziej doświadczony w temacie Kolega wypowie się. Jak widać temat robi się interesujący :)
Ciekawe, czy problem występował w nowych autach, skoro software był z błędem? I czy zmieniając soft w tipie, nie trzeba przypadkiem zmienić softu w silniku?

Awatar użytkownika
Michałł
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2013
Moje auto: Q5
Nadwozie: Van
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Skrzynia: S-tronic
Kontakt:

Post autor: Michałł » 27 gru 2012, 22:32

Kilt, Powiem Tobie tak jak jeżdzę sam telepie. Tylko udam się do mechanika ,zeby mu pokazać: jak ręką odjąl... i mój mechanik się zawsze śmieje " Jak jest się u dentysty to i zęby przestają boleć " i w sumie prawda
Forum Audi A6
Klub A6
A6 Forum

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kilt » 27 gru 2012, 22:37

Michałł pisze:Kilt, Powiem Tobie tak jak jeżdzę sam telepie. Tylko udam się do mechanika ,zeby mu pokazać: jak ręką odjąl... i mój mechanik się zawsze śmieje " Jak jest się u dentysty to i zęby przestają boleć " i w sumie prawda
Haha ... dobre <lol>

Michałł, a jakbyś podpytał się Piotrusia, o co w temacie chodzi, to poświęć proszę trochę cennego, prywatnego czasu i podziel się z nami informacjami :)

Awatar użytkownika
Michałł
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Michałł » 27 gru 2012, 22:44

Ja mam lepszy pomysł. Poproszę aby przedstawił myśl tutaj:) A nóż będzie ktoś jak ja <okok>
Forum Audi A6
Klub A6
A6 Forum

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kilt » 27 gru 2012, 22:54

Kurczę ... jak już wcześniej zwróciłem na to uwagę, zrobił się mały OT, bo temat dotyczy skrzyni Multi. Może warto założyć nowy temat i przenieść posty?

Michałł, dzięki <okok>

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 4.2 290KM
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna

Post autor: michok » 28 gru 2012, 08:19

U mnie problem występował z drganiami przy D/R na postoju. Po zmianie softu problem niby ustał...Niby gdyż drganie występuje teraz przy ruszaniu + podbijanie o ok 100 obrotów przy zmianie biegów z 3->4 oraz 4->5

W nowym roku planuję podjechać do Midparts i poprosić ich o diagnozę ( chociaż koszty mnie delikatnie przerażają )... zna ktoś równie dobry a trochę tańszy serwis w Warszawie ?

Awatar użytkownika
danielmarek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: danielmarek » 28 gru 2012, 21:20

Temat chyba poległ.....

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 4.2 290KM
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna

Post autor: michok » 28 gru 2012, 21:25

Wszystkim szarpie, ale nikt nie wie ocb :)

Awatar użytkownika
Michałł
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Michałł » 29 gru 2012, 16:15

Napisałem do Piotrusia aczkolwiek zero ODP od niego... <zalamka>
Forum Audi A6
Klub A6
A6 Forum

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 29 gru 2012, 18:06

Panowie... ja proponuję zrobić EOT z tym OT i przenieść dyskusję nt. Tiptronic do innego tematu np. http://kbovinq.a6klub.pl/-tip-drgania-s ... 247,75.htm <okok>

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kilt » 29 gru 2012, 22:42

Piotruś pisze:Tutaj odrazu śpieszę donieść, że dalsza eksploatacja (o ile faktycznie dolega tylko soft) nie rodzi absolutnie żadnych negatywnych skutków na przyszłość.
Dziękuję Piotruś ... o taką informację mi chodziło :) Jak już pisałem wcześniej, różnie interpretowałem sobie przypadki, kiedy pojawiało się drganie, ale nigdy tym, że ma to jakiś związek z softem tipa. Dopiero po przeczytaniu kilku wątków o podobnym przypadku, trochę się zaniepokoiłem.

Dodam jeszcze, że u mnie "problem" zwykle występował (jak na razie cisza) po rozgrzaniu silnika (w upalne lato), ale nie od razu, tylko po jakimś dłuższym postoju ... w korkach na przykład. Czasami przechodził od razu po kolejnym odpuszczeniu hamulca i jego ponowynm wciśnięciu (nie było drgań), a czasami musiałem czynność ową wykonać dwa-trzy razy ... i już się nie pojawiał. Zawsze wystarczyło nawet delikatnie odpuścić hamulec i drgania ustępowały.
Ostatnio (jesień) drgania pojawiły się po zjeździe z autostrady i przejeździe przez miasto ... były delikatne korki. Drganie pojawiło się na jednym ze skrzyżowań i już później nie wystąpiło.
Skrzynia biegi zmienia płynnie, bez szarpania, tak samo jak przyśpieszam delikatnie, czy podczas wyprzedzania (kick-down).

Czyli paniki nie ma ;) Piotruś, a orientujesz się, czy zmieniając soft tipa, trzeba "pogmerać" również w sofcie silnika? Dziękuję :)

0x4B25A ... jasne, dyskusję można moim zdaniem przenieść do tematu dotyczącego tipa, aby nie wprowadzać innych użytkowników w błąd ;)

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kilt » 30 gru 2012, 14:09

Piotruś pisze:olałbym całą sprawę i tyle
Ponieważ nie słyszałem o kompetentnej osobie/serwisie w mojej okolicy, która mogłaby zająć się owym przypadkiem, zamierzam posłuchać Cię Kolego Piotruś i postąpić w/g Twojej rady ;)
Piotruś pisze:Nie zmienia to jednak faktu, że we własnym interesie nie powinieneś się opierać jedynie na "statystycznych pozorach", tylko dla własnego dobra wykonać jednak diagnostykę i odczyt parametrów pracy tipa przez kogoś kompetentnego.
Piotruś pisze:Warto jednak zauważyć (moim skromnym zdaniem), że gdybyś podjął się wymiany oprogramowania skrzyni biegów na najnowszą dostępną wersję, to naprawdę warto "przy jednej okazji" sprawdzić (i ewentualnie skorzystać) czy istnieje tez nowsza wersja softu silnikowego.
Wybierając się w bardziej kompetentne (w/g mojej wiedzy zdobytej na forum) strony Polski, na pewno skorzystam z Twojej rady :)

Dziękuję Kolego Piotruś za wyczerpujące odpowiedzi na zadane przezemnie pytania <okok>
Zawsze lepiej wiedzieć o swoim aucie trochę więcej, niż mniej ;)

Awatar użytkownika
Michałł
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Michałł » 01 sty 2013, 01:49

Kilt pisze:Dziękuję Kolego Piotruś za wyczerpujące odpowiedzi na zadane przezemnie pytania
Zawsze lepiej wiedzieć o swoim aucie trochę więcej, niż mniej
Ja również Dziękuję za pomoc Piotruś, ;) <okok>
Forum Audi A6
Klub A6
A6 Forum

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja