[Allroad 2,5tdi]amortyzatory przednie za krótkie??
[Allroad 2,5tdi]amortyzatory przednie za krótkie??
Witam.Mam prośbę do Was koledzy czy może mi ktoś zmierzyć odległość pomiędzy środkiem koła a dolną częścią błotnika w swoim allrodzie ale na najwyższym poziomie czyli 4 oraz jeszcze od błotnika do ziemi oraz od błotnika do gornej części felgi(obręczy)koła??kupiłem niedawno na aledrogo nowe amorki do przodu i po wymianie na 4 poziomie przód auta jest tak twardy jakby amory byly otwarte do maksa.na starych jest jeszcze luz na 4 poziomie to znaczy moge wgiac i podnieść auto za błotnik,a na nowych podnieść nie ma szans chyba że z kołem a wgiać też cieżko bo twardy jak skała.Wydaje mi się poprostu że aortyzatory są poprostu za krótkie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
z góry wszystkich przepraszam ale zapomniałem wspomniec o tym ze juz wymianialem te amorki na gwarancji bo jak przyszły za pierwszym razem to byly krótsze od moich orginalnych o 6 cm i na 2 poziom nie chciał się podnieść.koleś z aledrogo tłumaczył to ze mogli sie pomylić przy pakowaniu i dali do innego audii!!po powrocie z gwarancji były już w podobnej długości co orginały to znaczy 2-3 mm krótsze niż ori ale stwierdziłem że stare zużyte mogły sie troszeczke wydłużyć.więc dalej nie wiem czy to wina tych amorów czy moze adaptacji zawieszenie ale na 2 poziomie od srodka koła do błotnika mam 40,2cm wiec jest wporządku chyba??
Mam dla Ciebie dość smutną informację, doświadczyłem dokładnie takiej samej sytuacji. Po pierwsze za pierwszym podejściem dostałem amortyzatory o 3cm za krótkie. Po wymianie samochód skakał jak piłka tenisowa a na 4 poziom w ogóle nie chciał się wznieść. Oczywiście Pan V Klasse zamienił na dłuższe i przepraszał, że to chyba od A8 były i takie tam. Wtedy uwierzyłem, że facet wie co mówi, ale po Twoim poście mam wrażenie, że gość rzeźbi w guanie. Koniec końców uskładałem na oryginały, bo na tych pseudo Bilsteinach nie dało się jeździć. Allroad to swego rodzaju kanapa, a twardo było jak cholera i po 1000 kilometrów zaczęły stukać. Także nie polecam. Mój mechanik twierdzi, że te amortyzatory to chałupnicza robota, a nie oryginał Bilsteina (nie ma ich zresztą w żadnym katalogu). A i jeszcze jedno, po przygodzie z tymi amorami, miałem jeden miech do wymiany..no comments...Także, też wpadłem na minę.
PS. Przy dobrze zrobionej wymianie amortyzatorów w trybie serwisowym adaptacja zawieszenie nie jest w ogóle konieczna.
PS. Przy dobrze zrobionej wymianie amortyzatorów w trybie serwisowym adaptacja zawieszenie nie jest w ogóle konieczna.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
cześć- właśnie wymieniłem tylne amory wzięte od gościa v-klasseklub czy jakoś tak...kupiłem je bo na testerze wyszło że jeden z tylnych wcale nie trzyma (bryczka lekko zaczeła "myszkować na wybojach)- na razie wszystko ok- ale mam dylemat bo szykuję się do wymiany przednich amorów , tylko nie wiem : czy brać od tego v-klasseklub czy od tego gościa (na aledrogo) co to pisze że ma oryginały...różnica to coś koło stówki na sztuce...może ktoś ma jakies doświadczenia z tym sprzedawcą oryginałow?
pzdr
pzdr
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam podepnę się pod temat
Potrzebuję pilnie pomocy. Mam możliwość kupienia A6 Allroad '01 2.5TDI, pewniak bezwypadek, salon polska, serwis do samego końca. Niestety samochód ma uszkodzone przednie zawieszenie pneumatyczne z lewej strony. Według opinii serwisu "uszkodzona jest sprężyna pneumatyczna i amortyzator". Z prawej strony zawieszenie też jest na wykończeniu więc wymianie podlega lewa i prawa strona. Koszt to ok 11000 zł.
Mam pytanie czy idzie znaleźć jakieś zamienniki? Przeglądałem allegro i znalazłem osobno poduszki za ok 1400 i amortyzatory po ok 700 zł za sztukę (teraz widzę że to od v-klasseclub Bilstein), lub komplety za ok 2400 szt ponoć oryginały. Macie może jakieś sprawdzone źródła zakupu tych elementów oprócz ASO? Jakieś sklepy internetowe itd. Słyszałem także o regenreacji miechów we Wrocławiu ale nadal pozostaje kwestia amorków.
Z góry dzięki za odpowiedź czas mnie goni z decyzją.
Potrzebuję pilnie pomocy. Mam możliwość kupienia A6 Allroad '01 2.5TDI, pewniak bezwypadek, salon polska, serwis do samego końca. Niestety samochód ma uszkodzone przednie zawieszenie pneumatyczne z lewej strony. Według opinii serwisu "uszkodzona jest sprężyna pneumatyczna i amortyzator". Z prawej strony zawieszenie też jest na wykończeniu więc wymianie podlega lewa i prawa strona. Koszt to ok 11000 zł.
Mam pytanie czy idzie znaleźć jakieś zamienniki? Przeglądałem allegro i znalazłem osobno poduszki za ok 1400 i amortyzatory po ok 700 zł za sztukę (teraz widzę że to od v-klasseclub Bilstein), lub komplety za ok 2400 szt ponoć oryginały. Macie może jakieś sprawdzone źródła zakupu tych elementów oprócz ASO? Jakieś sklepy internetowe itd. Słyszałem także o regenreacji miechów we Wrocławiu ale nadal pozostaje kwestia amorków.
Z góry dzięki za odpowiedź czas mnie goni z decyzją.
Dzięki za odp. Wymieniałem miechy arnot razem z zestawem czyli również łożyskiem o którym piszesz, specjalnie kupowałem klucz żeby porządnie dokręcić... Poduchy nowe, wahacze ok, tuleje sanek całe, amory jedynie podejrzane ale bez pewności to głupota zmieniać. Jak to sprawdzić? Auto na lewar i podważać koło? Demontować i jakoś sprawdzić?