Witam.
Problem dotyczy drążka zmiany biegów. Przełączając go z pozycji D na Tip i z powrotem nie stawia żadnego oporu. Skręcając w prawo, przy przechyłach, drążek sam przeskakuje na Tipa. Po prostu lata sobie jak chce z boku na bok, z D na Tip. Co z tym zrobić? Co wymienić ( oprócz całego mechanizmu)? Jaki element blokuje drążek? sprężyna jakaś, czy coś innego. Może ktoś ma dokładny schemat, rysunek tego pudełka do zmiany biegów. W ETKA jest rysunek, ale mało obrazowy, a jeszcze mniej opisany. Proszę o pomoc.
[A6 C5 TipTronic] Problem z drążkiem
Witam
Pisałem o tym kiedyś bo tak samo stalo sie u mnie
wybaczcie ze odkopuje temat ale jak kiedys pisalem o tym gdzie indziej to wiele ludzi pisalo ze ma taki sam problem wiec może jakos go rozwiążemy
Ja akurat grzebalem przy tipi z dwóch powodów, pierwszym było swobodne przeskakiwanie z D na tipa przy zakretach a drugim to ze tip nie zawsze działał.
Rozkręciłem wszystko i przypadkowo wpadł mi do środka magnes od tipa wiec szukałem go magnesem przyczepionym do śrubokręta i co sie okazało....wyciągnąłem blaszke z rolka
byla widocznie ułamana . Jak znajde zdjęcia to wrzuce
Miała długość ok 2 cm i zakończona była szeroka metalowa rolka
to jest najprawdopodobniej powod takiego stanu 
wybaczcie ze odkopuje temat ale jak kiedys pisalem o tym gdzie indziej to wiele ludzi pisalo ze ma taki sam problem wiec może jakos go rozwiążemy

Ja akurat grzebalem przy tipi z dwóch powodów, pierwszym było swobodne przeskakiwanie z D na tipa przy zakretach a drugim to ze tip nie zawsze działał.
Rozkręciłem wszystko i przypadkowo wpadł mi do środka magnes od tipa wiec szukałem go magnesem przyczepionym do śrubokręta i co sie okazało....wyciągnąłem blaszke z rolka

Miała długość ok 2 cm i zakończona była szeroka metalowa rolka

Podepne się pod temat, bo nie znalazłem na forum nic podobnego a tu temat niedokończonyjapko pisze:Witam
Miała długość ok 2 cm i zakończona była szeroka metalowa rolkato jest najprawdopodobniej powod takiego stanu

Mam ten sam problem, jednak po rozebraniu osłony nie znalazłem żadnych elementów które mogły się oderwać

Gdyby ktoś przypadkiem dysponował jakimś schematem lub rysunkiem tego mechanizmu byłym wdzięczny bo sama awaria nie jest poważna ale niewątpliwie upierdliwa

też miałem kiedyś ten problem, pokopałem, pokopałem i znalazłem:
http://www.passatworld.com/forums/61-b5 ... epair.html
[ Dodano: 2012-08-22, 13:16 ]
nawet numer części jest
http://www.passatworld.com/forums/61-b5 ... epair.html
[ Dodano: 2012-08-22, 13:16 ]
nawet numer części jest

disco to dla mnie wszystko