[ BMK 3.0 224 KM] Błąd wszystkich świec żarowych
- fabricjo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mario
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
szczerba2, ja się sugerowałem tym wpisem
pozdro
Nie napisał konkretnie jakie ma świeczki, jedynie co to można po sofcie rozpoznać, jak pisałeś wcześniej.Kolega szczerba podpowiedział że na bank ceramiki. Bez wykręcenia chociaż jednej się nie dowiem (nie widać koloru pierscienia). A wiadomo wykręcać się boję.
pozdro
klucz doszedł , jest solidny , ma polski certyfikat kalibracji, ale niestety 20nm nie rusza moich świec , co prawda mało jeszcze podlewałem swiece specyfikami , planuję teraz co parę dni próbować. Przekopałem internet i podobno najlepsza jest nafta , płyn hamulcowy i denaturat . Przy okazji chciałbym prośić kolegę szczerba2, żeby wrzucił dla potomnych numery numery ecu dla a6 c6 3.0tdi bmk wraz z wersjami softu i opisał gdzie idą ceramiki , a gdzie metalowe. Ja do tej pory nie mam 100% pewnosci jakie mam świece bo pierścień jest bardzo słabo widoczny i jeśli miałbym oceniać jego kolor to jest on bardziej czarny niż biały
Peter22, to by było super , bo jak pisałem , nie widzę koloru tego pierscienia , nawet jak mocno poświecę lampką. Dlatego też prosiłem kolegę szczerba2, o krótkie zestawienie wersji softu i numerów softu i jakie świece idą pod niego. Bo u mnie naprzykład na ECU jest 4F0 910 401 N , a podpinając się VCDS widać 4F0 910 402 N
[ Dodano: 2012-10-03, 16:35 ]
Panowie ! , pierwsza się poddała już przy 16nm :D , tylko teraz patrzcie co wyciągnałem :D
NGK Y609AS
4.4V K0XA
czarny pierścien.
Na ceramikę to ona mi nie wygląda , więc najprawdopodobniej mam popsute metalowe świece wsadzone pod soft dla ceramiki , co ostatecznie potwierdzi pewnie szczerba2, ja mam nadzieję że mam soft pod metalowe , i pozostaje je tylko wymienić na nowe , bo jak pisałem w poprzednim poście , tak jakby ktośs robił u mnie upgrade softu (co innego na naklejce na ecu , co innego na vcds)
Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-10-03, 16:35 ]
Panowie ! , pierwsza się poddała już przy 16nm :D , tylko teraz patrzcie co wyciągnałem :D
NGK Y609AS
4.4V K0XA
czarny pierścien.
Na ceramikę to ona mi nie wygląda , więc najprawdopodobniej mam popsute metalowe świece wsadzone pod soft dla ceramiki , co ostatecznie potwierdzi pewnie szczerba2, ja mam nadzieję że mam soft pod metalowe , i pozostaje je tylko wymienić na nowe , bo jak pisałem w poprzednim poście , tak jakby ktośs robił u mnie upgrade softu (co innego na naklejce na ecu , co innego na vcds)
Pozdrawiam
Panowie , poradzcie coś z tymi moimi świecami , doszedłem już że są metalowe , wykręciła się jedna tylko , ale nie przekraczam momentu 20nm przy próbach na pozostałych. Metalowe rozumiem można potraktować większym momentem , czy dalej je podlewać naftą i obchodzić się z nimi jakby to były ceramiki ?
- fabricjo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mario
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
slg, ja zmieniałem u siebie prawie rok temu.
5 poszło elegancko a 1 nie chciała puścić za chorobę, pomimo psikania na nią różnymi specyfikami.
Uwziąłem się żeby odkręcić i próbowałem raz do przodu raz do tyłu z wyczuciem, powoli, bardzo powoli, potem coraz więcej, skrzypiała ale poszła. Zajęło mi z nią chyba z pół godziny, a kręciłem zwykłym nasadowym kluczem.
Krótko mówiąc, polecam spróbować dokręcić trochę, dosłownie odrobinkę a potem odrobinkę odkręcić, i tak powtarzać aż pójdzie.
Nie jest to metoda 100% ale może pomóc odkręcić, u mnie się udało
pozdro
5 poszło elegancko a 1 nie chciała puścić za chorobę, pomimo psikania na nią różnymi specyfikami.
Uwziąłem się żeby odkręcić i próbowałem raz do przodu raz do tyłu z wyczuciem, powoli, bardzo powoli, potem coraz więcej, skrzypiała ale poszła. Zajęło mi z nią chyba z pół godziny, a kręciłem zwykłym nasadowym kluczem.
Krótko mówiąc, polecam spróbować dokręcić trochę, dosłownie odrobinkę a potem odrobinkę odkręcić, i tak powtarzać aż pójdzie.
Nie jest to metoda 100% ale może pomóc odkręcić, u mnie się udało
pozdro
właśnie udało mi się wykręcić drugą , godzina walki , stres masakryczny , bo skrzypiała strasznie. Robiłem dokładnie tą samą metodą , 1 cały obrot wykręcania , potem pół obrotu wkręcania , cały czas podlewając naftą. Gdy już wykręciła się z gwintu , dalej nie chciała wyjść z głowicy , była jeszcze zapieczona między powierzchnią pod gwintem świecy a głowicą , pomogły szczypce jakieś operacyjne . Także reasumując , dwie najłatwiejsze (przednie) już za mną , teraz robię sobie tydzień przerwy , bo te dwie dostarczyły mi już za dużo wrażeń. Teraz tydzień podlewania naftą i szukania odpowiedzi na pytanie co zrobić gdy już wykręcę wszystkie , wsadzać ceramiki ? , wsadzać metalowe i zmieniać soft. Tu czekam aż Szczerba coś doradzi.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
no widze że zawzioles sie na te żarniki ...i dobrze czyli wczesniejsze info na pw było fałszywe odnośnie kolorku chyba ktoś już zmieniał na niewłaściwe
więc tak, jak uporasz sie już z ostatnią ,to wgraj nowy soft i zapodaj stalówki ,
a jaka nazwa widnieje na wykreconej swieczce , wrzuc fotki
ps własnie oblukałem wszystkie płytki z fleshami i lipa do Twojego
Control Module Part Number: 4F0 910 402 N HW: 4F0 907 401 B
Component and/or Version: 3.0L V6TDI G000AG 0020-to jest wersja softu
nie mam nowszej wersji niż 0020
pozostaje walic do Jonnyrobert może on ma cos nowego
więc tak, jak uporasz sie już z ostatnią ,to wgraj nowy soft i zapodaj stalówki ,
a jaka nazwa widnieje na wykreconej swieczce , wrzuc fotki
ps własnie oblukałem wszystkie płytki z fleshami i lipa do Twojego
Control Module Part Number: 4F0 910 402 N HW: 4F0 907 401 B
Component and/or Version: 3.0L V6TDI G000AG 0020-to jest wersja softu
nie mam nowszej wersji niż 0020
pozostaje walic do Jonnyrobert może on ma cos nowego
Ostatnio zmieniony 05 paź 2012, 21:45 przez szczerba2, łącznie zmieniany 1 raz.