[A6C4 2.6] Silnik - problem z odpaleniem
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6C4 2.6] Silnik - problem z odpaleniem
Witam! mam problem z odpaleniem silnika ,zapłon się pali a nie odpala,na gazie też awaryjnie nie pali pomóżcie a jeszcze jedno wszystko było super ostatnio był deszcz i się ochłodziło i wtedy zaczą szwankować rano mi odpalił później nie za parę godz znowu a teraz nic ładnie kręci wszystko jest ok.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2013, 20:00 przez karatesensei41, łącznie zmieniany 1 raz.
karatesensei
Witam,
A6 C4 avant ABC 2.6 v6 pb+LPG,
mam problem z odpalaniem samochodu z rana, po pierwsze albo odpali albo nie odpali, po drugie jak już odpali to przy dodawaniu gazu silnik dusi się. Dzieje się to do momentu aż samochód dobrze się nagrzeje. Po przełączeniu na gaz objawy te nie występują i silnik ma lepsze osiągi. brak błędów na vagu. Przypuszczałem pompę paliwową więc ją w niedziele wymieniłem, przy okazji wymieniłem też filtr paliwa, lecz problem nadal jest.
A6 C4 avant ABC 2.6 v6 pb+LPG,
mam problem z odpalaniem samochodu z rana, po pierwsze albo odpali albo nie odpali, po drugie jak już odpali to przy dodawaniu gazu silnik dusi się. Dzieje się to do momentu aż samochód dobrze się nagrzeje. Po przełączeniu na gaz objawy te nie występują i silnik ma lepsze osiągi. brak błędów na vagu. Przypuszczałem pompę paliwową więc ją w niedziele wymieniłem, przy okazji wymieniłem też filtr paliwa, lecz problem nadal jest.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
na obecną chwilę jeżdżę tylko na pb
niestety problem nadal istnieje. odłączałem aku i wyjąłem bezpiecznik od lpg na wszelki wypadek
[ Dodano: 2013-10-03, 15:20 ]
wyczytałem że może być to problem z regulatorem ciśnienia paliwa albo czujnikiem temperatury. Czy może ktoś się wypowiedzieć w tym temacie ?

[ Dodano: 2013-10-03, 15:20 ]
wyczytałem że może być to problem z regulatorem ciśnienia paliwa albo czujnikiem temperatury. Czy może ktoś się wypowiedzieć w tym temacie ?
-
- Forum Audi A6 / A7
odłączyłem podciśnienie od regulatora i wydaje mi się że jest ok, może troszeczkę wilgotno.
Jak sprawdzić czujnik temperatury ?
Jak go odłączyłem to samochód nie odpalił. Po podłączeniu z 10 min nie mogłem odpalić, dopiero po mozolnym kręceniu zaczął łapać bardzo niskie obroty (przygasał) ale w końcu wskoczył.
Jak pracował to go odłączyłem to spadły trochę obroty po podłączeniu podniosły się.
Jak sprawdzić czujnik temperatury ?
Jak go odłączyłem to samochód nie odpalił. Po podłączeniu z 10 min nie mogłem odpalić, dopiero po mozolnym kręceniu zaczął łapać bardzo niskie obroty (przygasał) ale w końcu wskoczył.
Jak pracował to go odłączyłem to spadły trochę obroty po podłączeniu podniosły się.
-
- Forum Audi A6 / A7
A powinno być such, jak przepuszcza to do wymiany.luki-fw pisze:odłączyłem podciśnienie od regulatora i wydaje mi się że jest ok, może troszeczkę wilgotno.
Co do diagnozy czujnika to skorzystaj z pracy kolegi xoslox viewtopic.php?t=53787
jeżeli dobrze rozumiem to mam coś nie w porządku z tym czujnikiem (foto poniżej) wg wskazania na nagrzanym silniku przy temp zew około 10-12 st - pokazuje temp zasysanego powietrza 48st - grupa 002. chyba nie powinno tak być ? robiłem to przed przeczytaniem Twojego postu, dlatego nagrzany silnik.
grupy
grupy
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: [A6C4 2.6] Silnik - problem z odpaleniem
Witam miałem podobny przypadek gdy miałem 80 b4 z motorem 2.6v6 ABC.Mianowicie po zakończeniu pracy odpaliłem bez problemu i wszystko było git autko ładnie wchodziło na obroty gazu paliła coś ok15l więc było super,po dojechaniu do domu(15km zostawiłem auto jak zawsze po ok5h pilnie musiałem jechać do znajomego a tu szok audi wogóle nie chciała odpalić ani na benzynie ani awaryjnie na gazie:-(Wkur.wiłem się i wziąłem od żony a4 załatwiłem swoje sprawy ale cały czas myśląc dlaczego audi nie chce zagadać.Wróciłem do domu podchodząc do auta wcelu diagnozy usterki i kolejna próba odpalenia i tu zdziwienie audi pali na dotyk:-/Kolejnego dnia próbując jechać do pracy już nie było tak słodko silnik załapał dopiero po10min po pracy już niestety żona musiała przyjechać ściągnąć auto do domu:-(Na początku obstawiałem czujnik położenia wału niestety po wymianie nadal cisza,czujnik temp też nie pomógł.Dopiero po kilku dniach coś mnie wzięło na to żeby podmienić czujnik,który znajduje się z tyłu na lewej głowic to on robił u mnie taki syf.Może warto i u ciebie sprawdzić ten czujnik;-)karatesensei41 pisze:Witam! mam problem z odpaleniem silnika ,zapłon się pali a nie odpala,na gazie też awaryjnie nie pali pomóżcie a jeszcze jedno wszystko było super ostatnio był deszcz i się ochłodziło i wtedy zaczą szwankować rano mi odpalił później nie za parę godz znowu a teraz nic ładnie kręci wszystko jest ok.
