Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AAH 2.8 174 KM] Ostra jazda= brak wentylatorów i rosnąca t

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
LukasV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AAH 2.8 174 KM] Ostra jazda= brak wentylatorów i rosnąca t

Post autor: LukasV8 » 15 paź 2012, 22:05

Panowie ,niemoge dojść do ładu z moją audika... V6 2.8 AAH..+ lpg ;/ Problem jest następujący : przejechałem się dzisiaj trochę ostrzej , pokręciłem ją na obrotach.. wszystko grało do momentu ,gdy za chwile zajechałem pod dom ,chwile sobie chodziła bo chciałem sprawdzić czy wlączą się wiatraki. Stoje i czekam a tu nic , po czym korek zbiorniczka wyrównawczego wywalił zagotowany płyn no i oczywiście dym ,para z pod machy. Temperatura zaczęła rosnąć na blacie ,więc ja zgasiłem - a wentylatory w ciągu tego wszystkiego ani drgnęły! Dziwi mnie to bardzo,bo jeżdrząc dzisiaj po mieście,stojąc w korkach- wentylatory się uruchamiały i niebyło problemu(przy normalnej ,spokojnej jezdzie). Męcze się z tym odkąd ją kupiłem i wymieniłem płyn chłodniczy(czujnik temp. w chłodnicy też) Kilka razy ,gdy testowałem auto na wysokich obrotach tak właśnie się działo . Mam wrażenie ,że dzieje się tak tylko wtedy ,gdy auto chodzi na wysokich obrotach ( dodam że wszystkie węże są wtedy gorące i są dosyć twardawe,niema żadnego nalotu olejowego ani tym podobnych rzeczy) Niewiem,tak jakby termostat się zawieszał i puszczał za mały obieg?? jest taka możliwość? Jaka może być przyczyna... Pomóżcie...;/;/;/

robert571
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robert571 » 19 paź 2012, 15:27

Wzrost ciśnienia w układzie może powodować uszkodzony termostat ale również przyblokowany kanał chłodniczy.
Najlepiej wymień termostat i sprawdź czy wszystko chodzi jak należy. Na forum jest opis jak wymienić termostat bez rozbierania rozrządu chyba że jego też masz do wymiany. Jeśli tak to nie zapomnij wymienić pompy wody.
Co do termostatu to nie kupuj tanich badziewi tylko markową firmę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja