Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ INNY] [a6 c5 2.5 tdi 180km] wyciek oleju

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
ŁukaszRN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ INNY] [a6 c5 2.5 tdi 180km] wyciek oleju

Post autor: ŁukaszRN » 08 sie 2012, 16:56

Witam.
Od paru tygodni jestem szczęśliwym (chodź nie do końca) posiadaczem a6. Podczas wymiany manszety przegubu zauważyłem że gdzieś sączy się delikatnie olej. Po zdjęciu osłon wygląda na to że olej leci między silnikiem a skrzynią. Co to może być? Czy to poważne? Dodam że nie jest to duży wyciek, na osłonie są śladowe ilości oleju, a po zdjęciu osłony przez cały dzień spadła tylko jedna kropla

daniel1997

Re: [a6 c5 2.5 tdi 180km] wyciek oleju

Post autor: daniel1997 » 08 sie 2012, 18:50

ÂŁukaszRN pisze:Witam.
Od paru tygodni jestem szczęśliwym (chodź nie do końca) posiadaczem a6. Podczas wymiany manszety przegubu zauważyłem że gdzieś sączy się delikatnie olej. Po zdjęciu osłon wygląda na to że olej leci między silnikiem a skrzynią. Co to może być? Czy to poważne? Dodam że nie jest to duży wyciek, na osłonie są śladowe ilości oleju, a po zdjęciu osłony przez cały dzień spadła tylko jedna kropla
Kolego albo uszczelniacz na wale albo na skrzyni biegów jaki to olej bo zE skrzyni ma specyficzny zapach.

ŁukaszRN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ŁukaszRN » 08 sie 2012, 19:29

Na 95% jestem przekonany że to olej silnikowy. Mechanik też przypuszcza że to z wału. Stwierdził że naprawa jest droga i nie koniecznie pomoże. Twierdzi że po wymianie może być to samo,a z 2.5 tdi to zawsze z czegoś leci olej. Kolego wyraź swoją opinie, doradź i zaproponuj coś bo jeszcze bardziej się załamię i będę żałował zakupu
Audi A6 C5 2.5 TDI Sedan 180 KM + CHIP

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 290KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna

Post autor: michok » 08 sie 2012, 19:54

u mnie jak lal sie w podobnym miejscu to uszczelniacz skrzyni powiedzial papa.

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 08 sie 2012, 20:01

ÂŁukaszRN pisze:Na 95% jestem przekonany że to olej silnikowy. Mechanik też przypuszcza że to z wału. Stwierdził że naprawa jest droga i nie koniecznie pomoże. Twierdzi że po wymianie może być to samo,a z 2.5 tdi to zawsze z czegoś leci olej. Kolego wyraź swoją opinie, doradź i zaproponuj coś bo jeszcze bardziej się załamię i będę żałował zakupu
Kolego wymieniaj uszczelniacz i nie słuchaj mechanika, że tak ma być.Jakaś dziwna reoria zrobisz będziesz miał spokój jak cieknie to simering nie trzyma czy wielkie koszta? zależy na kogo trafisz trzeba zdemontować skrzynie i sprzęgło naprawiaj i nie słuchaj głupot pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 08 sie 2012, 20:26

ÂŁukaszRN, a zobacz dokladnie jeszcze gore silnika <okok> moze leciec z uszczelek pokryw zaworow-tyl , zerknij na tez Turbo oraz pompke Vacum .
Pozdroo :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja