Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6C4 2.6] Silnik - problem z odpaleniem

Silniki benzynowe
karatesensei41
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6C4 2.6] Silnik - problem z odpaleniem

Post autor: karatesensei41 » 22 wrz 2012, 10:53

Witam! mam problem z odpaleniem silnika ,zapłon się pali a nie odpala,na gazie też awaryjnie nie pali pomóżcie a jeszcze jedno wszystko było super ostatnio był deszcz i się ochłodziło i wtedy zaczą szwankować rano mi odpalił później nie za parę godz znowu a teraz nic ładnie kręci wszystko jest ok.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2013, 20:00 przez karatesensei41, łącznie zmieniany 1 raz.
karatesensei

Kliku
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kliku » 22 wrz 2012, 11:55

na poczatek sprawdzilbym swiece , kable, jest iskra.
A6c4 AEL Quattro Power by' To JA
Obrazek

Awatar użytkownika
Qb50n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Qb50n » 23 wrz 2012, 21:59

A pompka paliwa pracuje?
A6 C4 2.8 Quattro

luki-fw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luki-fw » 02 paź 2013, 13:43

Witam,
A6 C4 avant ABC 2.6 v6 pb+LPG,
mam problem z odpalaniem samochodu z rana, po pierwsze albo odpali albo nie odpali, po drugie jak już odpali to przy dodawaniu gazu silnik dusi się. Dzieje się to do momentu aż samochód dobrze się nagrzeje. Po przełączeniu na gaz objawy te nie występują i silnik ma lepsze osiągi. brak błędów na vagu. Przypuszczałem pompę paliwową więc ją w niedziele wymieniłem, przy okazji wymieniłem też filtr paliwa, lecz problem nadal jest.

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 02 paź 2013, 21:04

luki-fw, Zrób taki test. Przed końcem trasy przełącz na pb i sprawdź czy z rana będzie poprawa.

luki-fw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luki-fw » 02 paź 2013, 22:42

na obecną chwilę jeżdżę tylko na pb :/ niestety problem nadal istnieje. odłączałem aku i wyjąłem bezpiecznik od lpg na wszelki wypadek

[ Dodano: 2013-10-03, 15:20 ]
wyczytałem że może być to problem z regulatorem ciśnienia paliwa albo czujnikiem temperatury. Czy może ktoś się wypowiedzieć w tym temacie ?

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Forum Audi A7 » 03 paź 2013, 17:14

luki-fw pisze:wyczytałem że może być to problem z regulatorem ciśnienia paliwa albo czujnikiem temperatury
Oczywiście że tak.
Czujnik temp do zdiagnozowania vagiem, a regulator sprawdź czy nie przepuszcza paliwa, odepnij mu podciśnienie, powinno być sucho.

luki-fw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luki-fw » 03 paź 2013, 20:43

odłączyłem podciśnienie od regulatora i wydaje mi się że jest ok, może troszeczkę wilgotno.
Jak sprawdzić czujnik temperatury ?
Jak go odłączyłem to samochód nie odpalił. Po podłączeniu z 10 min nie mogłem odpalić, dopiero po mozolnym kręceniu zaczął łapać bardzo niskie obroty (przygasał) ale w końcu wskoczył.
Jak pracował to go odłączyłem to spadły trochę obroty po podłączeniu podniosły się.

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Forum Audi A7 » 03 paź 2013, 21:39

luki-fw pisze:odłączyłem podciśnienie od regulatora i wydaje mi się że jest ok, może troszeczkę wilgotno.
A powinno być such, jak przepuszcza to do wymiany.
Co do diagnozy czujnika to skorzystaj z pracy kolegi xoslox viewtopic.php?t=53787

luki-fw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luki-fw » 03 paź 2013, 22:13

jeżeli dobrze rozumiem to mam coś nie w porządku z tym czujnikiem (foto poniżej) wg wskazania na nagrzanym silniku przy temp zew około 10-12 st - pokazuje temp zasysanego powietrza 48st - grupa 002. chyba nie powinno tak być ? robiłem to przed przeczytaniem Twojego postu, dlatego nagrzany silnik.
grupy

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Forum Audi A7 » 04 paź 2013, 21:55

Gdy silnik rozgrzany, na postoju to i temp powietrza zasysanego będzie wyższa.
Wskazania z czujników sprawdź po całkowitym wystudzeniu silnika, np po nocy.

