Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Stłuczka z OC proszę o poradę.

Wszystko związane z ubezpieczeniem naszych aut. AC, OC, NW, wypadki, stłuczki, odszkodowania itp.
A6 Limousine

Stłuczka z OC proszę o poradę.

Post autor: A6 Limousine » 16 paź 2012, 09:20

Dzisiaj czekając na skrzyżowaniu aż gość przede mną skręci zostałem uderzony z tyłu bo gość nie wyhamował. Na pierwszy rzut oka uszkodzony zderzak nie wiem czy coś dalej też, nie wiem też czy czujnik parkowania nie dostał bo uderzenie było centralnie w niego.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Była wzywana policja spisała nas, protokół szkodowy mam spisać dzisiaj popołudniu.
Powiedźcie mi jak to załatwić samochód w miarę nowy i nie obchodzą mnie pieniądze - chce mieć po prostu samochód sprzed stanu wypadku - czyli wymiana na nowy zderzak w ASO (jeśli policzą i odejmą amortyzację OK rozumiem)
Co ja mam teraz zrobić, mam jechać do AUDI na jakiś kosztorys i sprawdzanie czy nie ma większych uszkodzeń?
Sprawca ma OC w Aviva.

Awatar użytkownika
vax
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vax » 16 paź 2012, 09:32

Kolejność powinna być taka:
1. Przyjeżdza rzeczoznawca z avivy i robi ci kosztorys
2. Pamiętaj aby wybrać opcje bezgotówkowej naprawy auta (rzeczoznawca zaznaczty to na wycenie, ktorą podpiszesz). Za nic nie wybieraj gotówki bo dostaniesz grosze na używki.
3. Jedziesz do ASO, wstawiasz auto wraz z papierem i ASO sie szarpie z aviva. Jak coś bedzie wiecej uszkodzone to po rozebraniu ASO zglasza to do avivy.

P.S. Moim zdaniem nie licz na wymiane zderzaka bo na pierwszy rzut oka nie kwalifikuje się on do wymiany. Chyba, że po zdjeciu okarze się, że jest połamany i nie mam możliwości go naprawić.

A6 Limousine

Post autor: A6 Limousine » 16 paź 2012, 09:50

dziekuję Ci za odpowiedź,
ale dlaczego nie z mojej winy ma być teraz obniżona wartość mojego auta?
Miałem oryginalnie fabrycznie malowany zderzak, a teraz będę miał szpachlowany malowany i nie wiem co jeszcze - co obniża wartość samochodu i powoduje problemy w przyszłości przy sprzedaży (mierniki lakieru) - nie zgadzam się na to. chcę wymianę zderzaka mogę się zgodzić na odjęcie ceny za amortyzację którą pokryję - tylko nie wiem jak to wyegzekwować?

[ Dodano: 2012-10-16, 10:13 ]
z tego co douważyłem to z prawej strony gdzie było uderzenie ale w okolicach nadkola zderzak wyszedł na zewnątrz trochę teraz wystaje.

vikus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wiktor
Rocznik: 2008
Moje auto: Q7
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: vikus » 16 paź 2012, 21:46

Rozumiem Twój ból, ale... to jest tylko auto. Zachowaj zimną krew.

Szkoda będzie pokrywana z OC sprawcy więc naprawiasz do wartości auta na oryginalnych częściach.

Zderzak jest plastikowy więc mierniki tu nic nie dadzą a przy takim obtarciu najpewniej szpachli i tak nie będzie tylko podkład wypełniający.

Oddaj auto do ASO a w razie czego będziesz miał w historii serwisowej, że był lakierowany zderzak i to wszystko.

Pozdr.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 17 paź 2012, 08:30

vikus pisze:Rozumiem Twój ból, ale... to jest tylko auto. Zachowaj zimną krew.
Dla niektórych to jest 'aż' auto... i nie ma znaczenia ile się za niego płaci... czy nowe czy stare... kwestia podejaścia i ja tu kolegę w 100% rozumiem <okok>

A6 Limousine

Post autor: A6 Limousine » 17 paź 2012, 12:28

no dokładnie zwłaszcza że to nowe auto (nowe dla mnie) mam je 2 tygodnie, tyle zachodu i kasy pochłonęło aby je zakupić, dba się o nie jak o dziecko a tu taka sytuacja :(
będę walczył o nowy zderzak ewentualnie używany w tym samym kolorze ale oryginalny i nie szpachlowany/lakierowany.
Tu wrzuciłem uszkodzenia z bliska, ich przecież nie można inaczej naprawić jak kładzeniem na to szpachli - prawda?
http://zuku.nspace.pl/a4/
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, 17:11 przez A6 Limousine, łącznie zmieniany 1 raz.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 17 paź 2012, 12:48

zuku, wiesz... nie widać dobrze z tych zdjęć aby było coś więcej, niż zadrapania/otarcia lakieru. Jeśli mocowania nie zostały uszkodzone, to można by tylko go wymalować ORI lakierem i tyle... to jest plastik... tu 'szpachle' nic nie dadzą <nie> Są firmy, co naprawiają takie uszkodzenia bez śladu... dobrze, że to zderzak a nie blacha... <okok>

A6 Limousine

Post autor: A6 Limousine » 17 paź 2012, 13:11

no ale lakier przecież nie pokryje tych dziur które są w zderzaku, niektóre są głębokie.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 17 paź 2012, 14:03

zuku, mają na to sposoby... to nie raz jest na ciepło klejone itp. Być może dają specjalne wypełnienie... ale zapewne nie takie, jak w przypadku blachy...

vikus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wiktor
Rocznik: 2008
Moje auto: Q7
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TDI

Post autor: vikus » 17 paź 2012, 14:50

zuku pisze:no dokładnie zwłaszcza że to nowe auto (nowe dla mnie) mam je 2 tygodnie, tyle zachodu i kasy pochłonęło aby je zakupić, dba się o nie jak o dziecko a tu taka sytuacja :(
będę walczył o nowy zderzak ewentualnie używany w tym samym kolorze ale oryginalny i nie szpachlowany/lakierowany.
Tu wrzuciłem uszkodzenia z bliska, ich przecież nie można inaczej naprawić jak kładzeniem na to szpachli - prawda?
http://photobucket.com/aaa4
ÂŹle mnie odebraliści. Wiem, że to ból bo sam tak mam - każda ryska to :| i <uoee> i polerka. Ale do takich rzeczy trzeba się zdystansować, żeby nie dać się w jajo zrobić.