Sprawdziłem, przed 8 jak na zewnątrz było około -2, to komp pokazywał temp cieczy -3 a zasysanego powietrza +6 więc jednak chyba ok z tym czujniekiemgrzemo pisze:Gdy silnik rozgrzany, na postoju to i temp powietrza zasysanego będzie wyższa.
Wskazania z czujników sprawdź po całkowitym wystudzeniu silnika, np po nocy.
[ Dodano: 2013-10-05, 09:03 ]
A możesz podpowiedzieć jaki to czujnik ?freon pisze:Witam miałem podobny przypadek gdy miałem 80 b4 z motorem 2.6v6 ABC.Mianowicie po zakończeniu pracy odpaliłem bez problemu i wszystko było git autko ładnie wchodziło na obroty gazu paliła coś ok15l więc było super,po dojechaniu do domu(15km zostawiłem auto jak zawsze po ok5h pilnie musiałem jechać do znajomego a tu szok audi wogóle nie chciała odpalić ani na benzynie ani awaryjnie na gazie:-(Wkur.wiłem się i wziąłem od żony a4 załatwiłem swoje sprawy ale cały czas myśląc dlaczego audi nie chce zagadać.Wróciłem do domu podchodząc do auta wcelu diagnozy usterki i kolejna próba odpalenia i tu zdziwienie audi pali na dotyk:-/Kolejnego dnia próbując jechać do pracy już nie było tak słodko silnik załapał dopiero po10min po pracy już niestety żona musiała przyjechać ściągnąć auto do domu:-(Na początku obstawiałem czujnik położenia wału niestety po wymianie nadal cisza,czujnik temp też nie pomógł.Dopiero po kilku dniach coś mnie wzięło na to żeby podmienić czujnik,który znajduje się z tyłu na lewej głowic to on robił u mnie taki syf.Może warto i u ciebie sprawdzić ten czujnik;-)karatesensei41 pisze:Witam! mam problem z odpaleniem silnika ,zapłon się pali a nie odpala,na gazie też awaryjnie nie pali pomóżcie a jeszcze jedno wszystko było super ostatnio był deszcz i się ochłodziło i wtedy zaczą szwankować rano mi odpalił później nie za parę godz znowu a teraz nic ładnie kręci wszystko jest ok.
Kurcze to było3lata temu i już nie pamiątam ale zaraz poszukam w necie nazwy
[ Dodano: 2013-10-05, 09:46 ]
Już mam u mnie był padnięty czujnik halla auto miało słabą iskre a czasami wogóle jej nie miał i dlatego tak ciężko odpalał aż w końcu wogóle nie odpalił.Proponuje abyś poczytał więcej na temat tego czujnika halla.
[ Dodano: 2013-10-05, 09:46 ]
Już mam u mnie był padnięty czujnik halla auto miało słabą iskre a czasami wogóle jej nie miał i dlatego tak ciężko odpalał aż w końcu wogóle nie odpalił.Proponuje abyś poczytał więcej na temat tego czujnika halla.
halla wymieniałem w tym roku, chyba nawet w czerwcu. I wywalało go na kompie więc sprawa była w miarę jasna.
[ Dodano: 2013-10-05, 18:32 ]
dziś nie mogłem odpalić, pomógł mi sąsiad i odpaliliśmy plakiem bez problem.
Duszenie się przy szybkim dodawaniu gazu nadal jest, sprawdziłem na gazie czy jest to samo i wydaje mi się że nie.
Przy dodawaniu gazu słychać dźwięk przy kolektorze , niewiem czy to normalne więc nagrałem i prezentuje.
Dzwięk
[ Dodano: 2013-10-05, 18:39 ]
robiłem też logi, jeżeli ktoś mógłby to sprawdzić będę bardzo wdzięczny no i jak rozwiąże problem czuje się zobowiązany wysłać piwko pocztą
Logi
[ Dodano: 2013-10-05, 18:32 ]
dziś nie mogłem odpalić, pomógł mi sąsiad i odpaliliśmy plakiem bez problem.
Duszenie się przy szybkim dodawaniu gazu nadal jest, sprawdziłem na gazie czy jest to samo i wydaje mi się że nie.
Przy dodawaniu gazu słychać dźwięk przy kolektorze , niewiem czy to normalne więc nagrałem i prezentuje.
Dzwięk
[ Dodano: 2013-10-05, 18:39 ]
robiłem też logi, jeżeli ktoś mógłby to sprawdzić będę bardzo wdzięczny no i jak rozwiąże problem czuje się zobowiązany wysłać piwko pocztą

Logi