Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Co jest grane? skrzynia tip

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
welch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] Co jest grane? skrzynia tip

Post autor: welch » 19 gru 2012, 22:07

Witam wszystkich moze pomożecie mi z takim o to problemem wiec, chodzi o skrzynie biegow automat tiptronic silnik 2.5 TDI 180KM AKE quattro kiedy jade wszystko jest ok ale czasami jesli wjade na parking lub pod domem i wykonuje manewr np. tył przod i z powrotem czyli przełanczam dzwignie zapalają sie wszystkie kratki informujace biegi na wyswietlaczu do przodu aby jechac musze dodac bardzo duzo gazu a jak włanaczam R jest szarpniecie i jak D tez szarpniecie powoduje ale jesli dam na P i zgasze auto i odpale ponownie jest ok włanaczam D i jade i wszystko gra .czy jest to wina polączenia elektrycznego czy cos bardziej poważnego moze ktos spotkał sie z czyms takim . za odpowiedzi bardzo dziekuje pozdrawiam .

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 19 gru 2012, 22:59

Sprawa może dotyczyć poziomu oleju itd, generalnie w miarę szybko do jakiegoś speca od tipów się udaj.
Mogą to być też objawy śmierci tipa, a tu - droga otwarta swap na MT, albo gruntowny remont, bo tylko taki się kalkuluje, jeśli masz zamiar tym autem jeździć jeszcze jakiś czas.

piotrek24dm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: piotrek24dm » 20 gru 2012, 11:25

Skrzynia wchodzi w tryb awaryjny. Sprawdź błędy na silniku i skrzyni biegów. To najczęstsza przyczyna takiego zachowania. U mnie skrzynia weszła w tryb awaryjny przez zabrudzony przepływomierz. :]
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html

Awatar użytkownika
welch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: welch » 20 gru 2012, 11:33

aha wiec zobaczymy narazie zdazyło mi sie to 2 razy i tylko wtedy kiedy parkowałem czyli cofałem i do przodu ruszałem tak pozatym jest ok jak odpale auto jeszcze raz wiec musze sprawdzic olej i czy jakies bledy sa , dzieki chłopaki za podpowiedz .

[ Dodano: 2013-01-13, 15:45 ]
Witam ponownie moze jednak ktos pomoże odczytałem z auta te błedy odnosnie przyczyny jaka posiadam proszę jesli mozecie pomózcie

17090-obwód czujnika zasiegu transmisji zakres/działanie A

01119-Sygnał pozycji transmisji zasiegu biegów

skiba2323
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: skiba2323 » 04 lut 2013, 22:39

mam ten sam objaw zdażył się raz, poradziłeś sobie z tym?
180KM-215KM
CCCO

Awatar użytkownika
welch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] Tryb Awaryjny.

Post autor: welch » 03 mar 2013, 00:23

siema auto w warsztacie sciagaja czujnik zmiany biegow przy skrzyni ,to jest ta przyczyna biegi chodza idealnie i jesli jest tryb awaryjny to po wylaczeniu zaplonu i ponownym jego wlaczeniu jest juz wszystko ok ale w pewnym momencie calkowicie moze sie zawiesic .jesli odbiore auto potwierdze czy jest juz ok pozdr

bledy

17090-transmision range sensor circuit
01119-gear recognition signal

naprawiam to aktualnie w Wielkiej Brytani w warsztacie gdzie specjalizuja sie wylacznie w automatach oczywiscie prowadzony przez Anglika z 20 letnia praktyka w tym zawodzie wiec moze bedzie ok :) zobaczymy,
dodam jeszcze najgorsza kwestie tego problemu a mianowicie sciagniecie czesci z niemiec z serwisu audi z podaniem numeru seryjnego skrzyni wymianie przy okazji oleju i filtru cena osiaga 600f co mnie troszke zaniepokoiło ze wzgledu na cene oleju ktora jest 25f za litr oleju i filtru w cenie 50f za robocizne powiedzial 100f wiec reszta to czesc ktora zamowił. jesli bedzie wszystko ok to pieniadze nie beda mialy takiego znaczenia tylko frajda z tego ze dziala jak nalezy.
wiec o zakonczeniu tego przykrego i cennego zdazenia poinformuje was oczywiscie pozdrawiam .

Obrazek

dzis byłem w warsztacie i czekamy na ta czesc

transmision range sensor circuit oby bylo to koszt 300f nowe z niemiec z sewisu .

Obrazek

wiec dzis odebralem autko jest juz wszystko ok czyli transmision range sensor byl do wymiany
po rozkreceniu jego w srodku znajdują sie płytki ktore nie miały przejscia i z tad raz bylo wszystko ok a raz wchodził w tryb awaryjny ,jednak jesli by ktos miał dobrego elektryka mysle ze mógł by to zrobic i obeszło by się bez duzych kosztów . Mysle ze ten post przyda sie komuś kto bedzie miał podobny problem a nie bedzie wiedziec co sie stało .pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja