[ A6 C5] ÂŚmierdzi spalinami na ECON
[ A6 C5] ÂŚmierdzi spalinami na ECON
Witam dlaczego po przełączeniu na ECON śmierdzi w kabinie spalinami. Jak mam włączoną klimatyzację to nie śmierdzi wogóle nawet jeśli ustawie na minimum czyli nie dmucha prawie wogóle. Filtr powietrza jest wymieniony. Poprawiałem taką gumkę przy rureczkach chyba od klimatyzacji ale to nie pomogło. Proszę o pomoc
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
To na pewno spaliny ? Może palona guma lub olej. Tzn że gdzieś się ulatniają z tłumika może albo kapiący olej na kolektor jak to czasem bywa w V6. Nie czuć takich rzeczy przy włączonej klimie ponieważ powietrze idzie przez osuszacz. Co za tym idzie niweluje nieprzyjemne zapachy.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Dziwaczna teoria <szok>piotrek24dm pisze:Nie czuć takich rzeczy przy włączonej klimie ponieważ powietrze idzie przez osuszacz. Co za tym idzie niweluje nieprzyjemne zapachy.
Przy włączonej klimie to nie powietrze idzie przez osuszacz tylko czynnik R134a

Obieg powietrza w układzie wentylacji przy działającej klimie jak również przy niedziałającej jest identyczny

Części samochodowe online - Motostacja pl
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
Może źle się wysłowiłem ale ogólnie to ja miałem problem z kapiącym olejem na kolektor wydechowy i śmierdziało spalonym olejem. A jak jeździłem na klimatyzacji to nie było nic czuć 

Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A8 D3
- Silnik: 4.2 ARS 299KM
- Skrzynia: Tiptronic
Sprawdzał któryś z was zaslepki wałków. Ten temat był już opisywany tyle razy ze nikt wam chyba nic innego nie powie.A zapach palonego oleju jest bardziej wyczuwalny przy wyłączonej klimie bo wentylatory chłodnicy wtedy nie działają i spalenizna unosi się pod maskę i zasysana jest przez kratki w podszybiu do wewnątrz auta.Przy wyłączonej wentylatory gonią spalenizne pod spodem auta i wtedy w kabinie nie czuć. To samo podczas jazdy.
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
[quote="introX"]Witam 
Odkopie trochę temat :P Mam ten sam problem ale ja wymieniłem uszczelki bo kapały na kolektor (zabieg mnie kosztował 500 zł) lecz nadal śmierdzi ale tylko wtedy kiedy się zatrzymam np. na światłach w trakcie jazdy nie śmierdzi -,- rozwiązał ktoś ten problem?[/quote]
jeśli wymieniałeś uszczelki niedawno mogą się jeszcze wypalać resztki oleju, który gdzieś w zakamarkach się nazbierał i po rozgrzaniu ścieka. druga sprawa to czy na pewno uszczelnienie zdało egzamin i nie leci nadal, nieumiejętna wymiana bez zastosowania silikonu w newralgicznych miejscach nic nie da. a trzecia sprawa to zaślepki wałków jak napisał kolega wyżej. trzeba sprawdzić organoleptycznie czy olej nadal nie cieknie i jeśli tak to skąd.

Odkopie trochę temat :P Mam ten sam problem ale ja wymieniłem uszczelki bo kapały na kolektor (zabieg mnie kosztował 500 zł) lecz nadal śmierdzi ale tylko wtedy kiedy się zatrzymam np. na światłach w trakcie jazdy nie śmierdzi -,- rozwiązał ktoś ten problem?[/quote]
jeśli wymieniałeś uszczelki niedawno mogą się jeszcze wypalać resztki oleju, który gdzieś w zakamarkach się nazbierał i po rozgrzaniu ścieka. druga sprawa to czy na pewno uszczelnienie zdało egzamin i nie leci nadal, nieumiejętna wymiana bez zastosowania silikonu w newralgicznych miejscach nic nie da. a trzecia sprawa to zaślepki wałków jak napisał kolega wyżej. trzeba sprawdzić organoleptycznie czy olej nadal nie cieknie i jeśli tak to skąd.