Jeśli chodzi o używany zderzak to możesz kupić taki sam jak Twój - czyli naprawiany. Na plastiku nie da się zmierzyć grubości lakieru. Bynajmniej ja o tym nic narazie nie słyszałem. A jak będzie fuszerka i za tydzień Ci pęknie to do kogo pójdziesz z reklamacją?

Poczekaj na likwidatora i wtedy będzie wiadomo. Odrazu zagadaj z nim że auto ma być przywrócone do stanu poprzedniego i nie chcesz mieć naprawianego zderzaka.

Zresztą z OC sprawcy tak jak już pisałem masz prawo domagać się części nowych, oryginalnych bez uwzględniania jakiejkolwiek amortyzacji, tylko od razu wal tak do likwidatora żebyś nie musiał później się odwoływać.

Oni żerują na takich ludziach co się nie znają i zawsze starają się im kit wcisnąć, a może się uda.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Adxs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Kontakt:

Post autor: Adxs » 22 paź 2012, 00:01

Powiem Ci tak... Mam podobną sytuacje... PZU zwróciło mojemu mechanikowi kase za czujniki, za samochod zastępczy ale nie chce oddać kasy za NOWY,ORYGINALNY zderzak bo podobno mi sie taki nie należy...

Szczerze to mało mnie interesuje takie tłumaczenie PZU i na pewno tego nie odpuścimy...
Nie moja wina słuczki, po to jest OC sprawcy, żeby przywrócić samochód do stanu pierwotnego a niema takiego pojęcia w zderzaku jak NOWY i UÂŻYWANY jednocześnie...
Zamienników również nie toleruje, był oryginalny z audi to dlaczgo miałbym nagle mieć inny ?

jednym słowem : NIE ODPUSZCZAJ...

Proponuje sprawdzić jeszcze czujniki, końcówki wydechu ( miałem jedną lekko wykrzywioną ), nawet nie głupie będzie jak sprawdzisz czy za każdym razem zamek bagażnika działa... Wszystko co wykryjesz a ma związek z tą małą stłuczką jest na twoją korzyść a rzeczoznawca nie może tego pominąć...
kontakt administratora:
Polecam!

A6 Limousine

Post autor: A6 Limousine » 22 paź 2012, 10:03

i co robiłeś piszesz jakieś odwołanie, powołujesz jakiegoś rzeczoznawcę?

Awatar użytkownika
KrzysiekR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KrzysiekR » 22 paź 2012, 10:30

Musiałbyś poprawić przed zdjęciami aby była dziura, wtedy wymienią na nowy <luzik>
Tak jak jest na zdjęciach to nie wymienią na nowy nie ma szans <wnerw>

Awatar użytkownika
Adxs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Kontakt:

Post autor: Adxs » 22 paź 2012, 11:30

zuku pisze:i co robiłeś piszesz jakieś odwołanie, powołujesz jakiegoś rzeczoznawcę?
Ale co tu rzeczoznawca da ? Był, robił zdjęcia, sam dał w kosztorys zderzak nowy tylko miał być zamiennik za ok 500zł... A mój mechanik kupił ORI w AUDI za 2500zł do tego modelu na fakturę. Fakturę przedstawił do PZU i nie zapłacili całej.

W takiej sytuacji wysyła się przedsądowe wezwanie do zapłaty i albo płacą albo sąd... Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy ktoś mi wystawia fakturę na konkretną kwotę a ja płacę za nią tyle ile ja uważam :|
kontakt administratora:
Polecam!

A6 Limousine

Post autor: A6 Limousine » 22 paź 2012, 11:42

KrzysiekR pisze:Musiałbyś poprawić przed zdjęciami aby była dziura, wtedy wymienią na nowy <luzik>
Tak jak jest na zdjęciach to nie wymienią na nowy nie ma szans <wnerw>
inspekcję już miałem, ale był to rzeczoznawca niezależny więc on o niczym nie decyduje, obmierzył wszystko posprawdzał łącznie z miernikiem całego samochodu, porobił zdjęcia popisał i pojechał - kosztorys ma przyjść na maila.
Ja od lakiernika dostałem inne informację na temat mojego zderzaka, mam ewidentnie odbitą tylnią belkę na tym zderzaku czć te odkształcenia jak się jedzie po nim palcem, dodatkowo zderzak został zdeformowany jeśli wyskoczył w prawym nadkolu. Technologia producenta nie przewiduje naprawiania/ wypełniania plastikowych elementów, dodatkowo zderzak po uderzeniu nie spełnia już właściwości ochronnych auta jak zderzak przed uderzeniem - powinna być wymiana wobec powyższych, ale jak będzie w rzeczywistości czas pokaże.

[ Dodano: 2012-10-24, 11:10 ]
dostałem kosztorys, czy ktoś mógłby rzucić okiem:
Obrazek

oczywiście naprawa zderzaka zamiast wymiany, dlaczego piszą że urealnienie na części zamienne AUDI w wysokości 50% ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja