[Audi A6 C6] wężyk tylniego spryskiwacza
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[Audi A6 C6] wężyk tylniego spryskiwacza
Witajcie,
Czy może ktoś wrzucić schemat jak jest prowadzony w avancie wężyk tylniego spryskiwacza? Będę wdzięczny za pomoc. Dziś rozebrałem progi i nie natknąłem się na wężyk/rurkę. Nie działa mi spryskiwacz tylniej szyby, pompka pompuje a na wiosnę byłem na akcji wymiany wężyka w klapie. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Raffcio
Czy może ktoś wrzucić schemat jak jest prowadzony w avancie wężyk tylniego spryskiwacza? Będę wdzięczny za pomoc. Dziś rozebrałem progi i nie natknąłem się na wężyk/rurkę. Nie działa mi spryskiwacz tylniej szyby, pompka pompuje a na wiosnę byłem na akcji wymiany wężyka w klapie. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Raffcio
Audi A6 Avant S-line
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
-
- Forum Audi A6 / A7
Pompka chodziraffcio pisze:Czy ktoś z Was to rozbierał?

A jeżeli nie to musisz wyjąć tylną kanapę, przednie siedzenie, oczywiście te plastiki ze słupka i tylnego nadkola, podnieść dywan i zobaczysz wężyk.
Pozdr
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
Pompka chodzi, nie leje się z nadkola. Wczoraj rozebrałem trochę tzn. plastiki z progu kierowcy i pasażera - lewa strona i w wiązce elektryki idącej wzdłuż progu nie widziałem rurki (w C5 od razu widoczna była czarna karbowana rurka). Dlatego też podejrzewam że rurka jest poprowadzona wzdłuż tunelu środkowego. Nie odkręcałem fotela ani tylnej kanapy, ale widzę że to będzie konieczne. Kolego camelllcamelll czy tylną kanapę to trzeba rozebrać całą czy tylko oparcie lub siedzisko?
Audi A6 Avant S-line
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Wyciąłem kawałek tej karbowanej rurki i w to miejsce wstawiłem kawałek rurki miedzianej z przewodu hamulcowego / tylko musiałem tą rurkę plastikową zagrzać - woda wrzątek / potem próba czy działa spryskiwacz, i jeszcze próbowałem czy dam radę tą rurkę miedzianą wyciągnąć z tej karbowanej - ale nie było to możliwe - a na sam koniec miałem jakąś taśmę / nie pamiętam co za taśma / owinąłem i jest OK .raffcio pisze:mi jeszcze jaką zastosowałeś technikę naprawy?
A tak na marginesie już znalazłeś gdzie jest ta awaria

Też tak myślałem, ale akcja serwisowa obejmuje naprawę tylko wężyka przy klapie.saintdf pisze:Nie minął rok od akcji ,a problem powstał.Niech sprawdzą co zepsuli
Przede wszystkim co za jołop wymyślił taki wężyk do spryskiwaczy.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam,
też jestem po naprawie wężyka. U mnie okazało się, że poprzedni właściciel prawdopodobnie sam rozpiął połączenie zaraz przy pompie w lewym nadkolu z przodu pod słupkiem. Tam się lał płyn jak uruchamiałem pompę.
Po odkręceniu nadkola i połączeniu wężyka myślałem że sprawa załatwiona i wtedy bum!
Nie pryska, nie cieknie pod samochodem - pierwsza myśl trafiona ! Leje się na elektronikę w bagażniku po lewej stronie (DVD Navi itp).
Na szczęście szybkie wycieranie bo nie zalałem mocno wystarczyło.
U mnie okazało się, że wężyk pękł całkiem w miejscu gdzie zawias od bagażnika tak jakby wchodzi pod dach. Jest to obudowane takim plastikiem i można go bez problemu zdjąć. Płyn z pękniętego wężyka lał się po tylnym lewym słupku na elektronikę.
Rozebrałem lewą część plastików (tak jak biegnie wężyk) i dosztukowałem kawałek, ok 10 cm. Trochę grubszy wąż. Na końcach zacisnąłem to opaskami (małymi) i testuję. Na tą chwilę, działa bez zarzutów.
też jestem po naprawie wężyka. U mnie okazało się, że poprzedni właściciel prawdopodobnie sam rozpiął połączenie zaraz przy pompie w lewym nadkolu z przodu pod słupkiem. Tam się lał płyn jak uruchamiałem pompę.
Po odkręceniu nadkola i połączeniu wężyka myślałem że sprawa załatwiona i wtedy bum!
Nie pryska, nie cieknie pod samochodem - pierwsza myśl trafiona ! Leje się na elektronikę w bagażniku po lewej stronie (DVD Navi itp).
Na szczęście szybkie wycieranie bo nie zalałem mocno wystarczyło.
U mnie okazało się, że wężyk pękł całkiem w miejscu gdzie zawias od bagażnika tak jakby wchodzi pod dach. Jest to obudowane takim plastikiem i można go bez problemu zdjąć. Płyn z pękniętego wężyka lał się po tylnym lewym słupku na elektronikę.
Rozebrałem lewą część plastików (tak jak biegnie wężyk) i dosztukowałem kawałek, ok 10 cm. Trochę grubszy wąż. Na końcach zacisnąłem to opaskami (małymi) i testuję. Na tą chwilę, działa bez zarzutów.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek