otóż jak zdążyłem się zorientować w temacie to praktycznie każdy użytkownik AUDI spotkał się ze znienawidzonym przezeń błędem 00575 dot. ciśnienia...
Mam pytanie do fachowców:
w mojej A6 powstał problem z dość potężnym kopceniem z wydechu i co za tym idzie znaczącym ubytkiem oleju (nawet 1l na 400km) jak się okazało i w przepalaniu oleju przez silnik jak i wyrzucaniem go przez rurę wydechową no i o zalewaniu intercoolera olejem nie wspominając...
do momentu gdy intercooler nie został zalany zupełnie olejem samochód nawet całkiem dobrze sobie dawał radę póżniej o wyprzedzaniu można było zapomnieć (ze 150KM było może z 70KM)

VAG skazywał błąd 575
spekulacje niektórych (2-3) mechaników: - pierścionki do roboty, uszczelniacze, uszczelka pod głowicą...
ostatecznie po naradzie chyba z 13 mechanikami/zakładami doszliśmy do wniosku, że jest to wina tylko i wyłącznie turbiny.
Turbina poszła do regeneracji (całkowitej --> 1200PLN) i kopcenie jak ręką odjął.
Wymieniłem również odmę (z pomocą fotostory z forum

Samochód w konfiguracji 1-2 osoby jeszcze całkiem nieźle się zbiera ale w 5 osób z bagażem to max 120km/h i wyprzedzanie też znacznie utrudnione... (problem z przekroczeniem 3000rpm)
po wykasowaniu 575 pojawia się on ponownie w momencie gdy wskazówka rpm dojdzie do miejsca, w którym nie ma siły dalej pompować paliwa...
z tego co wiem to teraz przydałoby się wyczyścić intercooler (dolewa do silnika ok 0,7l na 400-500km i trzeba odsysać) no i wymiana katalizatora
PYTANIE:
1) czy intercooler i zapchany katalizator może powodować te spadki mocy przy większym obciążeniu? (spalanie jest normie --> 6,5-7,5l ON)
2) czy lepiej może byłoby wyjąć katalizator i zastąpić go np strumienicą?
3) jeżeli już np wymieniłbym katalizator na strumienicę to trzebaby przeprogramować dawki paliwa?
4) czy również po cyrkach z turbiną należałoby wymienić filtr paliwa (filtr oleju i odma wymieniona?)
mogę podesłać ewentualnie logi... tylko, które obrazowały najlepiej ten problem?
z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam
Bartek.