[ C5+LPG] Płaska mapa gazu stag 300-6 isa2
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazimierz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jak bym ustawiał prawidłowo to lekko by szła w górę. Teraz mam prawie plaska (z lekkim podbiciem), a reszta to korekta po obrotach. Korekty są od 0% przy 4000[obr/min] do 11% na jałowych. Działa to dobrze, ale jak by mnożnik tak naprawdę nie jest ustawiony, tylko korekty po obrotach. Nie brałem się za ustawianie bo jeszcze muszę rozwiercić dysze i zmniejszy ciśnienie na reduktorze. Bo z korektami na jałowych mnożnik wychodzi ok. 0,8 , a na pełnym bucie przy 6000 [obr/min] prawie zapętla. Ale AFR mam ustawiony na około 12,5 i tak trzyma.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
To już widać że isa nie działa poprawnie, przecież jałowe masz już ustawione po samej autokalibracji i tylko pozostaje korekta po temperaturze.kazio234 pisze:od 0% przy 4000[obr/min] do 11% na jałowych.
Ewidentnie isa miesza w korektach i ja bym ją przyblokował dla jałowych a jedynie pozwolił działać przy wyższych obrotach jeśli już koniecznie ma działać.
I moim skromnym zdaniem isa chyba może ewentualnie prawidłowo działać ale tylko w silnikach rzędowych.
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie, bo ja nie robiłem autoadaptacji. Po zmienię ciśnienia już nie ruszałem autoadaptacji. Isa ma auto stop, jak już zrobi co ma zrobić, ręcznie poprawiam różnice miedzy komórkami. Jest tak że w wierszy praktykowanie są takie same wartości. Rożnicę nie mogą być duże bo powoduje to dodatkowe rozbieganie się korekt na dwóch bankach.grzemo pisze:To już widać że isa nie działa poprawnie, przecież jałowe masz już ustawione po samej autokalibracji i tylko pozostaje korekta po temperaturze.kazio234 pisze:od 0% przy 4000[obr/min] do 11% na jałowych.
Ewidentnie isa miesza w korektach i ja bym ją przyblokował dla jałowych a jedynie pozwolił działać przy wyższych obrotach jeśli już koniecznie ma działać.
I moim skromnym zdaniem isa chyba może ewentualnie prawidłowo działać ale tylko w silnikach rzędowych.
-
- Forum Audi A6 / A7
Na wykresach zieloną i niebieska linie masz poziomą, a nie pod kątem jak wcześniej. MAP to takie cos: http://allegro.pl/s10-mapsensor-czujnik ... 98944.html albo http://allegro.pl/map-sensor-lpg-ps-01- ... 19428.html (w starszej wersji). Na jałowych powinien pokazywać ok. 0.35, a na wyłączonym silniku i włączonym zapłonie ok. 0,98 (Wskazania masz pod ciśnieniem gazu).daniel1997 pisze:kolego jak to sprawdzić i gdzie szukać gdzie to wypatrzyłeś bo ja jeszcze raczkuje w lpgkazio234 pisze:Masz coś nie tak z czujnikiem MAP. Ciągle masz ciśnienie 35[kPa].
-
- Forum Audi A6 / A7
daniel1997,
Jaki masz reduktor i jakie wtryski
Zastanawia mnie tak wysokie ciśnienie gazu, dlaczego gazownik tak zostawił.
Przecież dla wtrysków lepsze jest niższe ciśnienie a i mnożnik poszedłby automatycznie w górę.
Może zrób taki test.
Skasuj korekty paliwowe vagiem poprzez kasowanie błędów. Skasuj również mapy w stagu i pojeździj na samej pb z większymi obrotami tak z kilka km aby mapa pb na nowo ustaliła się w programie sterownika lpg.
Jaki masz reduktor i jakie wtryski

Zastanawia mnie tak wysokie ciśnienie gazu, dlaczego gazownik tak zostawił.
Przecież dla wtrysków lepsze jest niższe ciśnienie a i mnożnik poszedłby automatycznie w górę.
Może zrób taki test.
Skasuj korekty paliwowe vagiem poprzez kasowanie błędów. Skasuj również mapy w stagu i pojeździj na samej pb z większymi obrotami tak z kilka km aby mapa pb na nowo ustaliła się w programie sterownika lpg.
grzemo, reduktor tomasetto arctic at 09 wtryski valteki czerwone zmiejszał cisnienie i auto słabło na cisnieniu 1.25,1.30 przy takim ustawieniu jak jest zbiera sie dobrze klima włączona pełen gaz i moment 190 km tylko ta mapa mnie martwi.
[ Dodano: 2012-08-10, 21:55 ]
gdzie prawidłowo podięty powinien być map sensor w silniku 2.4,2.8 v6
[ Dodano: 2012-08-10, 21:55 ]
gdzie prawidłowo podięty powinien być map sensor w silniku 2.4,2.8 v6
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Ciężko będziesz miał to ogarnąć na tych wtryskach.
A kasowanie map nic nie da gdyż najważniejszy jest mnożnik, który dla tych wtrysków jest za niski. Gazownik powinien poczytać instrukcję od staga, najlepiej kilka razy.
Najlepiej podaj z vaga jakie masz korekty po jeździe na lpg. Bloki pomiarowe, grupa 032 i 033.
A kasowanie map nic nie da gdyż najważniejszy jest mnożnik, który dla tych wtrysków jest za niski. Gazownik powinien poczytać instrukcję od staga, najlepiej kilka razy.
Najlepiej podaj z vaga jakie masz korekty po jeździe na lpg. Bloki pomiarowe, grupa 032 i 033.