[ ALT 2.0 131 KM] Sygnalizacja check engine - ale brak objaw
[ ALT 2.0 131 KM] Sygnalizacja check engine - ale brak objaw
Witam,
Podczas rutynowej jazdy zapaliła mi sie kontrolka check engine. Z powodu Swiat nie mam możliwości podpiecia auta pod komputer w warsztacie.
Silnik pracuje płynnie zarówno na postoju jak i podczas jazdy (również na wysokich obrotach).
Dodam tylko ze podczas ostatnich kilku tygodni 3 razy wymienialem cewke (!) i świece. Jednak wtedy było wyraźnie czuć nierówna prace silnika.
Ponadto auto nie jest garazowane, wiec jest podatne na warunki pogodowe podczas nocnych postojow. Ostatnio z -10 stopni zrobiło sie nagle +3, ciekaw jestem czy to moze mieć wpływ np. na elektryke.
Poniewaz zaraz po świętach ruszam w trasę w góry, pisze z zapytaniem czy skoro nie ma widocznych objawów w pracy silnika to czy błąd można zignorować i jechac? Na wszelki wypadek woze w bagażniku zapasowa cewke...
Pozdrawiam i Wesołych!
Podczas rutynowej jazdy zapaliła mi sie kontrolka check engine. Z powodu Swiat nie mam możliwości podpiecia auta pod komputer w warsztacie.
Silnik pracuje płynnie zarówno na postoju jak i podczas jazdy (również na wysokich obrotach).
Dodam tylko ze podczas ostatnich kilku tygodni 3 razy wymienialem cewke (!) i świece. Jednak wtedy było wyraźnie czuć nierówna prace silnika.
Ponadto auto nie jest garazowane, wiec jest podatne na warunki pogodowe podczas nocnych postojow. Ostatnio z -10 stopni zrobiło sie nagle +3, ciekaw jestem czy to moze mieć wpływ np. na elektryke.
Poniewaz zaraz po świętach ruszam w trasę w góry, pisze z zapytaniem czy skoro nie ma widocznych objawów w pracy silnika to czy błąd można zignorować i jechac? Na wszelki wypadek woze w bagażniku zapasowa cewke...
Pozdrawiam i Wesołych!
Witam check może się zapalić z róznych powodów nie koniecznie związanych z silnikiem ostatnio miałem problem z tą kontrolką sprawdzałem błedy w silniku a okazał się uszkodzony czujnik stopu.Jak odłączysz akumulator na jakiś czas to check zgaśnie tylko pamiętaj o kodzie do radia i czasami trzeba przeprowadzić adaptacje przepustnicy ja nie musiałem po odłaczeniu pozdawiam.
Konradoo, zapytaj wyjątkowo w tym temacie: warszawa-moze-jakis-spocik-vt2770,1725.htm
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
15-20 min powinno wystarczyć i check musiałby zniknąć, jeżeli nie to coś jest nie takKonradoo pisze:Na jak długo odłączyć akumulator, żeby to przyniosło jakiś efekt? Jeśli chodzi o chwilowe odłączenie to nic to nie daje, bo sprawdzałem... A samochód chodzi bardzo dobrze.
zmiana temp z -10 do plusowej powoduje ogromną wilgoć co nie jeden kierowca mógł zauważyć w ostatnich dniach jaka wychodzi z samochodów i nie tylko, np murów z domów, które pewnie i może powodować jakieś spięcia
-
- Forum Audi A6 / A7
Podpinam się pod temat. Tylko że u mnie sprawa wygląda następująco: po każdorazowym zapaleniu się kontrolki i po podpięciu pod vag za każdym razem pokazuje co innego. Na początku były sondy, po usunięciu błędu po miesiącu były cewki na 2 i 5 garze. Po dwóch tygodniach znowu się zapalił pokazywał uszkodzony czujnik temp. płynu chłodzącego (sprawny), a trraz po czterrch dniach pokazuje katalizatory błąd p0421. Więc nie sposób wszystkiego wymieniać.... Co może być przyczyną tak różnych wskazań? Pomóżcie ręce opadają. Nie mam Lpg.
.
[ Dodano: 2016-02-02, 09:49 ]
Pomóżcie coś... Silnik leciutko drga na wolnych obrotach
[ Dodano: 2016-02-03, 13:26 ]
Dodam że z wydechu opary również nie wylatują równomiernie, czasami słychać pyknięcie. Dziś zapalił się znowu teraz po dwóch dniach jazdy. Jak myślicie wymieniać katy? Wymienione świece, rozrząd, przewody. Czasami już po zgaśnięciu silnika wydobywają się opary z jednej rury... Pomocy...
[ Dodano: 2016-02-03, 20:19 ]
No i podłączyłam i błąd p17704 coś innego. Czujnik temp. Tylko że wartości pokazuje prawidłowo. Nie chcecie mi doradzić i pomóc? Co ja mam zrobić?
.
[ Dodano: 2016-02-02, 09:49 ]
Pomóżcie coś... Silnik leciutko drga na wolnych obrotach
[ Dodano: 2016-02-03, 13:26 ]
Dodam że z wydechu opary również nie wylatują równomiernie, czasami słychać pyknięcie. Dziś zapalił się znowu teraz po dwóch dniach jazdy. Jak myślicie wymieniać katy? Wymienione świece, rozrząd, przewody. Czasami już po zgaśnięciu silnika wydobywają się opary z jednej rury... Pomocy...
[ Dodano: 2016-02-03, 20:19 ]
No i podłączyłam i błąd p17704 coś innego. Czujnik temp. Tylko że wartości pokazuje prawidłowo. Nie chcecie mi doradzić i pomóc? Co ja mam zrobić?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jakyb
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7