[ AKE 2.5 180 KM] Syki pod maską AKE
[ AKE 2.5 180 KM] Syki pod maską AKE
Witam. Mam problem pod maską mojej A6 usłyszałem jakieś dziwne syknięcia jak by uchodziło powietrze z wnętrz silnika co to może być? I jeszcze jedno zauważyłem wyciek oleju z pod kolektorów dolotowych. Może mieć to związek?
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Wymiana uszczelek kolektora dolotowego w AKE jest do ogarnięcia we własnym zakresie przy pomocy podstawowych narzędzi. Musisz tylko zaopatrzyć się w komplet uszczelek kolektora i jedną do EGR.
Bardzo ważne jest, żebyś przed odkręceniem czegokolwiek BARDZO dokładnie wyczyścił wszystko z wierzchu z piachu itp. bo jak tego nie zrobisz to powrzucasz sobie cały ten bałagan do silnika, a to mu się może nie spodobać.
ÂŻeby pozyskać więcej szczegółów poszukaj tematów o czyszczeniu kolektora dolotowego (jak będziesz go już miał odkręconego to warto to zrobić - brudna zabawa, ja długo nie mogłem się domyć
)
Bardzo ważne jest, żebyś przed odkręceniem czegokolwiek BARDZO dokładnie wyczyścił wszystko z wierzchu z piachu itp. bo jak tego nie zrobisz to powrzucasz sobie cały ten bałagan do silnika, a to mu się może nie spodobać.
ÂŻeby pozyskać więcej szczegółów poszukaj tematów o czyszczeniu kolektora dolotowego (jak będziesz go już miał odkręconego to warto to zrobić - brudna zabawa, ja długo nie mogłem się domyć

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 290KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna
Kolego jak ja u siebie turbo sprawdzalem to po zdjeciu dolotu bylo troche oleju ( 1-2 stolowe lyzki, jezeli tak moge to ujacpaweld24 pisze:michok, A co jeśli jest to więcej niż w granicach rozsądku

Jak jest wiecej to coz...monitorowac poziom oleju w silniku...
a jak pluje olejem to pozostaje jedynie regeneracja.