Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 TipTronic] Problem z drążkiem

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paulo3535
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 TipTronic] Problem z drążkiem

Post autor: Paulo3535 » 25 lis 2009, 12:00

Witam.
Problem dotyczy drążka zmiany biegów. Przełączając go z pozycji D na Tip i z powrotem nie stawia żadnego oporu. Skręcając w prawo, przy przechyłach, drążek sam przeskakuje na Tipa. Po prostu lata sobie jak chce z boku na bok, z D na Tip. Co z tym zrobić? Co wymienić ( oprócz całego mechanizmu)? Jaki element blokuje drążek? sprężyna jakaś, czy coś innego. Może ktoś ma dokładny schemat, rysunek tego pudełka do zmiany biegów. W ETKA jest rysunek, ale mało obrazowy, a jeszcze mniej opisany. Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Paulo3535
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Paulo3535 » 25 lis 2009, 19:54

Poprawione! Uzupełnione! :-P

[ Dodano: 2009-11-29, 12:56 ]
Hym...nikt nie ma żadnego pomysłu? jak to naprawić?

japko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: japko » 20 lis 2010, 21:43

Witam
Pisałem o tym kiedyś bo tak samo stalo sie u mnie
wybaczcie ze odkopuje temat ale jak kiedys pisalem o tym gdzie indziej to wiele ludzi pisalo ze ma taki sam problem wiec może jakos go rozwiążemy :)

Ja akurat grzebalem przy tipi z dwóch powodów, pierwszym było swobodne przeskakiwanie z D na tipa przy zakretach a drugim to ze tip nie zawsze działał.

Rozkręciłem wszystko i przypadkowo wpadł mi do środka magnes od tipa wiec szukałem go magnesem przyczepionym do śrubokręta i co sie okazało....wyciągnąłem blaszke z rolka :)
byla widocznie ułamana . Jak znajde zdjęcia to wrzuce :)
Miała długość ok 2 cm i zakończona była szeroka metalowa rolka :) to jest najprawdopodobniej powod takiego stanu :)

Bartez79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bartez79 » 15 sie 2012, 17:51

japko pisze:Witam
Pisałem o tym kiedyś bo tak samo stalo sie u mnie
wybaczcie ze odkopuje temat ale jak kiedys pisalem o tym gdzie indziej to wiele ludzi pisalo ze ma taki sam problem wiec może jakos go rozwiążemy :)

Ja akurat grzebalem przy tipi z dwóch powodów, pierwszym było swobodne przeskakiwanie z D na tipa przy zakretach a drugim to ze tip nie zawsze działał.

Rozkręciłem wszystko i przypadkowo wpadł mi do środka magnes od tipa wiec szukałem go magnesem przyczepionym do śrubokręta i co sie okazało....wyciągnąłem blaszke z rolka :)
byla widocznie ułamana . Jak znajde zdjęcia to wrzuce :)
Miała długość ok 2 cm i zakończona była szeroka metalowa rolka :) to jest najprawdopodobniej powod takiego stanu :)
Podepne się pod temat, bo nie znalazłem na forum nic podobnego a tu temat niedokończony :(

Mam ten sam problem, jednak po rozebraniu osłony nie znalazłem żadnych elementów które mogły się oderwać :(

Gdyby ktoś przypadkiem dysponował jakimś schematem lub rysunkiem tego mechanizmu byłym wdzięczny bo sama awaria nie jest poważna ale niewątpliwie upierdliwa :(

Awatar użytkownika
Paulo3535
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Paulo3535 » 16 sie 2012, 13:08

Chyba jedynym rozwiązaniem jest wymiana całego lewarka. Kupiłem używany za 100 zł na allegro koszt wymiany u znajomego mechaniora 5 dych i jest OK!
Mam VCDSa i słabo go znam, ale jak ktoś potrzebuje, służę pomocą :P
ELSA i ETKA 7.0 też się znajdzie.

pavliq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pavliq » 22 sie 2012, 13:16

też miałem kiedyś ten problem, pokopałem, pokopałem i znalazłem:

http://www.passatworld.com/forums/61-b5 ... epair.html

[ Dodano: 2012-08-22, 13:16 ]
nawet numer części jest :)
disco to dla mnie wszystko :)

ODPOWIEDZ