Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.5 TDI AFB] 99rok 'sławny' błąd 575 i pare pytań...

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
bartopoland
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5 TDI AFB] 99rok 'sławny' błąd 575 i pare pytań...

Post autor: bartopoland » 28 gru 2009, 11:22

Witam,
otóż jak zdążyłem się zorientować w temacie to praktycznie każdy użytkownik AUDI spotkał się ze znienawidzonym przezeń błędem 00575 dot. ciśnienia...

Mam pytanie do fachowców:
w mojej A6 powstał problem z dość potężnym kopceniem z wydechu i co za tym idzie znaczącym ubytkiem oleju (nawet 1l na 400km) jak się okazało i w przepalaniu oleju przez silnik jak i wyrzucaniem go przez rurę wydechową no i o zalewaniu intercoolera olejem nie wspominając...

do momentu gdy intercooler nie został zalany zupełnie olejem samochód nawet całkiem dobrze sobie dawał radę póżniej o wyprzedzaniu można było zapomnieć (ze 150KM było może z 70KM) :)

VAG skazywał błąd 575

spekulacje niektórych (2-3) mechaników: - pierścionki do roboty, uszczelniacze, uszczelka pod głowicą...
ostatecznie po naradzie chyba z 13 mechanikami/zakładami doszliśmy do wniosku, że jest to wina tylko i wyłącznie turbiny.

Turbina poszła do regeneracji (całkowitej --> 1200PLN) i kopcenie jak ręką odjął.
Wymieniłem również odmę (z pomocą fotostory z forum :) )

Samochód w konfiguracji 1-2 osoby jeszcze całkiem nieźle się zbiera ale w 5 osób z bagażem to max 120km/h i wyprzedzanie też znacznie utrudnione... (problem z przekroczeniem 3000rpm)

po wykasowaniu 575 pojawia się on ponownie w momencie gdy wskazówka rpm dojdzie do miejsca, w którym nie ma siły dalej pompować paliwa...

z tego co wiem to teraz przydałoby się wyczyścić intercooler (dolewa do silnika ok 0,7l na 400-500km i trzeba odsysać) no i wymiana katalizatora

PYTANIE:
1) czy intercooler i zapchany katalizator może powodować te spadki mocy przy większym obciążeniu? (spalanie jest normie --> 6,5-7,5l ON)
2) czy lepiej może byłoby wyjąć katalizator i zastąpić go np strumienicą?
3) jeżeli już np wymieniłbym katalizator na strumienicę to trzebaby przeprogramować dawki paliwa?
4) czy również po cyrkach z turbiną należałoby wymienić filtr paliwa (filtr oleju i odma wymieniona?)

mogę podesłać ewentualnie logi... tylko, które obrazowały najlepiej ten problem?

z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam
Bartek.

bartopoland
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bartopoland » 28 gru 2009, 13:20

OK, wpierw zrobię i zamieszczę logi statyczne i nastawy podstawowe...
Robić na zimnym silniku czy dopiero po rozgrzaniu?

bartopoland
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bartopoland » 12 sty 2010, 11:22

niestety warunki pogodowe póki co nie pozwalają mi wykonać odpowiednich logów-testów...

co do tego słabnięcia samochodu, to jak te 4 osoby wysiadły i zabrały swój bagaż :) to nadal ledwo co samochód miał moc przyśpieszać (vmax~110km/h na 6 biegu) więc przegoniłem go na 1,2,3,4 biegu dość intensywniej w pojedynkę (prawie do odcięcia) i nabrał chęci do jazdy ale jeszcze nie jest to jak na V przestało. (teraz na 4 daje radę 100km/h ale najwięcej na 6 to będzie ze 140-150km/h)
Oczywiście nie chodzi mi o uzyskanie większej prędkości bo to jest wystarczająco i w granicach rozsądku ale przyśpieszenie i ew. redukcja na niższy bieg jest istotna, co w chwili obecnej kuleje).

wydaje mi się, że chyba katalizator po prostu jak dostał po tyłku olejem i go mocno dymiło to po prostu zaniemówił i stąd ten brak dostatecznej mocy...?

dodam, że spalanie ON jest w normie ~8l ON
po odessaniu oleju, silnik trzyma stan (zrobiłem ok 3000 km i jest OK)

PYTANIE: przy ilu obrotach np na 3 biegu następuje (powinno nastąpić) odcięcie paliwa?

gacuś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gacuś » 12 sty 2010, 21:32

u mnie ciągnie do ok.4400-4600 obr.

kowallubin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kowallubin » 12 sty 2010, 22:07

bartopoland pisze:niestety warunki pogodowe póki co nie pozwalają mi wykonać odpowiednich logów-testów...

co do tego słabnięcia samochodu, to jak te 4 osoby wysiadły i zabrały swój bagaż :) to nadal ledwo co samochód miał moc przyśpieszać (vmax~110km/h na 6 biegu) więc przegoniłem go na 1,2,3,4 biegu dość intensywniej w pojedynkę (prawie do odcięcia) i nabrał chęci do jazdy ale jeszcze nie jest to jak na V przestało. (teraz na 4 daje radę 100km/h ale najwięcej na 6 to będzie ze 140-150km/h)
Oczywiście nie chodzi mi o uzyskanie większej prędkości bo to jest wystarczająco i w granicach rozsądku ale przyśpieszenie i ew. redukcja na niższy bieg jest istotna, co w chwili obecnej kuleje).

wydaje mi się, że chyba katalizator po prostu jak dostał po tyłku olejem i go mocno dymiło to po prostu zaniemówił i stąd ten brak dostatecznej mocy...?

PYTANIE: przy ilu obrotach np na 3 biegu następuje (powinno nastąpić) odcięcie paliwa?
Raczej przy tylu co na innych pozostałych czyli 5krpm

Może o tym pomyślałeś i zrobiłeś ale podpowiem myślę że nie zaszkodzi: wymień filtr powierza bo może on też dostał jakimś sposobem olej i jest zalepiony a suszarka musi mieć co pchać i może wyczyść przepływkę, oczywiście w "bezpieczny sposób"...

Roman A6 Qattro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Roman A6 Qattro » 02 lis 2012, 18:19

POMOCY NIE MOGE SIE POZBYC 575 MASAKRA MECZE SIE JUZ PONAD 3MSC POMOCY!!

Awatar użytkownika
patrosss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: patrosss » 06 mar 2013, 22:38

i jak kolego dales sobie rade z tym roblemem bo mam podobnie do tego jeszcze czasami jak puszcze gaz slychac takie chrobotanie powietrze trudno to okreslic i strasznie mi duzo pali ... jak cos bedziesz wiedzial daj znac

philiphser
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: philiphser » 07 mar 2013, 08:48

Roman A6 Qattro pisze:POMOCY NIE MOGE SIE POZBYC 575 MASAKRA MECZE SIE JUZ PONAD 3MSC POMOCY!!
Regenerowałeś turbinę? Zrób komplet logów statycznych i wrzuć w odpowiedni dział.

[ Dodano: 2013-03-07, 08:51 ]
bartopoland pisze:niestety warunki pogodowe póki co nie pozwalają mi wykonać odpowiednich logów-testów...

Chłopie wyczyść intercooler jak mówi Oli80. Jak silnik zassie olej to na wlasne zyczenie znienawidzisz CCCO!
The force will be with you...always

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja