Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C6] klocki nie odbijaja

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
swiniak00
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] klocki nie odbijaja

Post autor: swiniak00 » 07 lip 2012, 15:22

witam wszystkich i prosze o pomoc bo juz sam nie wiem o co chodzi moze od poczatku mam audi c6 3.0tdi 2005 po wymianie klockow hamulcowyh zaczely dziac sie jaja klocki zaczely nie odbijac podczas jazdy.hamulce sa zyleta ale podczas jazdy gdy hamuje to pedal hamulca czasami robi sie coraz twardszy i potem samochod chamuje prawie tylko na dotkniecie hamulca i czuc jak klocki prawdopodobnie trzymaja.po zatrzymaniu sie na poboczu i wcisnieciu hamulca do konca ze dwa razy wszysko wraca do normalnosci i znowu powraca za jakis czas.na forum czytalem ze moze serwo ale na wylonczonym silniku jak podpompuje hamulec i trzymam gdy wloncze silnik to hamulec whodzi normalnie do podlogi wiedz pisza ze serwo ok juz nie mam pojecia co to moze byc pomocy?dodam jeszcze ze pompe hamulcowa wymienialem jakis rok temu.dodam jeszcze ze czasami wlancza sie esp/abs i hamulec reczny na kompie wyszlo 00526 ale tak bylo juz przed wymiana klockow i przed tem klocki nie trzymaly prosze o pomoc

[ Dodano: 2012-07-07, 15:24 ]
wracajac do tematu jadac dzisiaj do pracy po autostradzie nie dotykajac hamulca bylo wszystko ok ale tylko
delikatni dotklem hamulec tylnie kola zaczely hamowac i pedal zrobil sie twardy dotklem jeszcze raz
to zaczol jeszcze bardziej hamowac tak jag by klocki nie odbijaly zaczymalem sie wcislem dwa razy
hamulec do konca i odpuscily jak uwazacie co to

tomekkkkk22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: tomekkkkk22 » 09 lip 2012, 21:32

a prowadnice wyczyszczone dokladnie przy wymianie klockow? czy tyl klocki byly wymienione wedlug procedury tj z uzyciem kompa do zwolnienia zaciskow czy jakos druciarskim sposobem? a moze klocki zle dobrane? w sensie rozmiaru? <mysli> bo w c6 wystepuje multum rozmiarow, brales nr PR z wlepki w ksiazce lub bagazniku przy zakupie klockow?

P.S bez urazy ale ort az kole w oczy, warto skorzystac z sprawdzenia pisowni (u gory po prawej stronie)
Pozdrawiam
najlepszy i najwiękrzy forum na Audi A6 --? https://a6klub.pl

3.0 BMK 224KM

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 18 paź 2012, 10:37

Panowie, mam podobny problem tzn. zauważyłem, że klocki na tyle są prawie całe zjechane a przednie jak nowe (oba komplety wymieniałem jakieś 7 miesięcy temu).

Co może powodować, jak mi się wydaje "ciągły" docisk klocka do tarczy?? jak to sprawdzić / naprawić?

fox.84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fox.84 » 30 wrz 2016, 11:11

to odswieze temat czy ktos sie uporal z trzymajacymi zaciskami tyl po wymianie klockow

januszm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janusz
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: januszm » 23 paź 2016, 19:08

ja u mnie tez zauwazylem ze tylne taczne sa dosc cieple a przednie zimne.
to bylo po pzrejechaniu jakies 15km.

rowniez przy wymianie kol na zimowe, przednimi tarczami mozna bylo dosc lekko krecic w porownaniu do tylnych ktore juz troche ciezej chodzily.

Hamulce tyl kmplet wymieniony 7000km temu z vcds i sa firmy ate z PR z ksiazki serwisowej.

ile auto mozeprzez to wiecej palic?

fox.84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fox.84 » 23 paź 2016, 19:17

ja dalej borykam sie z problemem trzymania tylnych zaciskow po wymianie tarcz i klockow miesiac temu wczoraj kupilem nowe klocki znowu poniewaz te z przez miesiaca maja juz 4mm dodam ze prowadnice chodza idealnie i sa nasmarowane jezdzilem z odblokowanym recznym w vcds i dalej trzymaja wiec reczny wykluczony pozniej zamowione zestawy naprawcze dedykowane do a6 tj wszystkie gumki do zacisków, po wymianie dalej to samo, hamulce odpowietrzone dobrze i dalej to samo - przychodzi mi na mysl jeszcze tylko korektor sily hamowania tylko czy w tym aucie jest i gdzie umiejscowiony to jeszcze nie wiem

predki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: predki
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: predki » 23 paź 2016, 19:38

a w naszym aucie to chyba ten korektor jest w pompie abs w starszych był z tyłu po prawej stronie
Było Audi80 b2 2.0 litra PB
Było Audi80 b3 1,8 litra PB
Było Audi80 b3 1,9 litra PB
Było Audi a4 b5 1,9 litra ON
Było Audi a4 b6 1,8T litra PB
było Audi a6 c6 2,4 pb

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl