Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AKE 2.5 180 KM] czy mozna zmienic olej w 2.5tdi z Castrol

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Robertpl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AKE 2.5 180 KM] czy mozna zmienic olej w 2.5tdi z Castrol

Post autor: Robertpl » 18 wrz 2012, 23:18

Witam
Audi kupilem 2 lata temu i 2 razy zalalem Castrol GTX Magnatec 10W/40 dokladnie po scieknieciu oleju wchodzi mi od 5.3L do 5.5L oleju. Silnik nie bierze nawet szklanki oleju po przejechaniu 10tys km do kolejnej wymiany oleju bo sprawdzalem dokladnie ;]
Teraz kazdy sie mnie pyta na jakim oleju jezdze, i jak odpowiadam ze na polsyntetyku Castrol GTX Magnatec 10W/40 to kazdy sie dziwi i mówi ze do tego silnika powinno jedynie sie lac pelny syntetyk. Czy to jest prawda ? mechanik powiedzal mi ze mam 200tys km przejechane i swoje juz silnik przejechal i nalezy zalac 10w40.
Akurat mam termin zmiany oleju i nie wiem czy zmienic olej na inny?
Przebieg auta auta to 214tys km, oryginalny jestem tego pewny. Auto chce miec jeszcze na 2-3lata wiec chce żeby mi slużyło jak najlepiej.
Na forach czytałem że polecany jest najcześciej pelny syntetyk Castrol Magnatec Diesel 5W-40.

Dziekuję za pomoc :)
A6 - Moje marzenie od urodzenia stoi w garażu i czeka tyko na mnie :)

citrin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Czarek
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: citrin » 19 wrz 2012, 07:23

Tematy olejowe to tematy rzeka nawet na naszym forum. Poszukaj sobie w "szukajce" a będziesz miał co czytać w deszczowe wieczory.
Ilu użytkowników tyle opinii. Fakt faktem pełen syntetyk w perspektywie zbliżającej się zimy zapewni lepsze właściwości smarne w pierwszych minutach rozruchowych, a o to właśnie głównie chodzi. :)

kumangt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: kumangt » 19 wrz 2012, 08:11

ja tez leje castrol 10w40 auto mam ponad 4 lata 2,5 ake i tez nic nie bierze nie wiem czy jest teraz sens przechodzić na inny w sumie nie znam sie ale ja zostawiam tak jak mam.
100 tyś km bezawaryjnie. Teraz niestety często nie odpala silnik 2.5TDI A6 C5.

Awatar użytkownika
krischm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: czy mozna zmienic olej w 2.5tdi z Castrol

Post autor: krischm » 19 wrz 2012, 18:44

Robertpl pisze:Witam
Audi kupilem 2 lata temu i 2 razy zalalem Castrol GTX Magnatec 10W/40 dokladnie po scieknieciu oleju wchodzi mi od 5.3L do 5.5L oleju. Silnik nie bierze nawet szklanki oleju po przejechaniu 10tys km do kolejnej wymiany oleju bo sprawdzalem dokladnie ;]
Teraz kazdy sie mnie pyta na jakim oleju jezdze, i jak odpowiadam ze na polsyntetyku Castrol GTX Magnatec 10W/40 to kazdy sie dziwi i mówi ze do tego silnika powinno jedynie sie lac pelny syntetyk. Czy to jest prawda ? mechanik powiedzal mi ze mam 200tys km przejechane i swoje juz silnik przejechal i nalezy zalac 10w40.
Przebieg auta auta to 214tys km, oryginalny jestem tego pewny. Auto chce miec jeszcze na 2-3lata wiec chce żeby mi slużyło jak najlepiej.
Na forach czytałem że polecany jest najcześciej pelny syntetyk Castrol Magnatec Diesel 5W-40.

Kolego zmień mechanika, śmiać jak takie głupoty słyszę. Jak olej po części mineralny może być lepszy o syntetycznego, szybciej zasyfi ci silnik. Oleje syntetyczne mają więcej dodatków chroniących przed zużyciem. Ja na twoim miejscu zmieniłbym na Castrol EDGE 5W40 Diesel

PolKus.A6.2.5TDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: czy mozna zmienic olej w 2.5tdi z Castrol

Post autor: PolKus.A6.2.5TDI » 19 wrz 2012, 21:31

krischm pisze:
Robertpl pisze:Witam

Kolego zmień mechanika, śmiać jak takie głupoty słyszę. Jak olej po części mineralny może być lepszy o syntetycznego, szybciej zasyfi ci silnik. Oleje syntetyczne mają więcej dodatków chroniących przed zużyciem. Ja na twoim miejscu zmieniłbym na Castrol EDGE 5W40 Diesel
A ja miałem, jako pierwszy olej zalany Castrol EDGE 5W40 Diesel i przy odpalaniu samochodu auto nierówno pracowało przez 30sek. i kopciło później pracował silnik normalnie (zimny silnik), w zeszłym tygodniu wymieniłem olej na Midlanda nie powiem, o jakich symbolach, bo nie pamiętam, ale auto przestało dymić przy odpaleniu na zimnym silniku i pracuje od początku normalnie, wiec polecam Midlanda symbole mogę podać jutro dla zainteresowanych.

Robertpl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Robertpl » 20 wrz 2012, 14:17

dzieki wszystkim za pomoc, bo tyle ile ludzi tyle opinii, a przecież Wy macie takie same auta z tymi samymi silnikami wiec wiecie najlepiej;] kupilem dzis 8L castrol edge 5w40 pelny syntetyk.
dziekuje za pomoc i pozdrawiam
A6 - Moje marzenie od urodzenia stoi w garażu i czeka tyko na mnie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja