[a6 c5] Podgrzewane lusterka ???
- HattoriHonza
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Mnie też przymrozki naciskają żeby zrobić to ogrzewanie bo nieraz słabo widać. Lewe nie grzeje w ogóle a prawe jakoś podejrzanie. Chcę je wymienić czy nad się taki wkład? http://allegro.pl/wklad-audi-a3-a4-a6-a ... 88953.html
- HattoriHonza
- Forum Audi A6 / A7
No, ja chyba dokładnie takie mam. Chwalę sobie;p Za tę kasę świetne są. I aż muszę jutro sprawdzić, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że są plastikowe;)
Tylko musisz sprawdzić, jakie masz lusterka - przed czy poliftowe. Te są przedliftowe. Polifty mają bardziej romboidalny kształt i ponoć prawe nie jest już mniejsze.
Wadą tych lusterek jest to, że nie mają czujnika warunków (temp i wilgotność) przez co grzeją praktycznie cały czas. Ale za takie z czujnikiem trzeba wydać 10x tyle/sztukę.
Tylko musisz sprawdzić, jakie masz lusterka - przed czy poliftowe. Te są przedliftowe. Polifty mają bardziej romboidalny kształt i ponoć prawe nie jest już mniejsze.
Wadą tych lusterek jest to, że nie mają czujnika warunków (temp i wilgotność) przez co grzeją praktycznie cały czas. Ale za takie z czujnikiem trzeba wydać 10x tyle/sztukę.
Witam
Jaki czujnik warunków ? , to jest zwykły termostat bimetaliczny z nastawą np. na 23 stopnie. Po przekręceniu stacyjki na lusterka podawane jest cały czas napięcie i ten termostat reguluje temp, by nie grzać cały czas wkładów.
termostat bimetaliczny
Jeśli Macie dobre maty grzewcze to lepiej kupić same szkło i przekleić , trochę roboty z tym jest ale warto. Ja zamawiałem na allegro szkła, przyszły dość grube i miały naklejoną grubą taśmę dwustronną. Jeśli chcecie przeklejać
to lepiej zamówić bez tej taśmy i samemu nakleić cieńszą np z firmy 3M. ja tak mam ponad rok i jest ok.
podczas rozklejania maty od starego szkła lepiej go potłuc i kawałkami odklejać aby nie zerwać maty rezystancyjnej, stara taśma dwustronna raczej musi zostać.
pozdrawiam
Jaki czujnik warunków ? , to jest zwykły termostat bimetaliczny z nastawą np. na 23 stopnie. Po przekręceniu stacyjki na lusterka podawane jest cały czas napięcie i ten termostat reguluje temp, by nie grzać cały czas wkładów.
termostat bimetaliczny
Jeśli Macie dobre maty grzewcze to lepiej kupić same szkło i przekleić , trochę roboty z tym jest ale warto. Ja zamawiałem na allegro szkła, przyszły dość grube i miały naklejoną grubą taśmę dwustronną. Jeśli chcecie przeklejać
to lepiej zamówić bez tej taśmy i samemu nakleić cieńszą np z firmy 3M. ja tak mam ponad rok i jest ok.
podczas rozklejania maty od starego szkła lepiej go potłuc i kawałkami odklejać aby nie zerwać maty rezystancyjnej, stara taśma dwustronna raczej musi zostać.
pozdrawiam
HattoriHonza pisze:
Rikitiki pisze:
pozdrawiam
Tyle, że ja mam szkła dobre no może delikatnie odchodzą na krańcach. Głównie chodzi mi o te maty. A lepiej przełożyć całe wkładki niż bawić się z przeklejaniem i ryzykiem, że pęknie szkło czy przetnę matę.
Mam przedliftowe i nie bardo opłaca mi się je zmieniać bo są in pro i w dobrym stanie.HattoriHonza pisze:Tylko musisz sprawdzić, jakie masz lusterka - przed czy poliftowe. Te są przedliftowe. Polifty mają bardziej romboidalny kształt i ponoć prawe nie jest już mniejsze.
- HattoriHonza
- Forum Audi A6 / A7
tanie wkłady w ogóle nie mają nawet miejsca na czujnik , a te trochę droższe widziałem, mają tylko miejsce wytłoczone na to. Najlepiej zapytać sprzedawcy, zdjęcia są tak robione, że tego nie widać.
HattoriHonza pisze:Rikitiki, nie wiem jaki czujnik, ktoś na forum kiedyś o tym pisał. Jeżeli w ori lusterkach jest zwyczajny bimetal, to bez sensu. Moje za 30zł też grzeją pulsacyjnie, więc pewnie też mają bimetal.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam.
Mam problem bo w mojej A6 te lusterka się nie grzeją a nie mam pojęcia czy one były montowane we wszystkich modelach czy jak? I w jaki sposób ściągnąć ten wkład żeby go nie uszkodzić a zobaczyć czy jest tam ta mata grzewcza? Jeśli muszę kupić nowe wkłady z matą czy te się nadają? --->http://allegro.pl/wklad-audi-a3-a4-a6-a ... 22163.html
Mam problem bo w mojej A6 te lusterka się nie grzeją a nie mam pojęcia czy one były montowane we wszystkich modelach czy jak? I w jaki sposób ściągnąć ten wkład żeby go nie uszkodzić a zobaczyć czy jest tam ta mata grzewcza? Jeśli muszę kupić nowe wkłady z matą czy te się nadają? --->http://allegro.pl/wklad-audi-a3-a4-a6-a ... 22163.html
-
- Forum Audi A6 / A7
wystarczy wyjąć wkład i powinny być do niego podpięte 2 kabelki. a wydaje mi się że chyba każda C5 ma grzane. a aby wyjąć wkład to odkręcasz 2 śrubeczki od dołu lusterka (lewego) zdejmujesz zaślepkę i wypychasz palcem.icedfan pisze:panowie wiecie jak sprawdzić czy moje lusterka w 1.9 są podgrzewane,jak kupiłem auto do tej pory jeżdżę bez przełącznika lusterek ( nie było wkładu ) a lato jest i pasuje coś widzieć w nich, a nawet nie wiem czy są podgrzewane. : >
Robert Ferrari czeka