Awatar użytkownika
freon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6C4 2.6] Silnik - problem z odpaleniem

Post autor: freon » 04 paź 2013, 23:07

karatesensei41 pisze:Witam! mam problem z odpaleniem silnika ,zapłon się pali a nie odpala,na gazie też awaryjnie nie pali pomóżcie a jeszcze jedno wszystko było super ostatnio był deszcz i się ochłodziło i wtedy zaczą szwankować rano mi odpalił później nie za parę godz znowu a teraz nic ładnie kręci wszystko jest ok.
Witam miałem podobny przypadek gdy miałem 80 b4 z motorem 2.6v6 ABC.Mianowicie po zakończeniu pracy odpaliłem bez problemu i wszystko było git autko ładnie wchodziło na obroty gazu paliła coś ok15l więc było super,po dojechaniu do domu(15km zostawiłem auto jak zawsze po ok5h pilnie musiałem jechać do znajomego a tu szok audi wogóle nie chciała odpalić ani na benzynie ani awaryjnie na gazie:-(Wkur.wiłem się i wziąłem od żony a4 załatwiłem swoje sprawy ale cały czas myśląc dlaczego audi nie chce zagadać.Wróciłem do domu podchodząc do auta wcelu diagnozy usterki i kolejna próba odpalenia i tu zdziwienie audi pali na dotyk:-/Kolejnego dnia próbując jechać do pracy już nie było tak słodko silnik załapał dopiero po10min po pracy już niestety żona musiała przyjechać ściągnąć auto do domu:-(Na początku obstawiałem czujnik położenia wału niestety po wymianie nadal cisza,czujnik temp też nie pomógł.Dopiero po kilku dniach coś mnie wzięło na to żeby podmienić czujnik,który znajduje się z tyłu na lewej głowic to on robił u mnie taki syf.Może warto i u ciebie sprawdzić ten czujnik;-)

luki-fw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luki-fw » 05 paź 2013, 09:03

grzemo pisze:Gdy silnik rozgrzany, na postoju to i temp powietrza zasysanego będzie wyższa.
Wskazania z czujników sprawdź po całkowitym wystudzeniu silnika, np po nocy.
Sprawdziłem, przed 8 jak na zewnątrz było około -2, to komp pokazywał temp cieczy -3 a zasysanego powietrza +6 więc jednak chyba ok z tym czujniekiem

[ Dodano: 2013-10-05, 09:03 ]
freon pisze:
karatesensei41 pisze:Witam! mam problem z odpaleniem silnika ,zapłon się pali a nie odpala,na gazie też awaryjnie nie pali pomóżcie a jeszcze jedno wszystko było super ostatnio był deszcz i się ochłodziło i wtedy zaczą szwankować rano mi odpalił później nie za parę godz znowu a teraz nic ładnie kręci wszystko jest ok.
Witam miałem podobny przypadek gdy miałem 80 b4 z motorem 2.6v6 ABC.Mianowicie po zakończeniu pracy odpaliłem bez problemu i wszystko było git autko ładnie wchodziło na obroty gazu paliła coś ok15l więc było super,po dojechaniu do domu(15km zostawiłem auto jak zawsze po ok5h pilnie musiałem jechać do znajomego a tu szok audi wogóle nie chciała odpalić ani na benzynie ani awaryjnie na gazie:-(Wkur.wiłem się i wziąłem od żony a4 załatwiłem swoje sprawy ale cały czas myśląc dlaczego audi nie chce zagadać.Wróciłem do domu podchodząc do auta wcelu diagnozy usterki i kolejna próba odpalenia i tu zdziwienie audi pali na dotyk:-/Kolejnego dnia próbując jechać do pracy już nie było tak słodko silnik załapał dopiero po10min po pracy już niestety żona musiała przyjechać ściągnąć auto do domu:-(Na początku obstawiałem czujnik położenia wału niestety po wymianie nadal cisza,czujnik temp też nie pomógł.Dopiero po kilku dniach coś mnie wzięło na to żeby podmienić czujnik,który znajduje się z tyłu na lewej głowic to on robił u mnie taki syf.Może warto i u ciebie sprawdzić ten czujnik;-)
A możesz podpowiedzieć jaki to czujnik ?

Awatar użytkownika
freon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: freon » 05 paź 2013, 09:38

Kurcze to było3lata temu i już nie pamiątam ale zaraz poszukam w necie nazwy

[ Dodano: 2013-10-05, 09:46 ]
Już mam u mnie był padnięty czujnik halla auto miało słabą iskre a czasami wogóle jej nie miał i dlatego tak ciężko odpalał aż w końcu wogóle nie odpalił.Proponuje abyś poczytał więcej na temat tego czujnika halla.

luki-fw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luki-fw » 05 paź 2013, 10:08

halla wymieniałem w tym roku, chyba nawet w czerwcu. I wywalało go na kompie więc sprawa była w miarę jasna.

[ Dodano: 2013-10-05, 18:32 ]
dziś nie mogłem odpalić, pomógł mi sąsiad i odpaliliśmy plakiem bez problem.
Duszenie się przy szybkim dodawaniu gazu nadal jest, sprawdziłem na gazie czy jest to samo i wydaje mi się że nie.
Przy dodawaniu gazu słychać dźwięk przy kolektorze , niewiem czy to normalne więc nagrałem i prezentuje.
Dzwięk

[ Dodano: 2013-10-05, 18:39 ]
robiłem też logi, jeżeli ktoś mógłby to sprawdzić będę bardzo wdzięczny no i jak rozwiąże problem czuje się zobowiązany wysłać piwko pocztą !!
Logi

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja